2009-11-25

491 sidor...


... men du märker det inte ens. Jag talar naturligtvis om Djävulens märke, den senaste Magnus Nordin-boken. Men first things first - ett stort grattis till Xpublishing och alla ansvariga bakom boken Skriv om och om igen som ju vann en August för bästa barn-/ungdomsbok 2009.

Då så. Precis som jag skrev i förra inlägget var även Nordins bok starkt beroendeframkallande. Nästan 500 sidor bara flyger förbi. Även den här gången ligger största delen av handlingen i skolmiljö, inte så konstigt kanske eftersom Nordin ju är högstadielärare i grunden. En av de stökigaste klasserna på Katarina Östra, klass 9C, får en vikarie när deras ordinarie lärare gått in i väggen. Man får inte så lite Klass 9A -känsla, men istället för att som där ta hjälp av åtta lärare så fixar Malin Lärka (som vikarien heter) precis allt själv. Hon fixar alla elever, oavsett svårighetsgrad. Hela klassen börjar högprestera. Rektorn är supernöjd så klart, men det finns de som ifrågasätter Malin Lärkas bakomliggande motiv. En av dessa är Ella som går i klassen. Hon känner att det är något skumt med Malin och inte bara för att hennes ögon tycks ändra färg hela tiden.

Häxor, läxor och dödliga lektioner* skulle kunna sammanfatta det hela... Passa på att reservera boken nu så hinner du kanske få den till jullovet. Kolla här hur många ex den finns att slåss om.

(* Kolla in filmen med samma namn, 80-talskultrulle med Winona Ryder och Christian Slater i huvudrollerna, Heathers är originaltiteln)

Bilden lånad här.

// L

2009-11-18

queen of förbjuden kärlek är tillbaka!


Och det med besked. Ni som känner till Katarina von Bredow vet vad jag snackar om . Syskonkärlek. Som om ingenting. Expert på att rodna. Hur kär får man bli? Till exempel :)

Förutom hennes näst senaste bok, Som jag vill vara, (där Jessica 15 år blir gravid och bestämmer sig för att behålla barnet) kan man nog påstå att den gemensamma nämnaren i samtliga av Bredows ungdomsböcker kretsar kring förbjuden, omöjlig och hopplös kärlek. Så också i senaste Bara inte du. Precis som tidigare är jag fast mer eller mindre direkt och sen går det liksom inte att sluta. Så fort jag får en liten stund över vill jag bara fortsätta läsa. Och läsa. Inte ens TV:n har lockat något vidare. Det är ju så man vill att det ska kännas när man läser, men det är inte så hemskans många författare som lyckas med konststycket att hålla ens intresse vid liv sida upp och sida ner. (Magnus Nordins senaste hör dock dit, men mer om hans senaste i nästa inlägg).

En liten rolig detalj i Bara inte du är att Jessica, 15-åringen som blev gravid och fick en bebis i Som jag vill vara, dyker upp på caféet där huvudpersonen i senaste boken jobbar. Emma heter hon, 20 år gammal och har precis flyttat till första egna lägenheten. Hon får det jobbigt på alla möjliga fronter på en och samma gång - föräldrarnas ouppklarade ständigt pågående tjafs (trots skilsmässa), brorsan som börjar bete sig mer skumt än vanligt, bästa kompisen Markus som visar upp nya, helt okända sidor och kanske först och främst: de förvirrade och totalt förbjudna känslor som helt otippat växer fram mellan Emma och Adrian som ju är Ellinors pojkvän...

Du kommer inte att bli besviken, promise!

Bilden lånad här.

// L

2009-11-02

vem vinner?


Snart är det dags för årets Augustpris. Jag måste erkänna att jag hamnat lite utanför hela debatten nu när jag är föräldraledig, annars brukar jag ha läst de nominerade ungdomsböckerna vid det här laget - men snacka om att man blir sugen på att kolla upp de här:

Svenhammeds journaler av Zulmir Bečević
Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm
Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman
Kulor i hjärtat av Cilla Naumann
Natthimmel av Sofia Nordin

Mest nyfiken blir jag på Kulor i hjärtat och Natthimmel (jag är ju en sucker för socialrealistiska berättelser) och boken Skriv om och om igen verkar ju vara perfekt för alla med författardrömmar!

Gör som jag och beställ böckerna på biblioteket snarast :)

Bilderna är lånade från respektive förlags hemsida

// L