2010-03-29

film i all hast


Ledsen för att det varit så få inlägg på sistone, men det har varit bokprat och planering för hela slanten ett tag. Här kommer i alla fall några tips på två filmer du inte får missa (min högst personliga åsikt :)

Sebbe av Babak Najafi - otroligt stark svensk film som lyckas med konststycket att få mig att gråta på bio. Det händer i princip aldrig. Den gör ont i hela kroppen men är så bra att man ändå blir alldeles lycklig.

Persepolis av Marjane Satrapi och Vincent Paronnaud - bygger på Satrapis genialiska serieböcker om uppväxten i ett krigshärjat Iran och om livet efter flytten därifrån. I scenen när Marjane ska lämna sina föräldrar i Iran och själv börja ett nytt liv i Wien är det i princip omöjligt att hålla tillbaka tårarna. Gråt igen alltså... Vad vill detta säga? Kanske har jag blivit blödigare på äldre dar :) Filmen finns att hyra på dvd här på biblioteket. Kolla gärna in serieböckerna också.

Bilden lånad här.

// L

2010-03-22

skriv!


Sugen på att utvecklas i ditt skrivande? På påsklovet har vi på biblioteket en skrivarskola tillsammans med författaren Tomas Dömstedt (Bellas Band, Bröder emellan, Högre och högre m fl).

När: Onsdagen den 31/3 kl. 10-14
Var: Biblioteket
Ålder: Från 10 år och uppåt
Kostnad: 20 kr
Sista anmälningsdag: 25/3

Begränsat antal platser, så tänk inte för länge... Ring och anmäl dig på 588189.

// L

2010-03-18

om du var jag


En av mina senaste frossa-böcker heter Om du var jag och är skriven av en författardebutant; Jessica Schiefauer. Jag tog liksom för givet att hon inte var svensk (dumt), bara på grund av det annorlunda och coola efternamnet, men svensk är hon och jag vill läsa mer av henne så fort det är möjligt :)

Det här en bok om vänskap, hur underbar och stark den kan vara men också hur svårt det är att inte förlora sig själv i ett symbiotiskt tvillingsjälsförhållande. Agnes och Louise är så totalt olika som personer, men har svårt att klara sig utan varandra. Agnes tycker att hon dragit det kortaste strået utseendemässigt och kanske även personlighetsmässigt. Egentligen kan hon tycka att hon ser rätt ok ut, men bara fram till dess att Louise ställer sig bredvid och gör sin vanliga spegelpose.

De har bara känt varandra sedan början av trean på gymnasiet, så vänskapen är ny. Agnes hade nog aldrig trott att en sån som Louise skulle bry sig om någon så vanlig som hon, men det är oftast Louise som är den pådrivande. Agnes har funderat och kommit på att eftersom hon är för lite och Louise är för mycket så blir de precis lagom tillsammans.

Agnes jobbar i en fransk delikatesslucka, lukten och fettet sätter sig överallt. Louise jobbar i garderoben på en porrklubb. De bestämmer sig för att flytta hemifrån och dela lägenhet efter gymnasiet och handlingen utspelar sig under några intensiva veckor kring studenten. Snyggingen Hannes dyker ofta upp i Agnes närhet och sätter igång helt nya känslor hos henne, trots varningar från Louise (som oftast känns som de kommer ur svartsjuka istället för välvilja).

Louise bestämmer sig för att dra från allt och Agnes blir kvar. Är deras vänskap tillräckligt stark för att tåla vilka svek och lögner som helst?

// L

2010-03-16

internatskolan igen


Nu har jag läst ut Ränderna går aldrig ur av Agnes Hellström och jag gillade den verkligen! Längtade hela tiden efter att få slå mig ner någon bekväm stans och bara läsa läsa läsa. Förutom I en klass för sig (som det bara inte går att undvika att jämföra med) så får jag lite Stjärnor utan svindel-känsla, en bok som dessutom nämns i texten.

Elin får upp ögonen för ett annat slags liv än det hon är van vid, det liv som hennes mormor i Djursholm lever. Hon förälskar sig i tanken på internatskola - gemenskap, sammanhållning, skoluniform, vett och etikett och minnen för livet. Väl på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket känns det inte riktigt som hon tänkt sig. Gör det någonsin det? Vi får följa henne under de tre år hon tillbringar där, genom invigningsriter, smygrök i skogen, flirt & hångel och vänskap. Elin utvecklas och börjar förstå varför hennes mamma lämnat sitt gamla liv bakom sig. Ett uppror och ett motstånd vaknar i henne och på slutet vågar hon verkligen stå upp för sina åsikter.

I like!

// L

2010-03-15

kapitel 1


Hej alla, idag kommer ett tips från Lisa som praoade här förra veckan. Kapitel 1 är en bra sida på nätet för er som gillar att skriva och även er som gillar att läsa sånt som inte blivit utgivet "på riktigt" än. Kolla in!

// L

2010-03-09

lisa praoar


Vi har en ny prao hos oss i några dagar; Lisa från Kumlaby skola 8B. Här presenterar hon sig själv lite närmare:

Gör helst på fritiden: Läser, sitter vi datorn, tv-spel (t ex nya Super Mario Bros. på Wii)
Vad läser du helst för typ av böcker: Spänning & kärlek
Bra böcker i den genren: Twilightserien, House of night (serie), Vampire Academy (serie)
Bra musik: Det mesta, gärna pianomusik. Lyssnar ALDRIG på hip hop.
Bästa mat: Tacos
Bästa efterrätt: Chokladpudding
Favoritgodis: Det mesta
Bästa ämne i skolan: Kemi, har bäst betyg i det + bra lärare
Tips på bra blogg: Twilightfans

Bilden lånade vi här.

Tack för alla tips Lisa, hoppas du får bra dagar här på biblioteket!

// L

2010-03-08

internatskolefrossa


Vissa teman i böcker dras jag ohjälpligt till och ett sådant är internatskolor (vampyrer ett annat, men det har nog framgått med all önskvärd tydlighet...). Har precis börjat angripa Agnes Hellströms Ränderna går aldrig ur och eftersom jag är på de första sidorna kan jag inte säga så mycket än. På Bokhora har de lite mer att komma med :) Johanna L som recenserar boken där (och som för övrigt skrivit några av den här bloggens favoritböcker) jämför den med Curtis Sittenfelds I en klass för sig och det bådar gott!

Sittenfelds bok är en sån där läsupplevelsebok tycker jag, den träffar mitt i prick osedvanligt ofta. Lee Fiora, boken huvudperson, har på något sätt fått för sig att hon vill börja på en prestigefylld internatskola, förmodligen på grund av den glassiga broschyren hon beundrat. Eftersom hennes familj bara kan drömma om att skicka henne dit på grund av skyhöga skolavgifter bestämmer hon sig för att söka ett stipendium – som hon får! Det blir svårare än hon trott att lämna sin trygga familj och hemstad för något helt nytt och obekant.

Lee känner att hon inte passar in, hon är inte snuskigt rik som de flesta andra på skolan. I skolkamraternas sällskap blir Lee någon hon inte vill vara, någon hon inte ens känner igen. Hon är inte en kultig outsider, bara en som inte märks. När hon försöker att närma sig andra slutar det nästan alltid med att hon sluter sig än mer. Vi får följa Lee under de fyra år hon tillbringar på Ault och det blir minst sagt en omvälvande tid. En knivskarp skildring av det dagliga livet i en skola för priviligierade.

Är du också en internatskolesucker? Missa då för all del inte I en klass för sig. Jag får återkomma till vad jag tycker om Ränderna går aldrig ur.

Här kommer en tipslista på fler böcker i internatskolemiljö:

Lily Archer; Förgiftade äpplens klubb
Libba Bray; Ögat över månskäran (serie)
P.C. Cast; House of night (serie - vampyrer OCH internatskola...)
Sophie Dahl; Leka bland vuxna
Emma Hamberg; Två killar och ett hjärta
Marisha Pessl; Fördjupade studier i katastroffysik (egentligen ingen internatskolebok om man ska vara petig, men den känns som en sån :)

Samtliga hittar du på bibblan så klart!

// L

2010-03-02

så många böcker, så lite tid...


Och nu är jag ohjälpligt fast i Hungerspelen. Det var liksom dags att ta tag i den kände jag, inte minst efter alla hyllningar på bl a Bokhora. Nu har jag ju bara läst 50 sidor, men jag har redan lite panik inför det faktum att jag kanske blir tvungen att lämna ifrån mig den efter morgondagens bokprat...

Här kan ni läsa mer om handlingen!

Trevlig kväll!

Bilden lånad här.

// L