2007-10-25

lite om augustpriset


I måndags blev det klart vilka böcker som nominerats till Augustpriset 2007; alltså de bästa svenska böckerna som givits ut under 2007. Priset delas ut i tre kategorier; årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och sist men inte minst årets svenska barn- och ungdomsbok.

Det känns ju lite skumt kanske att bilderböcker och ungdomsböcker hamnar i samma kategori och varför heter det just Augustpriset och inte till exempel Selmapriset eller kanske Astridpriset? Hmm. Jaja, nu är det som det är och det är såklart oerhört prestigefullt att nomineras, men framför allt att VINNA! Förra året fick Per Nilsson pris för bästa ungdomsbok med Svenne (som var fantastiskt bra om du frågar mig) - låna och läs!

Inom varje kategori nomineras sex stycken böcker och så här ser det ut i år när det gäller kategorin barn- och ungdomsböcker: (kolla övriga nomineringar här)

* Bryta om av Åsa Anderberg Strollo
* Isdraken av Mikael Engström
* Flickan som var vacker i onödan av Janne Lundström
* Nöff nöff Benny av Barbro Lindgren och Olof Landström
* Sonja, Boris och tjuven av Eva Lindström
* Var är min syster? av Sven Nordqvist

Eftersom det var en ungdomsbok som vann kategorin förra året känns det lite som att det lutar åt en barnbok i år, men det är ju inte säkert. Själv vill jag verkligen läsa både Bryta om och Isdraken, tycker de verkar vara helt i min smak. Inte förrän 3 december får vi veta hur det går... Du som skriver själv - kolla in reglerna kring Lilla Augustpriset. Kanske är du en av de nominerade nästa år?

Bilden lånad på Augustprisets hemsida.

// L

Inga kommentarer: