2007-10-31

skatemästerskap i örebro!


Höstlovet bjuder faktiskt på en hel del kul, inte bara mangakurs :) . 2-3 november är det nämligen dags för Svenska gårdsmästerskapen i skateboard. Det är fritidsgårdarna i Kumla, Brädcentralen i Örebro och DC som för andra året i rad arrangerar ett SM i skateboard för Sveriges fritidsgårdar. Det är (självklart!) ett drogfritt arrangemang som är öppet för alla åldrar, de tävlande är mellan 13 och 17 år. Spännande! Gå dit och supporta er gård eller er favoritskejtare. All info ni kan tänkas behöva finns här.

Och som den bibliotekarie jag ändå är kan jag ju inte låta bli att komma med skejtboktips:

* Böckerna om Arvid - En skejtares dagbok, En skejtares frestelser och En skejtares oskuld av författaren Andreas Soneryd.

* Så värt av Martin Jern (som jag redan tjatat en del om...)

Kolla om de finns inne här och här.

Jag lånade bilden här.

// L

2007-10-30

på torsdag...


... är det äntligen dags för manga-kursen som leds av supermangaproffset Esbjörn Jorsäter från Serieskolan i Stockholm. Det finns fortfarande några platser kvar för er som är 12 år och äldre, skynda er hit och lägg vantarna på en av de åtråvärda biljetterna - bara 20 kr!! Vi drar igång 13.30 och håller på ca tre timmar. Allt material får ni på plats inklusive lite förfriskningar (skönt ord!?).

Det kan ju vara kul att lära sig lite japanska när man ändå är sådär mangainspirerad. Kolla in den här sidan! Snart kommer vi dessutom få in en av mina favoritböcker; Kawaii av Marita Lindqvist. Annat kul från Japan är ju till exempel Origami - kolla vilka böcker du kan låna! Ytterligare ett Japantips blir det; boken Nihon av Kōji Kuwabara. Här får du bland annat veta vad som är japanernas favoritmat, hur man känner igen ett bra bonsaiträd och hur man beter sig på en japansk begravning.

Bilden på Esbjörn har jag lånat här.

// L

2007-10-26

ny kollega!


Sedan ett par veckor tillbaka har vi på biblioteket en ny medarbetare (fint ord) som heter Ellinor. För att jag och ni skulle få lära känna henne lite grann fick hon svara på lite frågor, typ som att hon har fyllt i min "Mina vänner"-bok. Ellinor kommer förhoppningsvis dyka upp fler gånger på bloggen i olika sammanhang.

Jag heter: Ellinor Åhman
Mina tre bästa böcker hittills: Historiens största mordgåtor, Vingklippt ängel, Historikern
Jag läser sällan/aldrig den här typen av böcker: Psykologi
Mina tre bästa filmer hittills: Borta med vinden, Det sjunde inseglet, Ugly (länk kommer)
Jag ser sällan/aldrig den här typen av filmer: Komedi
Musik jag helst lyssnar på: Metalcore, Postgrunge, men nästan allt
Lyssnar sällan/aldrig på: Hip hop, RnB
Favoritsidor på nätet: http://www.expressen.se/
Det här skulle jag vilja bli bättre på: Att berätta vad jag tänker och tycker
Det här är jag redan riktigt bra på: Att komma ihåg saker
Avslutningsvis vill jag bara säga: Man duger som man är!

Hmm, börjar bli dags att läsa Historikern, nu är det två som på ganska kort tid pratat om hur bra den är. Välkommen till Ellinor och tack för att du fixade dagens blogginlägg :)

Ha en skön helg!

// L

2007-10-25

lite om augustpriset


I måndags blev det klart vilka böcker som nominerats till Augustpriset 2007; alltså de bästa svenska böckerna som givits ut under 2007. Priset delas ut i tre kategorier; årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och sist men inte minst årets svenska barn- och ungdomsbok.

Det känns ju lite skumt kanske att bilderböcker och ungdomsböcker hamnar i samma kategori och varför heter det just Augustpriset och inte till exempel Selmapriset eller kanske Astridpriset? Hmm. Jaja, nu är det som det är och det är såklart oerhört prestigefullt att nomineras, men framför allt att VINNA! Förra året fick Per Nilsson pris för bästa ungdomsbok med Svenne (som var fantastiskt bra om du frågar mig) - låna och läs!

Inom varje kategori nomineras sex stycken böcker och så här ser det ut i år när det gäller kategorin barn- och ungdomsböcker: (kolla övriga nomineringar här)

* Bryta om av Åsa Anderberg Strollo
* Isdraken av Mikael Engström
* Flickan som var vacker i onödan av Janne Lundström
* Nöff nöff Benny av Barbro Lindgren och Olof Landström
* Sonja, Boris och tjuven av Eva Lindström
* Var är min syster? av Sven Nordqvist

Eftersom det var en ungdomsbok som vann kategorin förra året känns det lite som att det lutar åt en barnbok i år, men det är ju inte säkert. Själv vill jag verkligen läsa både Bryta om och Isdraken, tycker de verkar vara helt i min smak. Inte förrän 3 december får vi veta hur det går... Du som skriver själv - kolla in reglerna kring Lilla Augustpriset. Kanske är du en av de nominerade nästa år?

Bilden lånad på Augustprisets hemsida.

// L

2007-10-24

träffa olle


och en massa andra trevliga människor imorgon kl 14.30 på biblioteket. Olle & c:o kör sin andra träff med levande ljus och godare te än förra gången (lovar). På agendan står bland annat förbjuden kärlek... Låter det lockande? Kom hit och bli medlem i bibliotekets mest exklusiva klubb!

Until tomorrow then!

Här har jag lånat bilden.

// L

2007-10-23

premiär


Idag drar vi igång filmuthyrning på biblioteket (äntligen I might add) så därför tänkte jag köra Lindas egen hyra-film-skola steg 1-5 på bloggen idag - alldeles gratis :)

1. För att få hyra film måste du vara inskriven som låntagare på biblioteket samt ha med dig lånekort eller legitimation.

2. Från 15 år får du hyra film på egen hand, 12-14-åringar får hyra själva om de fått förälders tillåtelse = första gången du hyr måste mamma eller pappa vara med och ge sitt ok. (Är du under 15 får du inte låna barnförbjuden film.)

3. Vuxenfilm kostar 25 kr och får lånas i tre dygn. Barnfilm är gratis att låna, samma lånetid som vuxenfilm.

4. Högst två filmer åt gången/hemma samtidigt (detta för att vi inte har så himla många filmer än så länge, men vi jobbar på det).

5. Övertidsavgift är 10 kr per dag och film. Tappar man bort filmen kostar det ca 500 kr eftersom det är vad biblioteket får betala för en film med uthyrningsrätt.

Ok, nog med tråkiga regler. Här kan ni se vilka filmer vi har nu i starten.

Kom hit och upptäck nya favoriter!

Bilden har jag lånat här.

// L

2007-10-22

musikvecka + demoteksinvigning


Hela veckan händer det grejer i Café & Le, kolla in programmet och pricka in dina favoriter. På tisdag blir det som ni ser äntligen demoteksinvigning! Kom hit och softa med fika, skön musik, teater och spännande poesi. Så här ser programmet ut i sin helhet:

Måndag kl 17: Christopher Safa (Klassiskt och mångspråkigt på piano)
Måndag kl 18: Andrea Isaksson, Robin Auoja, Erik Mendelsson (alternativ akustisk pop)
Tisdag kl 17: Emilia & Linda (Spanska visor o mexikansk pop)
Tisdag kl 17.45: Demoteksinvigning
Tisdag kl 18: TOVA (Teatersketcher)
Onsdag kl 17: Mathias & Kristine (religious songs á la singer/songwriter)
Torsdag kl 17: Per-Emil & Johannes (”Simon&Garfunkel”)
Fredag kl 17: Moonrise (i desperat behov av att låta som Tenacious D)

Varje kväll ”musikpoesi”

Info:019 – 58 81 89 Kumla bibliotek
Arr: Kumla kulturförvaltning, Kumla Folkets Hus

Vi ses!

Bilden lånad här.

// L

2007-10-19

är du en idiot?


Eller, det hade kanske varit mer befogat att fråga om du är en test-nörd... Det är jag. Tack vare en kollega hittade jag en massa kul på tidningen PC för allas hemsida. Det började med att hon hittade en kul grej som spinner vidare på inlägget för några veckor sedan, men nu kan du även få veta hur du skulle se ut som simpsonfigur! Gå in på Simpsonize Me och testa, de foton jag hade här på jobbet funkade inte, men jag ska testa hemma och se om det går bättre.

Om du är sugen på några av alla de tester som finns kan du kolla här. För egen del gillar jag personlighetstester och iq-tester, men det finns även en massa annat kul på Freddas favoriter.

Nu har ni lite att pyssla med i helgen. Vi hörs på måndag!

Bilden på favoritfamiljen lånad här.

// L

2007-10-17

mera bella


Att vara trummis utan band är inget vidare och hittar man inget trummislöst band - ja då får man väl helt enkelt starta ett eget!? Det är precis vad Bella gör i boken Bellas band och för er som läst den och undrat hur det gick med allt kring bandet och Isak kan jag ju tala om att uppföljaren nyss har kommit; Bellas drömmar. Kolla om de finns inne!

Författaren till böckerna om Bella (och en massa andra också för den delen) heter Tomas Dömstedt och jag tänkte att han skulle få presentera sig lite närmare för er:

Ålder: 40+ (Tyvärr alltför många +)
Bor: I Hackvad (Närkes pärla), men jobbar i Kumla!
Favoritgodis: Mörk choklad och seeegt.
Musik jag gärna lyssnar på: Thåström, Doktor Kosmos, Säkert! och Taste of Tomorrow (Samt de odödliga legendarerna Anders F Rönnblom och Kjell Höglund - fast det kan man förstås inte säga på en ungdomssajt...)
Därför skriver jag böcker: Kanske för att uttrycka sådant som jag inte lyckas uttrycka i det verkliga livet.
Hälsning till Kult i Kumlas läsare: Sörj inte över hösten, den går över. Och är en god anledning till att stänga in sig och läsa en bok - eller skriva en.

Ja tänk om man faktiskt skulle försöka sig på att skriva en bok själv..? Varför inte? Ni har ju fortfarande chansen att skicka in bidrag till Dig it, se det som träning inför skapandet av Den Stora Romanen :)

Bilden lånad här.

// L

2007-10-15

kom och köp!


Nu är det bara att masa sig hit och köpa biljetter till mangakursen den 1 november. 20 kr styck kostar de och finns här på biblioteket. Tänk på att det bara är 30 platser att slåss om, så vänta inte - kom redan idag!

Bilden lånad här.

//L

2007-10-12

olle & c:o


Av någon outgrundlig anledning valde vi detta märkliga namn på vår nystartade klubb (se tidigare inlägg). Vem är Olle? Och varför är han så speciell för oss alla? Jag tänker inte avslöja ett dugg faktiskt, man måste vara invigd för att få ta del av hemligheterna... Och vi vill gärna ha fler medlemmar i vår exklusiva klubb. Välkomna hit till biblioteket torsdagen den 25:e oktober kl 14.30 då Olle & c:o har en ny träff.

Vi kommer att prata om förbjuden kärlek och annat spännande, delvis utifrån böckerna Som jag vill vara (kolla recensioner här och här) och Syskonkärlek (recension här) av Katarina von Bredow och Nu heter jag Nirak av Peter Pohl. Peter Pohls bok har blivit flitigt debatterad i media på sista tiden, Ulla Lundqvist (recensent i Dagens Nyheter) skrev "Rejäl sörja. Peter Pohls 'Nu heter jag Nirak' är en gubbsjuk fantasi", medan Ying Toijer-Nilsson på Svenska Dagbladet menade att det var en "svårtolkad berättelse om en ond värld". Döm själva. Googla gärna och kolla vad andra tycker om boken. Och kommentera gärna på bloggen när ni läst den, det tänker jag göra :)

Hoppas ni kommer den 25:e!

// L

2007-10-11

tipsen bara väller in...


Så det blir boktips idag också, den här gången från min kompis Ludvig. Visst har det varit mycket snack om böcker i de senaste inläggen, men jag tror att det är precis vad vi behöver just nu. Det är som att själva hösten inspirerar till läsning (och sköna tröjor också för den delen).

Ludde säger så här:

"Kan tipsa om boken Vit Oleander av Janet Fitch (som vi av någon skum anledning inte har på biblioteket, min anmärkn). Den handlar om Astrid som är enda barnet till ensamstående modern Ingrid, en halvpsykotisk poet som använder sin starka utsrålning för att skrämma och manipulera män. Astrid dyrkar sin mamma men deras idyll slås i spillror när Ingrid blir sviken av en älskare och bestämmer sig för att hämnas vilket resulterar i att hon hamnar i fängelse. Läsaren får sedan följa Astrids uppväxt hos olika fosterfamiljer. Vackert skrivet och intressanta karaktärer."

Och då måste jag ju bara tillägga att boken Vit Oleander filmats med Michelle Pfieffer i en av huvudrollerna. Har inte sett den, men det kan ju vara intressant att jämföra filmen med boken?

Jag har lånat bilden här.

// L

2007-10-10

vampire lovers


Tack och lov finns det fina människor som vill skriva gästinlägg på bloggen när jag inte har en enda idé i skallen. Det enda jag har i skallen är snor. Hmm, kanske blev lite väl personlig där, förlåt!

Det finns uppenbarligen fler än jag som fascineras av vampyrer, take it away Lejla:

"Historikern står egentligen bland vuxenböcker, men jag tycker att det är en bok som kan och bör läsas av alla som gillar riktigt spännande böcker. Om du dessutom tycker att vampyrmyten verkar intressant, är boken ett måste!

I stora drag handlar den här boken om en ung tjej som bor med sin far, en före detta historiker, i Amsterdam. Hon är själv väldigt intresserad av historia och en kväll när hon sitter i sin fars bibliotek, hittar hon en gammal mystisk bok med helt tomma sidor och en bild föreställande en drake och ordet Drakulya på mittuppslaget. Tjejen tvingar sin far att berätta om boken och hamnar själv mitt i jakten på sanningen kring Drakula - där hennes och faderns liv står på spel.

Historikern, av författarinnan Elizabeth Kostova, är en ruskigt spännande berättelse, där man hålls på tårna precis hela tiden. Välskriven och läskig. Läs läs läs!"

Tidigare inlägg om vampyrer.

Kolla här om Historikern finns inne.

Och vad tycker andra om Historikern? Kolla här, här och här.

Bilden lånade jag här.

// L

2007-10-09

rätt nya böcker

Ja de är iallafall nya här på biblioteket. Kände att jag måste boktipsa lite nu när det finns SÅ mycket bra, undrar bara hur hösten ska räcka till...

Först och främst har vi äntligen nya Katarina von Bredow; Som jag vill vara. Jag sträckläste den igår på min lediga dag. Bredow är fenomenal både på att fånga läsaren från allra första sidan och sedan hålla kvar ens intresse genom hela boken. Jessica, bokens huvudperson, är 15 år och väldigt kär i Arvid som på sista tiden också börjat verka typ intresserad. Allt ser helt perfekt ut inför helgens fest, det är nu allt ska hända! Och det gör det också. Arvid och Jessica blir ett par, men det visar sig att livet har en brutal överraskning åt dem båda... Mot alla odds blir Jessica gravid efter att ha haft sex en enda gång... Abort verkar vara det självklara alternativet - eller?

En annan grym författare är Magnus Nordin som nyligen kom ut med boken Årstamördaren, kanske hans bästa hittills. Ni som läst Nordin tidigare vet att han är en mästare på spänning och läskigheter och den här boken är inget undantag. I Årstamördaren hittas en ung kvinna död av några killar som är ute och leker. Henke är kär i Mikaela som är kär i en annan. En fest får fruktansvärda konsekvenser. Livet i Årsta visar sig från sin fulaste sida...

Mårten Sandéns Petrinideckarna läste ni kanske när ni var yngre. Förra året kom hans första ungdomsbok En plats de kallar lyckan. Den var bra, men det kändes som om han hade potential att skriva något r i k t i g t bra. Nu har han gjort det (tycker jag). Anna D'Arc heter hans nya ungdomsroman och här lyckas han verkligen få mig att bry mig om personerna i boken, de känns trovärdiga och äkta. Huvudpersonen Oskar är ensam och utstött. Han har lärt sig att det gör minst ont om han stoppar böcker innanför kläderna innan de slår. Oskar tycker att Anna är vackrast i hela världen och det verkar han vara rätt ensam om att tycka, de andra ser bara en adhd-värsting som inte passar in. Oskars liv förändras på alla möjliga vis den dagen den nya killen Fredrik börjar i klassen.

Fler tips på nya böcker som verkar bra:

2007-10-05

livemusik


Nu är det inte så långt kvar till musikveckan på Café & Le som jag skrev om för ett tag sedan. Varje kväll under vecka 43 blir det både levande musik och teater och dessutom blir det äntligen Demoteksinvigning! Förutom Per-Emil & Johannes blir det bland andra Christopher Safa, Tova och Emilia & Linda. Kom hit och var lite skönt kulturella, det har aldrig varit så lätt tidigare :) Självklart har fiket öppet också.

Programmet drar igång vid 17-tiden varje kväll. Vid eventuella frågor kan ni kontakta Tomas på 588189.

Ha en skön helg!

Just det, ett tips: kolla in bibliotekets nya läslustblogg!

Bilden på kaffet som ser så grymt gott ut har jag lånat här.

// L

2007-10-04

filmfest


Ikväll drar Örebro filmfest igång på Roxy, snyggare biograf får man leta efter! Dessutom känns det riktigt kul att de visar så himla bra film. Annars känns utbudet av film minst sagt begränsat i örebrotrakten, särskilt nu när inte ens Sandrews finns kvar. Så för er som redan sett Kärlek på menyn på Bio Folkan (eller kanske inte ens vill se den) är såklart helgens hetaste tips att köra filmmaraton i Örebro. Biljetterna kostar 50 kr styck men du behöver också fixa ett medlemskort i Örebro filmklubb (30 kr, engångskostnad).

Ikväll körs bl a filmen This is England, men kolla in bioprogrammet för att se vilka andra filmer som dyker upp. Mer detaljerat program för er filmfreaks här.


Bilden lånad här.

// L

2007-10-03

medan vi väntar


Det är ju ett tag kvar till höslovet och mangakursen (vi släpper biljetterna helgen runt den 13:e oktober) men så länge kan ni ju titta in på mangafantasten Daniel Gustavssons blogg; mangabibliotekarien. Dessutom kan ni ju börja tjuvträna lite med hjälp av den här sidan.

Snygga bilden lånad här.

// L

2007-10-01

glad


Riktigt glad blev jag när jag hittade den här fina bloggen som heter Bokfreak. Som ni hör på namnet är det en blogg fulladdad med boktips. Kolla in och låt er inspireras ni också!

Fina bilden lånad här.

// L