2007-12-19

varmt och soligt


Nu sticker jag på semester och önskar därför alla en riktigt skön jul! Eventuellt får ni en hälsning från Isla de Margarita där jag kommer att tillbringa mina lediga dagar :) annars hörs vi nästa år någon gång...

Bilden lånad från Fritidsresors hemsida.

// L

2007-12-18

stackars gamla fula böcker!


Jullov snart, äntligen tid för allt det där man inte hinner annars. Själv älskar jag att bara skrota runt hemma och kanske kolla på någon samlingsbox typ Sagan om ringen-filmerna eller köra non stop Gilmore Girls-maraton. Ibland bryter man kanske av med en promenad eller kanske lite Buzz. Och gärna en fantastiskt bra bok i sällskap med ett varmt täcke och en stor påse smågodis (som inte kommer från Karamellkungen).

Jag gick nyss på jakt i bokhyllorna här på biblioteket för att plocka fram härliga läsupplevelser som kanske glömts bort för att de fått några år på nacken och/eller har ganska fula och tråkiga framsidor. De förtjänar verkligen att lyftas fram, för de har fortfarande en massa att ge, trots att ni kanske inte ens var födda när de skrevs :)

Aidan Chambers är en av mina favoritförfattare och boken Dansa på min grav är en av mina absoluta favoritböcker of all times. Den var obligatorisk kurslitteratur när jag pluggade litteratur i Linköping, skulle aldrig ha valt den själv eftersom den såg så tråkig ut, men den visade sig vara något helt unikt, närmare bestämt: Ett Liv och en Död i fyra delar, etthundrasjutton bitar, sex journalanteckningar och två tidningsurklipp samt några skämt, en gåta eller tre, några fotnoter och ett fiasko här och där för att föra berättelsen framåt. Hal 16 år, med döden som hobby, träffar 18-årige charmknutten Barry, den perfekta vännen - eller? Det hela slutar (eller börjar) med att Hal dansar på Barrys grav. Varför? Läääääs den, det går ju inte att göra den rättvisa så här.

Ibland förändrar böcker ens liv till det bättre. Sällan sker det (tror jag) på grund av böcker som först varit en TV-serie som sedan skrivits om till bok, men ibland händer det uppenbarligen. Christina Herrström heter författaren till Glappet som jag läst för många gånger för att få kallas normal. Det är så hjärtskärande bra helt enkelt! Josefin och Ella är på väg ut i vuxenvärlden. De skriver ner sina planer och livsmål som ett manisfest, de är vackra, starka och ska erövra världen. Men världen låter sig inte erövras så lätt. Att bryta sig loss från den könsroll man fått sig tilldelad kräver mer av Ella och Josefin än vad de någonsin kunnat tro. Är det ens möjligt? Låna!

"Eighteen is a terrible age, and while I walked around with the conviction that I was somehow more grown-up than my classmates, the truth was that I had merely found a different way of being young". Citatet (Paul Auster, Moon Palace) inleder boken Ett annat sätt att vara ung av Per Nilsson. Tycker neonskylt på Boksidan beskriver boken på ett bra sätt, så ni får läsa mer där. Bjuder på inledningen bara:

Här kommer en.
Här kommer en annan.
In i bilden kommer de, utifrån.
De kommer att mötas.
En av dem ska dö.

Till sist bjuder jag på min ärade kollega Annikas läsupplevelsetips: Minnets magi av Margaret Mahy. "Jonny är 19 år och på väg från en fest för att söka upp Bonny. Hon var hans döda systers vän och hon vet kanske vad som hände vid olyckan när systern dog. Jonny har bara svaga minnen om vad som hände då och han känner sig skyldig på något sätt. Nu är han berusad och när han på vägen möter en förvirrad gammal dam som tar honom med hem följer han med. Dagen därpå försöker han och den gamla damen Sophie förstå sig på varandra. Hon säger att hon känner Jonny och han får svårt att gå ifrån henne för hon behöver verkligen hans hjälp. Det här var en bok som jag sträckläste."

Välkomna hit, vi har många fler på lager. Dessutom kör vi, på begäran, Läs som en tok-grejen även under jullovet. För er som inte var med i somras gäller alltså: läs tio böcker så får du en bok av oss. Vi berättar mer om detaljerna när vi ses!

Bilden lånad här.

// L

2007-12-17

tips från deadbyxmas


Gästinlägg idag igen, jättekul att det börjar ramla in lite bidrag! Idag är det Deadbyxmas som tycker till:

"Har du någonsin funderat över hurvida Gud finns eller inte? Hur gick allt egentligen till? Berättar bibeln verkligen hela historien? Nej, inte enligt självaste djävulen. Det här är satans story om hur människorna svek Gud. När änglar dör handlar om hur det gick till när Gud blev satan.

När änglar dör Andreas Roman"

Hmm, tror den är i läskigaste för stackars mörkrädda mig, men för er andra - LÄS!

Bilden lånad här.

// L

2007-12-14

woehoewiehaohaoa


Har inte riktigt fått kläm på uttalet än, men visst är det ett intressant och nyskapande bandnamn!?

Vill påminna er om kvällens happening; I need a hero - kolla här!. Jag bad Oskar från Woehoewiehaohaoa att presentera bandet lite grann, so here it goes:

"Jag, (Oskar) kom in i bandet för ungefär 10 repningar sen?Och det tack vare min kompis Jonte, som går i min klass, han spelar gitarr i bandet.Jag kom in, entusiastisk, och glad över att ha fått en sån toppenmöjlighet.Då när jag kom in så hette bandet Red Knight. Typ världens töntigaste namn, så jag kom på namnet Woehoewiehaohaoa, och nu så kör vi för fullt.

Covers är det som gäller nu, speciellt nu på Julrocken så kan jag avslöja att vi ska spela Holiday och When I Come Around av Green Day och The Pretender med Foo Fighters.Medlemarna i bandet är:Christian, som kallas Mini, för han är så kort. Spelar trummor.Markus på basen.Gustav spelar synt.Och som jag nämnde tidigare så spelar Jonte gitarr.Jag, då. Jag spelar gitarr och sjunger, ett ganska tufft jobb, men det är grymt.Jag vet inte så mycket om bandets 'Historia', men, ja. Vi kör på och snart ska vi nog skaka fram några egenskrivna låtar.Rock On!
// Oskar"

Hoppas de fixar en MySpacesida snart :) Lycka till ikväll Woehoewiehaohaoa och alla andra band, tror det kommer bli en kväll att minnas...

Undrar ni över bilden? Bonnie Tyler gör låten Holding out for a hero i kultfilmen Footloose. Lyssna på låten och se filmen säger jag bara! Lånade bilden här.

// L

2007-12-13

was that the boogeyman?


Äntligen har Emelie startat en egen blogg, Miette* heter den och jag har en känsla av att den kommer att handla en hel del om film och böcker :) Välkommen in i bloggvärlden säger jag och tackar för att hon har den goda smaken att länka till Kult i Kumla. Hoppas bara hon vill fortsätta skriva här då och då...

* Miette betyder "smula" på franska.

Jag lånade bilden hos Miette, men var hon hittat den vet jag inte...

Just det, glad Lucia! Snart ska jag kolla in ett dagisluciatåg. Undrar just hur många som valt att vara tärnor...?

// L

2007-12-11

we're all mad here...


Idag, frikostig som jag är, bjuder jag på gästbloggaren Emelie:

"Idag tänkte jag tipsa om min (och många andras) absoluta favoritbok Alice i underlandet. Historien om Alice som följer efter en vit kanin ner i ett kaninhål och hamnar i en helt annan värld med talande kort och försvinnande katter är lika bra idag som den var när den kom ut 1865 (dessutom är bilderna av John Tenniel mycket finare än Disneyfilmens Alice!)
Den här boken är inte alls bara för barn utan är rolig för alla, så ge den en chans!"

Tror den är tillräckligt skum och annorlunda för att passa Kult i Kumlas kräsna läsare :)

Låna på biblioteket! Eller varför inte läsa direkt här. Och vill ni veta lite om författaren Lewis Carroll - kolla här.

2007-12-07

freitag...


...äntligen! Iallafall för er som inte jobbar i helgen som vissa andra...

Tänkte tipsa lite om Julshow 2007 som kvällens kumlahappening - kl 19 på Husaren, Folkets hus. Kan ni inte ikväll har ni möjlighet att gå imorgon istället kl 16. Sång, musik, teater, fika och dans ingår i priset. Endast 40 kr för er som är max 15 år, 150 för er andra. Vi säljer förköpsbiljetter på biblioteket.

Ett annat tips (som jag kanske snackat om förut?) är att ta en titt på Tjuvlyssnat-sidan, man kan verkligen fastna där. Egentligen borde man lägga in grejer där själv, ni kan aldrig ana vilka konstiga dialoger jag får höra ibland... Vi har boken Tjuvlyssnat på biblioteket såklart - kolla om den finns inne.

Bilden lånade jag här såklart.

// L

2007-12-06

årets julfantasy


Ni har väl inte missat att det blir en fantasyfilm runt jul i år igen? Efter Sagan om ringen-filmerna och Narnia är nu dags för Guldkompassen. Philip Pullman heter författaren bakom succéserien Den mörka materian som inleds med just Guldkompassen. Blir det publikrusning till denna får vi säkert se del två och tre, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren, kommande år. Eftersom det är New Line Cinema som står bakom projektet (samma bolag som bakom Sagan om ringen) känns det som en given hit.

Författaren Philip Pullman vann för övrigt ALMA-priset - litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne - 2005. Och naturligtvis har vi hans böcker på biblioteket, kolla här!

En helt annan sak - idag träffas Olle & c:o igen, kl 15 den här gången. Sugen på att bli medlem i Kumlas coolaste bokklubb? Välkommen!

P.s. Grattis till Sven Nordqvist som vann årets Augustpris för bästa barn-/ungdomsbok!

Bilden lånad här.

// L

2007-12-04

vampyrer igen


Jag vet att det redan tjatats en del om vampyrer på bloggen, men jag insåg till min förskräckelse att jag helt glömt bort att göra reklam för en av de coolaste böckerna på länge; Och fjättra Lilith i kedjor. Bara titeln är ju speciell minst sagt. Vem är Lilith? Och vad i all världen betyder fjättra? (Kan vara bra att ta reda på för kommande högskoleprov...)

Åsa Schwarz heter författaren och detta är hennes debutroman. När jag försökte beskriva boken för ett gäng 9:or igår insåg jag att vissa böcker knappt går att göra rättvisa genom att berätta om dem - de måste läsas och upplevas helt enkelt. Eftersom det lämpligt nog finns en hemsida till boken kan ni som blir nyfikna kolla där.

Adlibris beskriver boken så här:
"Lena har just flyttat in i sin nya lägenhet på Södermalm i Stockholm när hon under en av golvplankorna hittar en gammal dagbok. Dagboken visar sig ha tillhört Anna, som på 1840-talet mördades under mystiska omständigheter. Samtidigt försnillar en hacker 35 miljoner kronor från ett framgångsrikt IT-företag. Konsulten Martina får i uppdrag att ta reda på var pengarna hamnat. Dagen därpå hittas en av företagets anställda mördad med två underliga märken på halsen, och polisen kopplas in för att utreda mordet. Den gemensamma nämnaren för de båda mordgåtorna är Lilith, vars namn verkar dyka upp på ställen där man minst anar det. Vem är denna mytomspunna figur och vad har hon med morden att göra?"

Finns den inne på biblioteket? Vågar du...?

Bilden lånad här.

// L