2010-02-17

gängbråk i LA


Lynne Ewing jobbade som socialarbetare i LA innan hon blev författare på heltid. De ungdomar hon träffade levde ofta under svåra förhållanden och många av dem var med i rivaliserande gäng. Dessa erfarenheter har hon använt sig av i boken Drive by: uppgörelsen. Hon menar att man trots svåra förutsättningar alltid har ett val och ett ansvar för sina handlingar.

Tito avundas sin bror Jimmy som alltid får alla att skratta. Familjen, som består av mamma, Jimmy, Tito och lillasyster Mina, bor i ett fattigt område i LA. Ingen vet var pappan har tagit vägen. Jimmy ser till att familjen klarar sig, tjänar en del pengar på sitt restaurangjobb. Enligt Jimmy finns det bara två sorters gängmedlemmar: de som var döda och de som snart skulle dö. Nästan alla ungdomar i området är med i något gäng.

När Jimmy skjuts till döds tvingas Tito ifrågasätta allt det som Jimmy sagt till honom. Det visar sig att Jimmy levt ett dubbelliv och att de som sköt honom fortfarande är ute efter något. Tito vill skydda sin familj så gott han kan och känner också pressen att börja tjäna pengar för att hjälpa sin mamma ekonomiskt. Ska han fixa det på egen hand, eller kommer han också att tvingas in i ett gäng för att överleva? Läs!

Bilden lånad här.

// L

Inga kommentarer: