2010-03-18

om du var jag


En av mina senaste frossa-böcker heter Om du var jag och är skriven av en författardebutant; Jessica Schiefauer. Jag tog liksom för givet att hon inte var svensk (dumt), bara på grund av det annorlunda och coola efternamnet, men svensk är hon och jag vill läsa mer av henne så fort det är möjligt :)

Det här en bok om vänskap, hur underbar och stark den kan vara men också hur svårt det är att inte förlora sig själv i ett symbiotiskt tvillingsjälsförhållande. Agnes och Louise är så totalt olika som personer, men har svårt att klara sig utan varandra. Agnes tycker att hon dragit det kortaste strået utseendemässigt och kanske även personlighetsmässigt. Egentligen kan hon tycka att hon ser rätt ok ut, men bara fram till dess att Louise ställer sig bredvid och gör sin vanliga spegelpose.

De har bara känt varandra sedan början av trean på gymnasiet, så vänskapen är ny. Agnes hade nog aldrig trott att en sån som Louise skulle bry sig om någon så vanlig som hon, men det är oftast Louise som är den pådrivande. Agnes har funderat och kommit på att eftersom hon är för lite och Louise är för mycket så blir de precis lagom tillsammans.

Agnes jobbar i en fransk delikatesslucka, lukten och fettet sätter sig överallt. Louise jobbar i garderoben på en porrklubb. De bestämmer sig för att flytta hemifrån och dela lägenhet efter gymnasiet och handlingen utspelar sig under några intensiva veckor kring studenten. Snyggingen Hannes dyker ofta upp i Agnes närhet och sätter igång helt nya känslor hos henne, trots varningar från Louise (som oftast känns som de kommer ur svartsjuka istället för välvilja).

Louise bestämmer sig för att dra från allt och Agnes blir kvar. Är deras vänskap tillräckligt stark för att tåla vilka svek och lögner som helst?

// L

Inga kommentarer: