2010-01-12

kort eller långt?


På sistone har jag börjat lägga märke till att vissa böcker kommer ut i två versioner, en lång och en kort. Bra va? Låt säga att man har det lite trögt med läsningen av någon anledning och inte känner för att ge sig på en tegelstensroman - då är det bara att välja alternativ 2, den förkortade versionen.

På mina vandringar bland hyllorna idag plockade jag på mig Alexandramannen: en berättelse om vår tids största nätsexhärva och Addad på nätet (Katia Wagner) - båda böckerna handlar om samma sak, men den senare är förkortad och har mer lättläst text. Boken/böckerna handlar om den så kallade Alexandramannen som 2007 dömdes till tio års fängelse för sexbrott mot en massa unga tjejer.

"Det är någon som kallar sig för 'Alexandra som kontaktar tjejerna på olika ungdomssajter på internet. Hon lockar med modelljobb och snabba pengar. Hon ger komplimanger, bekräftar dem och blir deras kompis. Tjejerna är smickrade över uppmärksamheten. Många av dem har det svårt på olika sätt. Bråkigt därhemma, strul i skolan, ont om pengar. De nappar. /.../'Alexandra' säger sig vara modell och i 25-årsåldern. Bilden på sig själv som hon skickar till tjejerna visar en snygg ung kvinna som poserar. Man kan tjäna mycket pengar, lovar 'Alexandra', inte minst om man tar lite sexiga bilder på sig själv med webbkameran och skickar till henne/.../ Riktigt mycket pengar kan det bli tal om ifall tjejerna går med på att träffa en man, sällskapa med honom och, om allt känns bra, ha sex med honom." (Alexandramannen s. 14)

Skrämmande - och sann - läsning om Sveriges hittills största nätsexhärva. Man kan bara hoppas att många läser boken och inte själva låter sig luras av något liknande. Läs!

En annan bok som finns i två versioner (och som film dessutom) är John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in som i sin förkortade version heter Vampyren i Blackeberg. Förutom att både boken och filmen är fantastiska är de dessutom själva orsaken till att min dotter heter Eli :)

Böckerna och filmen finns så klart på biblioteket - kom och låna!

// L

Inga kommentarer: