2007-05-10

akta dig för solen!


Ja, om du är vampyr alltså. Vampyrer stinker. Det är bland annat så man känner igen dem. För er som fått all er kunskap om vampyrer från Buffy vill jag bara säga att det finns såååå mycket mer att lära sig. (Ok, jag erkänner, jag kollar på Buffy delvis för att det finns en bibliotekarie bland hjältarna och det får mig att känna mig lite coolare.) Inget ont om Buffy, hon äger, men ibland kan det vara mödan värt att vidga sina vyer lite, kanske genom en eller annan bok?

I Vampyrer av Dan Turell får man till exempel lära sig varför man blir vampyr. Orsakerna kan variera, men om du är avlad eller född på en kyrklig helgdag ligger du risigt till...Rebecca Brander berättar i Vampyr om bland annat "Vlad the bad" - Vlad Dracula - vars främsta nöje var att spetsa sina fiender på pålar. I Mystikens värld - Förvandlingar berättas bland annat om vampyrismens historia och sjukdomen porfyri som gör att den drabbade, enligt myten, måste dricka blod. (Sjukdomen finns på riktigt och det är naturligtvis inte sant att man måste dricka blod för att överleva). Här berättas även om Elisabet Báthory (född 1560), en riktigt läskig person som bland annat torterade och plågade unga kvinnor för att sedan bada i, och dricka, deras blod.

Dracula är kanske den första man förknippar med ordet "vampyr". En magerlagd gestalt med svart hår, slängkappa och huggtänder. Mannen bakom boken Dracula heter Bram Stoker och den skrevs redan 1897. Handlingen i korthet ser ut så att en ung engelsk advokat lockas till greve Draculas slott i Transsylvanien för att sälja en Londonegendom till Dracula. Gradvis upptäcker advokaten att det är något skumt med Dracula - han varken äter eller dricker, kastar inga skuggor och han hatar speglar. Låna den av oss!

Nu var ju inte Stoker först egentligen. Sheridan Le Fanu var tidningschef i Dublin under mitten av 1800-talet och en av hans anställda var just Stoker. Le Fanu skrev flera böcker, men hans mest kända är vampyrromanen Carmilla. En klassisk skräckhistoria med inslag av lesbisk kärlek och magi - inte illa för att vara skriven under drottning Victorias tid :-) Vi har Carmilla på biblioteket - låna den gärna!

En vampyrberättelse av det modernare slaget är John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in. Så här beskrivs den i vår bibliotekskatalog:

Skräckroman som utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg på 1980-talet. Trettonårige Oskar är mobbad. Han drömmer om att bli en hämnare, att slippa skolan och om att straffa sin plågoande Jonny. Människor dras in ondskans virvel medan Oskar blir förälskad i den nyinflyttade och mycket egendomliga Elin.

Läs den! En annorlunda och emellanåt läskig och osmaklig (på ett härligt sätt) bok. Finns den inne?

Naturligtvis måste jag även nämna Anne Rice och hennes En vampyrs bekännelser, som ju även filmatiserats? Fler tips:

* Scott Westerfeld; Parasit (finns den inne?)
* Inger Edelfeldt; Skuggorna i spegeln (finns den inne?)
* Stephenie Meyer; Om jag kunde drömma (finns den inne?)

Nu är det bara att vampyrfrossa...

Bilden lånad av http://www.strongsvilletheatre.com/images/dracula%20logosm.jpg

//L

2 kommentarer:

Anonym sa...

vad heter den sjukdomen man kan få, som får en att törsta efter blod och hela den biten? ;;O;O;O

Kult i Kumla - din bloggkompis sa...

Hmm, kommer inte på just nu, ska forska i saken :)
// L