2010-03-08

internatskolefrossa


Vissa teman i böcker dras jag ohjälpligt till och ett sådant är internatskolor (vampyrer ett annat, men det har nog framgått med all önskvärd tydlighet...). Har precis börjat angripa Agnes Hellströms Ränderna går aldrig ur och eftersom jag är på de första sidorna kan jag inte säga så mycket än. På Bokhora har de lite mer att komma med :) Johanna L som recenserar boken där (och som för övrigt skrivit några av den här bloggens favoritböcker) jämför den med Curtis Sittenfelds I en klass för sig och det bådar gott!

Sittenfelds bok är en sån där läsupplevelsebok tycker jag, den träffar mitt i prick osedvanligt ofta. Lee Fiora, boken huvudperson, har på något sätt fått för sig att hon vill börja på en prestigefylld internatskola, förmodligen på grund av den glassiga broschyren hon beundrat. Eftersom hennes familj bara kan drömma om att skicka henne dit på grund av skyhöga skolavgifter bestämmer hon sig för att söka ett stipendium – som hon får! Det blir svårare än hon trott att lämna sin trygga familj och hemstad för något helt nytt och obekant.

Lee känner att hon inte passar in, hon är inte snuskigt rik som de flesta andra på skolan. I skolkamraternas sällskap blir Lee någon hon inte vill vara, någon hon inte ens känner igen. Hon är inte en kultig outsider, bara en som inte märks. När hon försöker att närma sig andra slutar det nästan alltid med att hon sluter sig än mer. Vi får följa Lee under de fyra år hon tillbringar på Ault och det blir minst sagt en omvälvande tid. En knivskarp skildring av det dagliga livet i en skola för priviligierade.

Är du också en internatskolesucker? Missa då för all del inte I en klass för sig. Jag får återkomma till vad jag tycker om Ränderna går aldrig ur.

Här kommer en tipslista på fler böcker i internatskolemiljö:

Lily Archer; Förgiftade äpplens klubb
Libba Bray; Ögat över månskäran (serie)
P.C. Cast; House of night (serie - vampyrer OCH internatskola...)
Sophie Dahl; Leka bland vuxna
Emma Hamberg; Två killar och ett hjärta
Marisha Pessl; Fördjupade studier i katastroffysik (egentligen ingen internatskolebok om man ska vara petig, men den känns som en sån :)

Samtliga hittar du på bibblan så klart!

// L

1 kommentar:

Emelie sa...

Libba Bray blev jag besviken på /:

Jag skrev om mina litterära favoritmiljöer för ett tag sen: http://zmeu.webblogg.se/2009/september/favoritmiljoer.html