2007-11-30

trångt och trevligt!


Så kan man nog väldigt kortfattat beskriva söndagens happening på biblioteket. Det är dags för årets JULMARKNAD nämligen. Behöver jag säga mer? Ja ok då. Mellan kl. 13 och kl. 18 kan du mingla omkring, insupa julstämning och kanske köpa en eller annan julklapp.

Program: (för egen del är jag mest ledsen över att jag missar saluten...)
13:00 Invigning med salut, Kumlabygdens spelmansgille
14.00 Barnkör, Kumla församling
15.00 Julsånger, Fylstakyrkans kör
16.00 Kumla manskör
17.00 Kumlabygdens spelmansgille

Ha en mysig förstaadventshelg!

Bilden lånad här.

// L

2007-11-29

deadbyxmas...


...kom och hälsade på mig idag, alltid lika trevligt! Eftersom hon har fått fart på sin blogg, som följaktligen heter deadbyxmas, kände jag att jag måste göra lite reklam för den. Vad sägs till exempel om följande utläggning:

"Vart har mitt dåliga samvete tagit vägen? Har till och med det lämnat mig?
Shit, vad jag är ensam!

Kom tillbaka! Jag vill må pissigt dåligt av
dig!"

Ett riktigt schysst sätt att presentera dagsformen på tycker jag, lite minidikter nästan. Det vill vi se mer av! Du som känner för att komma igång med en egen blogg - kolla in http://www.blogger.com/ och ta en guidad tur. Du får gärna komma in till mig på biblioteket om du behöver lite hjälp :)

Bilden lånad här.

// L

2007-11-28

vem vill inte ha kul?


Ok, nu är det snart december med Lucia och julfirande, massa mys och kul med andra ord. Men sen då? Efter nyår, vad ska man då se fram emot? Januari kändes fram till idag som en fullkomligt onödig månad, men så fick jag mail från Sofia Gustavsson och då kändes plötsligt allt lite roligare :)

Sofia, som är ledare för teatergruppen TOVA, tipsade om en show som lämpligt nog dyker upp när vi behöver den som bäst; 11 januari! Så här beskriver hon det hela:

Datum: 11 januari 2008
Tid: Kl. 18.00
Var: Kumla kyrka församlingshem
Målgrupp: Alla som tycker om att skratta och äta god mat. Barnfamiljer, unga, gamla. Alla är välkomna.
Biljetter: Kostar 150 kronor för vuxen och 75 kronor för barn under 17 år. Biljetterna kan man köpa på pastorsexpeditionen. De har bara öppet på vardagar och biljetterna släpps den 10 dec. Pengarna går oavkortat till Svenska kyrkans missionsinslamling för Hiv/AIDS.
Vad får man för pengarna? En rolig show bestående av två akter med god festmat mellan akterna. Plus att du samtidigt ger pengar till Hiv/AIDS genom att ha köpt biljett.
Vilka är vi? Jo, vi är teatergruppen TOVA som har existerat sen i slutet av augusti. Den består av 5 killar och 5 tjejer i åldrarna 12-17 år. Vi älskar att får folk att skratta och att skratta själva. Man brukar säga att ett skratt förlänger livet, i så fall är vi odödliga.

Visst låter det kul! Kommer att påminna om detta igen lite längre fram, men ni kan ju redan nu boka in fredagen den 11 januari, vi är snart där!

På bilden ser vi hela TOVA-gänget!

// L

2007-11-27

lejla rekommenderar


Dags för gästbloggaren Lejla att göra sin röst hörd igen...

"Först och främst, gästbloggaren håller massor med Linda om Winnerbäcks klockrenhet! Gästbloggaren har dessutom lyssnat sig hes på nya skivan också och tycker den är minst lika underbar som de tidigare. Rekommenderas!

Men nu var det en heeeelt annan sak jag ville tipsa om. Er gästbloggare är en pendlare och pendlare är duktiga läsare. Så långt är vi överens, va? Länge har jag tyckt att en bok är en bok, av papper och med tryckta bokstäver. Allt annat som kallades bok var trams, tyckte jag. Tills jag hörde 1) Mark Levengoods ljudbok "Sucka mitt hjärta men brist dock ej" där han läser ett antal av sina krönikor och kåserier på det där typiska Levengood-sättet att man skrattar och ler hela tågresan igenom. Och 2) Jonas Hassen Khemiris "Ett öga rött", en bok om en femtonårig Sverigefödd arabisk killes sökande efter balans. Båda dessa böcker hade jag läst i tryckt form, men de kom mycket mer till sin rätt när de lästes upp för mig av duktiga uppläsare.

Numera tittar jag inte med misstanke på ljudböcker. Jag kikar gärna i bibliotekets ljudbokshylla dagligen och fyller min mp3-spelare med tåggodis. Och jag rekommenderar det starkt!"

// Lejla

Tack säger Linda! Och passar samtidigt på att berätta att bilden är lånad här.

2007-11-26

daugava


Först måste jag erkänna att jag inte har lyssnat på Lars Winnerbäcks senaste skiva Daugava ännu, därför kan jag inte kommentera den alls. Det kan andra få göra. Däremot har jag mer eller mindre lyssnat sönder hans första skivor och njutit av bland andra Hugger i sten, En av alla dom, Tal av Hjärter dam och inte minst Balladen om konsekvenser. Den handlar om något så udda som vuxna Astrid Lindgren-figurer :) Låten finns på Rusningstrafik, en av de tidigaste skivorna, vilket märks inte minst på den politiska tonen. Pippi, Ronja och Rasmus i vuxen ålder - hur skulle samhället bemöta dem idag? Tror att Winnerbäck lyckats pricka in det riktigt bra.

Det blev visst en riktig utläggning, det enda jag egentligen tänkte skriva var att Winnerbäcks senaste skiva Daugava nu finns på biblioteket. Kom och låna! Kolla vilka som finns inne.

Bilden lånad här.

// L

2007-11-22

spelar roll


Dags för en liten tävling igen! Senast bestämde vi i Olle & c:o oss för att alla ska läsa samma bok till samma gång för att verkligen kunna diskutera våra olika upplevelser av den. Den bok som röstades fram blev Hans Olssons Spelar roll (något som gjorde mig glad, för den är underbar!).

Jag har beställt ett exemplar var till alla i Olle & c:0, men det blir ett ex över och det tänkte jag lotta ut. Det enda ni behöver göra är att svara på en fråga, närmare bestämt:

- Vad heter den bok av Hans Olsson som kom 2003?

Maila rätt svar till mig: linda.berg@kumla.se senast onsdagen den 28:e november. Lycka till!

Bilden är lånad här.

// L

2007-11-21

påtänd


hej på er :)

jag skulle vilja tipsa om Melvin Burgess bok "påtänd".
den handlar om två fjortonåringar, Gemma och Tar.
De båda ungdomarna bor i den lilla kuststaden Mineley, Gemma bor med, enligt henne alldelles för överbeskyddande föräldrar.
och Tar med en alkolistmorsa och misshandlande far.
När Tar bestämmer sig för att rymma till den större staden Bristol, dröjer det inte länge innan Gemma kommer efter.

I Bristol flyttar Gemma in i samma kollektiv som Tar redan bor i... lugnt och trivsamt tills deras vägar korsas med de mer 'fria själarna' Rob och Lily.

Bristol blir en helt ny upplevelse för Tar och Gemma, en upplevelse innehållande kollektiv i övergivna hus, prostitution, våld, hasch och andra droger... men framför allt, heroin.

// johniee 16 år.

(Jag lyckades med uppdraget // L)

Bilden är härifrån.

2007-11-20

i need a hero


Ja, alltså, inte jag personligen... "I need a hero" är nämligen temat på årets julrock i Johanneskyrkan som går av stapeln den 14 december. Från kl 19 och framåt kan du mingla med trevliga människor, lyssna på skön musik och vem vet vad mer...

Det finns fortfarande plats för fler band om några känner att de behöver komma ut och spela. Det är dessutom fritt fram för andra framträdanden - "endast fantasin sätter gränserna" hälsar Jenny Zayed som är en av kvällens konferencierer. Kontakta henne på 019-571059 eller på jennyzayed@telia.com. Några band är redan klara, t ex Suppress the pain, Eloi, Pekka & Johannes (två av medlemmarna i Tangerin), Remission + fem band från Kulturskolan som är så färska att de faktiskt inte bestämt namn än.

Under kvällen finns möjlighet att köpa fika och enklare förtäring. Arrangörer är samtliga kyrkor i Kumla.

Bilden är från Remissions hemsida.

// L

2007-11-19

en prao säger hej då


Denna vecka har vi två nya praoelever; Fiston och John. Hoppas de är lika samarbetsvilliga som Julia :) Här kommer hennes tankar kring praoveckan på biblioteket.

Jag heter Julia Gustavsson och jag har praktiserat en vecka på kumla bibliotek. Det var roligare än vad jag hade trott, så jag är nöjd med min praovecka. Jag har fått gjort ganska mycket olika saker, till exempel så har jag fått lära mig hur man ställer upp alla böcker i hyllorna, så det har jag fått gjort en del. Det var väl inte det allra roligaste men det var ändå kul att lära sig det. Jag har fått åka i bokbussen och se hur det fungerar, då fick jag hjälpa till att låna ut böcker och även avregistrera böcker när någon skulle lämna tillbaka de. En dag så fick jag prova på att släktforska, jag fick lära mig hur det går till och så… det var jättekul!

All personal här jobbar med olika saker, det trodde jag inte riktigt… jag trodde att de gjorde ungefär samma saker men så är det inte. Så jag har fått lyssna på alla vad de jobbar med, de har förklarat saker som de gör, det var kul att få veta.
Jag har fått hjälpa till med lite allt möjligt, det har vart jättekul. Jag har lärt mig väldigt mycket så det är ju bra…jag kan rekommendera att praoa på biblioteket för det är roligare än vad man tror. Jag trodde inte att det skulle vara så intressant och kul som det var. Visst var det lite långtråkigt ibland men det är det ju på nästan alla arbetsplatser. Men jag har haft kul och jag är nöjd med min praovecka på Kumla bibliotek.

/ Julia Gustavsson 9 Blå skogstopsskolan. 16/11 - 07

Bilden lånad här.

Hoppas ni får en skön start på veckan!

// L

2007-11-16

olle-rating

Tänkte bjuda alla er stackare som ännu inte är Olle & c:o-medlemmar på lite bokbetyg. Igår gick vi nämligen igenom en hel drös med böcker, flera av dem fick toppbetyg och något enstaka bottenbetyg. Böckerna vi bedömde är:

Katarina von Bredow; Syskonkärlek (kolla om du har tur)


Malin Isaksson; Brännhett (kolla om du har tur)


John Green; Var är Alaska? (kolla om du har tur)


Magnus Nordin; Svart drama (kolla om du har tur)


Ally Kennen; Odjuret (kolla om du har tur)


Kate Cann; Hon släpper dig aldrig (kolla om du har tur)


Denise Rudberg; Tillsammans (kolla om du har tur)


Christina Herrström; Tusen gånger starkare (kolla om du har tur)


Petter Lidbeck; Allhelgonaoffret (kolla om du har tur)


Håller ni inte alls med? Då är det bara att starta en motdebatt i "kommentarer" här under. Och som ni säkert förstår är fem Olle-huvuden det bästa betyg en bok kan få!

Ha en skön helg, hörs på måndag!

// L

2007-11-15

det var en gång...


...en uppfinnare som bodde i ett slott högt uppe på en kulle. Hans mästerverk hette Edward. Edward har en oemotståndlig charm, men är inte helt perfekt. Uppfinnarens plötsliga död gjorde att han aldrig blev riktigt färdig, och han har vassa metallskärblad i stället för händer. Edward lever ensam i slottets mörker, tills en dag en vänlig människa, en sminkförsäljerska, tar med honom hem till sig och låter honom bo med familjen. Så börjar Edwards fantastiska liv och äventyr i pastellparadiset Suburbia... (Filmens baksidestext)

Ja, detta är ett sätt att beskriva filmen Edward Scissorhands, ett annat är att helt enkelt säga att den är ett mästerverk av kultregissören Tim Burton (Sleepy Hollow, Mars Attacks och Kalle och chokladfabriken m fl). Fast förmodligen räcker det med att säga att Johnny Depp spelar huvudrollen :)

Kolla om filmen finns inne på biblioteket! För er som är mellan 12-14 år behövs förälders tillåtelse för att ni ska få hyra själva, 15 år och uppåt = fritt fram!

Bilden lånad på IMDB's hemsida.

// L

2007-11-14

vi ses imorgon


Alla nya och gamla Olle & c:o-fantaster är välkomna imorgon till en ny träff. 14.30 ses vi i det lilla rummet, jag fixar pepparkakor :) För er som är nya: tänk gärna lite speciellt på en bra bok du läst så du kan berätta lite extra om den för oss andra. Jag funderar fortfarande på vad jag ska välja...

Until tomorrow!

// L

2007-11-13

hej Julia!


Nu har vi en ny praoelev här igen på biblioteket, hon heter Julia, kommer från Skogstorpsskolan och jag tvingade henne att svara på några frågor...

Jag heter: Julia Gustavsson
Mina bästa böcker: Tusen gånger starkare av Christina Herrström och En komikers uppväxt av Jonas Gardell
Jag läser sällan/aldrig den här typen av böcker: Deckare
Bästa film: Pirates of the Caribbean
Jag ser sällan/aldrig den här typen av filmer: Skräckfilmer
Musik jag helst lyssnar på: Allt möjligt, t ex Sahara Hotnights
Lyssnar sällan/aldrig på: Opera
Favoritsidor på nätet: Bilddagboken.se
Det här skulle jag vilja bli bättre på: Måla, sjunga
Det här är jag redan riktigt bra på: Sjunga, skriva
Avslutningsvis vill jag bara säga: Det var kul att praoa på biblioteket :)

Bilden lånad här.

// L