2008-03-10

ny favorit?


Idag känner jag att det är dags att slå ett slag för Douglas Coupland, en av mina favoritförfattare. Tror att det kan bli en trevlig bekantskap för flera av er också (eller vad säger du Emilie?). Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varför han är bra, men det tänker jag inte göra, däremot tänker jag nämna några av hans böcker som är så där exceptionellt bra :)

* Hej Nostradamus!
Det är en helt vanlig skoldag. Men inte för Cheryl. Hon har just fått veta att hon är med barn. Det är också den här dagen som tre killar rusar in i skolmatsalen och skjuter vilt omkring sig. Cheryl är den sista som dödas. (Källa)

* Alla familjer är psykotiska
Romanen handlar i korthet om familjen Drummond och deras besvär med att stå ut med och undvika att ta livet av varandra några dagar innan Sarah, dottern i familjen, ska fara i väg med en rymdraket för att utföra experiment med barnavel i tyngdlöshet. Och allt blir bara så krångligt. I stort sett hela familjen visar sig ha HIV och ett sinne för promiskuitet. De handlar med smuggelgods i form av kungliga dödsbrev och försöker sälja sina egna barn för att få pengar. Till vad framgår inte. Allt är bara vansinne. (Källa)

* Generation X
Douglas Coupland bok fångar även bättre än någon annan den sortens allt vanligare moderna singeltillvaro där man lever omgiven av en grupp jämnåriga vänner. En grupp vänner som till slut blir så tät att den - på gott och ont - blir ens nya familj. Fyra år efter Couplands bok gavs ut i USA började TV-serien " Vänner". När man nu läser om "Generation X" är det uppenbart hur influerade Chandler, Ross och Monica är av Andy, Dag och Claire. (Källa)

* Livet efter Gud
Vi lever i en tid då livet bygger på undergång, kärleken på ensamhet, lyckan på små gula piller och drömmarna på 30-minuters TV-komedier. Vad händer med människor som uppfostras utan religion eller en tro på något? Finns det ett liv för icke tänkande individer? Detta är den tid då tron ersätts med skräck och tilliten med effektivitet. Men det är också en värld fylld av varelser att förundras över och hisnande vackra landskap. Här finns essensen av vår mänsklighet och förlåtelse för våra misstag. Välkomna till livet efter Gud. (Källa)

* Girlfriend in a Coma
Året är 1979. Richard och Karen älskar för första gången. Senare samma kväll faller Karen ihop, och från den dagen och arton år framåt ligger hon i koma. När Karen slutligen vaknar ser världen annorlunda ut. Det är inte bara piercing, aids, bankomater, X-files och mikromat som är nytt; det finns någonting annat i framtiden - en undflyende känsla av att någonting är fel, att någonting saknas. (Källa)

Kolla vilka Coupland vi har. Hoppas du kommer att gilla hans böcker lika mycket som jag gör!

Bilden lånad här.

// L

Inga kommentarer: