2008-10-02

inget ordbajseri


Det är en cool idé att med så få ord som möjligt försöka uttrycka så stora känslor som möjligt. En av de som verkligen lyckats med det är Margaret Wild som skrivit boken Jinx. Jag valde bort den under ganska lång tid just på grund av att den såg så konstig med sina korta rader och små stycken. En sida kan till exempel se ut så här:

Charlie dyker inte upp
fast han har lovat.
Han glömmer att ringa tillbaka
när Jen ringt upp.
Han låter henne vänta
i timmar på stadshustrappan.
Det sägs att han har
hoppat i vattnet
från en hög bro
för spänningens skull,
ett rykte han bemöter
med ett outgrundligt leende.
"Han är egotrippad!" säger hennes vänner
"Opålitlig."
"Galen."
"Lämna honom", säger de,
"innan han lämnar dig."
Jen vägrar lyssna.
När hon är med Charlie
är det som om hennes kropp
genomströmmas av ljus.

Tack vare en tjatig kompis som mer eller mindre tvingade mig att läsa boken fick jag en sån där riktig läsupplevelse. Det är minst sagt tunga ämnen som behandlas - död, sorg, kärlek, separation, vilsenhet m.m. - men trots det har man ändå en skön känsla i magen efter sista sidan.

Jen, bokens huvudperson, lever med sin mamma och sin yngre syster Grace som har Downs syndrom. Hennes pappa är omgift och Jen är inte speciellt förtjust i hans nya fru. När hon träffar Charlie känner hon äntligen att det är härligt att leva. Dessvärre mår Charlie inget vidare, något han lyckas dölja både för sin familj och för Jen. Chocken blir därför stor hos alla när han bestämmer sig för att inte leva längre. Jen tappar helt fotfästet, hon försöker desperat att trösta sig på olika sätt, men hon blir bara mer och mer självdestruktiv. Precis när hon börjar se en ljusning någonstans inträffar olyckan på nytt. Hon inser att hon måste vara Jinx - olycksfågeln. Från och med nu är det Jinx hon kallar sig och hon blir en kall och hård version av sig själv eftersom hon inte är värd att bli älskad. Eller? Det verkar som att Hal vill ändra på den saken...

Alla ni som går i åttan kommer att få den här boken (+ två andra) av biblioteket under hösten. Alla ni andra - kom och låna!

Bilden lånad här.

// L

2 kommentarer:

john sa...

åh, jinx är så bra. har läst den två gånger! :)

Kult i Kumla - din bloggkompis sa...

Det känns som en sån där bok man kan läsa nästan hur många gånger som helst :)

// L