2010-09-03

fallen flicka


Orättvisor, speciellt könsrelaterade, får mig alltid engagerad och upprörd, så det var ju ingen överraskning direkt att jag skulle gå i taket över boken om Rona (Christina Wahldén). Här handlar det om våld och förtryck i hederns namn.

Rona har kommit med sin stora familj från Afghanistan till Sverige, snacka om kulturkrock! Genom skolan kommer Rona i kontakt med en helt ny verklighet – mänskliga rättigheter, alla människors lika värde, förbud mot fysiskt och psykiskt våld etc. Omöjligt att kombinera med hennes livssituation! Hon och bröderna behandlas totalt olika, Rona är i princip livegen och tvingas ta huvudansvaret för hela familjen. Ronas dröm är att bli läkare och tack vare en förstående lärare har hon fått en specialdeal som går ut på att hon kan plugga i fred en timme varje dag.

Ju mer Rona lär sig om sina rättigheter desto argare blir hon på alla orättvisor och det våld hon utsätts för. Hon vill hämnas och börjar i smyg planera sin rymning. Men hon får bittert erfara att andra har tagit sig rätten att bestämma över hennes liv. Det kan bara sluta i katastrof.

Viktig bok!

Bilden lånad här.

// L

Inga kommentarer: