2008-01-23

2008-03-14


Då har filmen Låt den rätte komma in premiär, något som ger mig blandade känslor. För det första är boken så sjukt bra så man undrar ju om det överhuvudtaget går att göra den rättvisa som film. För det andra har jag blivit betydligt mer mörkrädd på sista tiden, så jag vet inte ens om jag skulle våga se den. För den är riktigt riktigt läskig. Skulle tro att författaren John Ajvide Lindqvist har inspirerats av en och annan Stephen King-klassiker, men det han gör känns ändå nytt och spännande.

Oskar har fått nog för länge sen, men än så länge har han ingen lösning på hur han ska bli av med sina mobbare. Värre och värre blir det och man känner på sig att något riktigt hemskt snart kommer att hända - men vad? Sent en kväll när han står på gården och övar sig att sticka kniven i ett träd så finns hon bara där; Eli. Oskar känner att det är något annorlunda och lite skumt med henne - hon luktar konstigt, hon fryser aldrig, hon kan aldrig gå ut när det är ljust och det verkar som att hon aldrig äter mat heller... Trots detta dras Oskar till Eli och de finner någon slags styrka hos varandra. Men i samma område faller någon av a-lagarna offer för en vampyr - finns det vampyrer i Blackeberg?

Läs om filmen här och här.

Nästa bok av Ajvide Lindqvist heter Hanteringen av odöda och är om möjligt ännu ruggigare. En tryckande värmebölja drabbar Stockholm och när den når sin kulmen börjar de döda vakna till liv. På bårhusen är det kaos och det börjar krafsa och knacka ur gravarna på kyrkogården. De döda vill hem igen - men vill de levande ha dem tillbaka? Förmodar att även denna bok kommer att filmas framöver. Fram tills dess får ni hålla tillgodo med böckerna (vi kommer köpa in fler snart) - kolla om de finns inne!

Har ju tjatat om vampyrer på bloggen förr, kolla både här och här (om ni inte fått nog alltså...)

Fina vampyrbilden lånad här.

// L

5 kommentarer:

emelie sa...

jag håller med dig, filmen kommer nog inte göra boken rättvisa..har du läst hans novellsamling pappersväggar? den är väldigt bra. hans följetång i dn (tindaloos) var inte särskilt bra däremot..på tal om vampyrer; om en vecka börjar skräckkursen! (:

Kult i Kumla - din bloggkompis sa...

Har inte läst Pappersväggar och nu lär man väl inte ha tid på ett tag... Vad var det vi skulle ha läst till första gången undrar dålig student?

emelie sa...

the castle of otranto (finns för 32kr på adlibris), två korta saker av ann radcliffe som finns på internet och dikten erlkönig av goethe. jag kan mejla länkarna till ann radcliffe texterna till dig om du vill?

Kult i Kumla - din bloggkompis sa...

Eller också hittar man Otranto på sin trevliga arbetsplats :)

emelie sa...

haha, självklart. glömde bort vart det är du jobbar (: