2011-02-02

årets bokpaket
För fjärde året i rad delar vi på biblioteket ut böcker till alla åttor. I år är det dessa fyra titlar:

När de döda vaknar
av John Ajvide Lindqvist
Hungerspelen
av Suzanne Collins
Blodsbröder av Tommy Deogan
Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck

En rätt trevlig mix, eller hur!? Som grädde på moset kommer åttorna och deras lärare (och jag) att få träffa författaren till Blodsbröder i början av maj, kul kul kul!

Blodsbröder
är en sann berättelse där Tommy Deogan skildrar sin och brorsan Tonys uppväxt i Hallonbergen, en stockholmsförort. Det är tre år mellan bröderna och storebrorsan Tony är Tommys stora idol, han vill vara precis som honom. Tony är dessvärre en riktig bråkstake, en man inte muckar med helt enkelt. Han slår tidigt in på den kriminella banan men försöker samtidigt göra allt han kan för att Tommy inte ska hamna lika snett. Det hjälper inget vidare. Tommy gör ju som Tony gör, inte som han säger, dessutom börjar han tidigt missbruka droger. Men Tonys ord ligger ändå och gror inom Tommy.

2002 blir Tony det första dödsoffret för fotbollshuliganism i Sverige. Tommy för en hård kamp mot sorg och hämndtankar och lyckas till slut komma ut på andra sidan, kapabel att förlåta Tonys mördare. Idag arbetar han aktivt mot våld och droger och är en populär föreläsare.


En omskakande och viktig bok!

// L


Inga kommentarer: