2010-09-16

över gränsen?


Läste just ut Ligan av Tomas Dömstedt. Gillar konceptet ganska tjock bok som är lättläst. Det enda jag inte gillar (ledsen Hegas) är framsidan. Illustrationerna är fina i sig, men framsidan känns... jag vet inte... lite 80-tal. Blandat med Tord Nygren. Oops. Önskar att bokförlaget Hegas kunde rycka upp sig lite när det gäller just framsidorna*, för böckerna är ju oftast bra. Fast nu ska jag sluta klaga och berätta om Ligan :)

Tea är trött på att vara vanlig, men än så länge är det just det hon är. Vanlig. Hon hänger mest med kompisen Jossan, pluggar lite och snackar killar, men det händer ju aldrig något på riktigt. Hon är intresserad av Erik i klassen, men vågar aldrig ta steget och göra något av det. När Tea och klassen får veta att de snart ska få en ny klasskompis, en tjej, blir alla nyfikna – inte minst killarna. När så Fanny dyker upp i klassrummet blir alla rätt besvikna.

Så stod hon där.

- Det här är alltså Fanny, sa läraren. Och det där hoppfulla i killarnas ögon bara dog. Tea suckade. Okej, man skulle inte döma efter ytan. Men - man dömde efer ytan. Vad var det de hade fått? En tjej med säckiga bruna byxor. Brun tröja. Och mörkt, rakt hår som bara hängde. Inte log hon heller. Bara stod där och såg helt allvarlig ut. Som om det var ett straff att komma hit. Fast det kanske det var också. /.../
- Fanny, sa Tea.
- Not so funny, sa Jossan.
(s. 10-11)

Fanny är tyst på ett jobbigt sätt tycker Jossan, hon pratar bara när hon har något viktigt att säga. Och aldrig ler hon. En dag är det rödspätta i matsalen och nu börjar Fanny prata på allvar. Hon fattar inte att de kan bjuda på rödlistad fisk i skolan, varför läraren tar bilen till jobbet när han bor så nära, varför de inte släcker ljuset i rummen där ingen är osv osv.

Tea gillar att Fanny orkar och vågar, hon känner att hon vill bli som hon. Första försöket att närma sig Fanny går så där, men Tea är envis. Till slut föreslår Fanny att hon ska bli medlem i Ligan. När hon följer med Fanny på deras första gemensamma aktion så tar hon moppen – smart (not)! De sätter lappar på stadsjeepar och andra stora bilar, de värsta miljöbovarna. Dagen efter är det bild på en utbränd stadsjeep i tidningen… Är det Fanny som ligger bakom? Vad är det egentligen Tea har dragits med i?

Jag tycker boken var spännande, man vill helt klart veta hur det går. Dessutom finns Teas och Eriks lilla spirande romans med på ett hörn och det ger historien mer djup. Mina enda invändingar är väl egentligen att författaren skulle ha bytt ut några tidstypiska ord som "fräck" och "tjenare" och ersatt dessa med mer ungdomliga uttryck. Eller kanske är det jag som inte hänger med längre?

* fast framsidan till Nollan är rätt fin. Och Trasig ängel. Och Minns du?. Hmm.

// L (som har väldigt mycket åsikter i dag)


Inga kommentarer: