2008-11-26

filippa tipsar vidare...


Tack och lov för att det finns fantasyexperter när man själv är helt lost. Här kommer fler heta tips från vår prao Filippa:

AMULETTEN FRÅN SAMARKAND, GOLEMS ÖGA, MAGIKERNAS PORT:
Författare: Jonathan Stroud
Dessa böcker är speciella. De är också sköna eftersom de är skrivna på ett helt olikt sätt. Det handlar om djinnen Bartimaes och den unge naturbegåvade magikerlärlingen Nathaniel. I boken kommer du att läsa Bartimaeus svarta humor och bitska kommentarer som får en att skratta eller le då man läser det.

Nathaniel är ju som sagt mycket ung men är ju en begåvad pojke som har en enda tanke: Hämnd. Och att han vill ha hämnd så framkallar han djinnen Bartimaeus som sägs vara den mest framgångsrika och smartaste djinnen i hela världen och då Nathaniel kallar fram honom så bli Bartimaeus tvungen trots sitt ogillande till Nathaniel att lyda honom. Djinnen och magikerlärlingen bryts in i en skrämmande värld kryddad med förräderi, uppror och mord.
En bok för dig som älskar fantasi i den verkliga världen… Utspelar sig i London så ni vet…

HARRY POTTER-BÖCKERNA:
Författare: J. K Rowling
Harry Potter, världens mest kända trollkarl. Det finns sju böcker:
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

De har också gjort filmer om den 1,2,3,4 och 5 filmen. Den sjätte filmen sägs komma i sommar 2009. Jag hoppas ni vet vad Harry Potter handlar om. Därför skriver jag inte så mycket om dem. Men böckerna är tjocka men om man jämför med de andra tjocka böckerna så är texten rätt stor. Mycket spännande och jag läste den timmar i streck eftersom jag ville ta reda på vad som hände efter varje avsnitt.

HÄRSKARRINGEN:
Författare: J R. R Tolkien
Denna bok är för er som är lite äldre. Fast egentligen finns det tre böcker om Härskarringen. Den första heter Sagan om Ringen, den andra Sagan om de två tornen och den tredje Sagan om konungens återkomst.

Det är rätt svårt även om man kan hela boken utantill att beskriva denna bok. Hela boken är helt underbar. Tolkien är en av världens största författare. Härskarringen handlar om en ring som tillhör en mörk herre vars namn är Sauron. Tillsammans är de oslagbara. Men Sauron och ringen skils åt och ringen hamnar hos en liten hobbits hand vars uppgift är att tillsammans med en trollkarl, en alv, en dvärg, två människor och tre hobbitvänner, förstöra ringen i Domedagsberget där den smiddes. Men inget är enkelt…

Språket i Härskarringen är rätt svårt, det sjungs mycket om ibland kan det återuppstå ord man inte kan. Texten är liten men självklart finns det böcker med större text också. Jag föreslår denna bok för dig som läser mycket. Också om du älskar fantasy. XD
Sagan om Ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst finns också på film. Superbra. Peter Jackson, som har gjort filmen har verkligen gjort den bra!

Tack igen Filippa, hoppas du vill blogga fler gånger!

Bilden lånad här.

// L

Inga kommentarer: