2011-02-01

oskar praoar


Den här veckan har vi på biblioteket celebert besök i form av Oskar Larsson från Alléskolan i Hallsberg. Jag bad Oskar skriva några rader om en favoritbok:

Hermann Hesses klassiker Siddharta är en vacker, färgrann liten berättelse som är fylld med djupa tankar och insikter. Den handlar om Siddharta, som är en indisk pojke som lämnar sin by och sina gamla gudar för att i stället ge sig ut i världen. Han vill leva på sin egen uppfattning och på så vis finna lyckan – och meningen med livet. Det blir en stor andlig färd för honom. Ibland lever han på nästan inget, andra gånger tillfredsställer han sig på sina rikedomar. Såhär lyder en betraktelse ur boken:

”Världen var skön när man betraktade den på detta sätt, detta enkla, barnsliga sätt, utan något sökande. Måne och stjärnor var sköna, bäck och strand, skog och klippa, get och guldbagge, blomma och fjäril. Det var skönt och behagligt att ge genom världen på detta sätt, barnslig, nymorgnad, utan misstro, med blicken öppen för det närliggande.”

Sådana här intryck finns alltså i den, och i längden kan det bli en sann fröjd för sinnet. Och kanske hittar du mycket som reflekterar dina egna tankar. En stark bok.

Tack Oskar, instämmer! // L

Bilden lånad här.


3 kommentarer:

Laksana (^∇^) sa...

Det e ju nästan exakt som Buddha,han hette ju oxå Siddharta ☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*

Kult i Kumla - din bloggkompis sa...

Japp, det är just Buddha den handlar om :)

// L

Laksana sa...

jaha xD