2007-11-07

verkligheten suger...

...åtminstone gör den det för huvudpersonerna i några av våra nya böcker:

Bryta om av Åsa Anderberg Strollo (Augustprisnominerad)
När Minna börjar på gymnasiet, bestämmer hon sig för att börja sköta sig. Nu när mamma är intagen på psyket har hon bara sig själv att ta hand om. Men på uppropet får Minna syn på Emma Larsson som gått i samma skola. Samtidigt kommer mamma hem igen. Minna tvingas att fatta det svåra beslutet att se till sina egna behov.

Brännhett av Malin Isaksson
15-åriga Linda är platt som en planka och väldigt ensam. Tjejkompisarna struntar i henne då de tycker att hon är omogen. Men plötsligt träffar hon Gisela. Gisela är ett år äldre än Linda, och kommer som en räddare ur tristessen. De börjar gå på fester och konserter tillsammans, och de blir riktigt bra vänner. Sådana där vänner som gör allt för varandra och helst inte vill skiljas.
Men deras aktiviteter blir snart mer destruktiva. De gör inbrott och stjäl datorer. De slåss med Lindas gamla tjejkompisar, och deltar i olagliga demonstrationer. Och någonstans i den blinda vänskapen börjar det märkas att Gisela inte mår bra, att hon nästan är sjuk. Gisela blir allt mer våldsam. Hennes förkärlek till eld bara växer, och hon har en enorm separationsångest.
Boken är väldigt obehaglig; man blir illa till mods när de gör farliga och olagliga saker, men ändå kan man inte sluta sträckläsa den. Man läser, man plågas, och man lider verkligen med Linda. (Denna recension har jag lånat här)

Punkindustriell hårdrockare med attityd av Louise Halvardsson
Så här beskriver författaren själv sin debutroman: "Den här boken beskriver tiden från första till sista dagen på gymnasiet för Amanda. Boken utspelar sig runt millennieskiftet och för egen del ligger den 20 år efter min gymnasietid. Ändå är allt likadant. Det är bara detaljer som skiljer. Frågorna och tankarna är desamma. Fokuseringen på de egna bristerna och ångesten att inte veta i vilken grupp man hör hemma."

Finns de inne på biblioteket? Kolla här, här och här.

Bilderna lånade här, här och här.

// L

Inga kommentarer: