2008-05-29

yeah - fetaste festen tillbaka!


Inga planer i helgen? Bra! Då tycker jag att ni ska bege er till Stadsparken i Örebro för det är dags för årets upplaga förra årets succé: Yeah! Fetaste festen i Örebro (så här skrev jag förra året). Mellan 12-23 på både lördag och söndag är det livemusik för hela slanten, helt GRATIS! Festivalen inriktar sig främst på musik, men i år så hoppas de även kunna bredda med en hel del dans, teater & konst.

Kolla in festivalens hemsida + MySpacesida för mer info. Vi ses där!

// L


Bilden lånad här.

2008-05-27

välkommen noha!


Nu i veckan har vi en ny prao, från Kumlaby skola den här gången. Självklart bjuder jag på en intervju:

Namn: Noha Nazar Adnan
Ålder: 16 år
Bott i Sverige: 7 månader
Bäst med Kumla: Idrotten, speciellt tennis
Musik jag gärna lyssnar på: Pianomusik (spelar själv också), Yani Yani
Bästa tv-program: MBC (Sanawat aldajaa, Noor) Dubai Tv (Sam soon)
En bok jag tycker om: Matteboken jag hade på Al Bayan-skolan i Beirut
Bästa mat: Fisk, speciellt kolgrillad
Min bästa film: Titanic
Gör helst på fritiden: Ritar, skriver och fixar med min dagbok

// L

2008-05-23

nynna en sång, tralla en trall...


Hurtigt värre, eller hur!? Textraden är hämtad från en riktigt kultig melodifestivallåt med Family Four; Härliga sommardag (Sverige 1972). Det är minst sagt intressant att blicka bakåt och minnas gamla schlagerfavoriter, mycket av det man tidigare skrattat åt dyker upp igen om än i nya versioner - både när det gäller musik och mode.

För att ni ska få lite skön schlagerhistoria gick jag runt på jobbet och frågade mina kolleger om vilken som är deras absoluta schlagerfavorit. Svårt att välja bara en visade det sig, men jag var hård.

Here are the results from the Kumla Library Jury:

Eva R: Sandie Shaw; Puppet on a String (Storbritannien 1967)
Marianne: The Ark; The Worrying Kind (2007)
Tomas: Amina; Le dernier qui a parlé... (Frankrike 1991)
Daniel: Charlotte Perelli; Hero (2008)
Brittis; Joëlle Ursul; White and Black Blues (Frankrike 1990)
Annika: Lordi; Hard Rock Hallelujah (Finland 2006)
Örjan: ABBA; Ring ring (1973)
Khalil: C. Björkman; Imorgon är en annan dag (1992)
Sten, Jesper: Nicole; Ein bischen frieden (Tyskland 1982)
Bernth, Lilian, Roland: ABBA; Waterloo (1974)
Lennart: Milk & Honey; Hallelujah (Israel 1979)
Gertrud: Charlotte Perelli (Nilsson då); Tusen och en natt (1999)
Linda: Johnny Logan; Hold me now (Irland 1987)
GunBritt: Herreys; Diggiloo Diggiley (1984)

För er som inte fått nog av schlagerfrossa - kolla in den officiella hemsidan för årets Eurovision Song Contest där ni kan hitta ALLT från förr.

Heja Charlotte!!!

// L

P.s. Den här är också bra :)

2008-05-21

äntligen!!!


Det känns riktigt bra att äntligen kunna säga GRATTIS till Indianerna som faktiskt spöade Piraterna från Motala igår med hela 50-45! Som tur var har vi ett äkta ögonvittne till skrällen, annars skulle det nästan vara svårt att tro att det var sant... Nej nu är jag onödigt grym :) Jag lämnar ordet till Annika istället, en tvättäkta supporter som aldrig skulle uttala sig så vanvördigt om segern:

"Äntligen!!!
Alltså, jag har suttit och frusit, hejat, flaggat, bitit på naglarna, suckat, jublat och stönat, men igår vann vi. Jag menar förstås Indianerna – speedwaylaget från Kumla som äntligen vann hemma mot Piraterna. Visst var vi det bästa laget, men lite synd kunde jag ändå kosta på mig att tycka om piratföraren som blev utesluten i näst sista heatet. Jag fortsätter att hålla tummarna även i fortsättningen för Henka, Peppe och de andra även när det inte går så bra som igår. Mer motorsport blir det för mig på lördag, då är det folkrace i Laxå och då står jag där igen och hoppar, sliter mitt hår, klappar händerna och kanske… jublar. Ja, jag måste göra det lite i smyg för annars tycker kanske sonen som kör att ”morsan” är skämmig.
Annika (i vanliga fall en ganska lugn och sansad bibliotekarie)
"

Till något helt annat: såg ni första semifinalen i Eurovision igår? Är det någon mer än jag som förfasades över hur dåligt det var? Gillade bara en enda låt - Israels. Inför lördagen bjuder jag på en gammal goding från 1987; Hold me now med Johnny Logan (Irland). Behöver jag tillägga att den kickar a** med årets irländska bidrag? Enjoy :)


Bilden lånad här.

// L

2008-05-19

saja rekommenderar


den var en självbiografi alltså att den är sann och för att det handlade om Berny och henne jättejobbiga liv ,och sjukdom. Perfekt för dig som gillar sanna historier och inte är rädd för obehagligt verkliga beskrivningar. Det har dessutom kommit ut en fortsättning som heter Känn pulsen slå, omdöme kommer... Kolla här om den finns inne på biblioteket.

Bilden lånad här.

// Saja

2008-05-16

Linda intervjuar Saja


Idag är sista dagen på Sajas praktik här på biblioteket (snyft), tänkte därför passa på att presentera henne lite närmare innan hon sticker:

Namn: Saja, betyder "nattens mörker"
Ålder: 13 snart 14
Stjärntecken: Tvillingarna
Skola: Vialund 7A
Bott i Kumla: typ 5 eller 6 år
Gillar biblioteket: Ja självklart!
Lyssnar gärna på: Tokio Hotel, An Cafe och La Fee
Favoritfilmer: Svårt att komma på , men t ex Spirited away och The seed of Chucky (alldeles för läskigt för Linda...)
Min bästa mat: Kebabpizza
Gör helst på fritiden: Sover, tecknar manga
Roligast hittills på praon: Stå i expeditionsdisken + träffa Ingrid 100 år
Favoritdjur: Varg och leopard

// L

2008-05-15

compare & contrast


Visst är det coolt när en låtar funkar lika bra (eller i vissa fall bättre) med en annan artist än originalet? I förra årets final i svenska melodifestivalen framfördes Carolas låt Evighet (som inte riktigt faller mig i smaken) på ett helt nytt och fantastiskt sätt av Tomas Andersson-Wij och i år gjorde Maia Hirasawa en grym version av förra årets lika grymma vinnare; The Arks Worrying kind.

Tänkte bjuda på två favoriter vilket också är två versioner av samma låt; Shoreline, här både i originaltappning med Broder Daniel samt Anna Ternheims något annorlunda men mycket fina version. Vilken gillar ni bäst?

Bilden lånad här.

// L

2008-05-13

serielovers


Jag älskar serieböcker! Eller, hmm, det där kanske lät lite överdrivet när jag tänker efter, för de serier jag älskar ryms inom en ganska snäv genre; typ självbiografier. Jag säger "typ" eftersom det inte alltid är 100 % självupplevt, men till största delen iallafall.

Jag har skrattat och gråtit över Åsa Grennvalls Cynisk romantiker, Mie, Det känns som hundra år och alla de andra, men det var nog Mats Jonssons Hey Princess som fick in mig på banan. Den utgör sista delen i en hel serie över Mats liv, de andra två heter Pojken i skogen och Unga norrlänningar. I Hey Princess flyttar Mats till Stockholm och kommer snabbt in i kretsen av de unga coola kultur - och mediapersonligheter som hängde på Hannas på Söder i Stockholm. (En liten skvallris: Mats och Åsa var ihop ett tag, båda skildrar detta i sina respektive serier - inte riktigt på samma sätt dock...)

För att snabbt få kolla på både svenska och utländska kvalitetsserier rekommenderar jag att ni börjar läsa Galago. Här finns ett axplock av mesta i stilväg och man hittar ofta nya favoriter. Kom och provläs här på biblioteket!

Bilden lånad här.

// L

2008-05-12

ingen dolly i helgen


Så tyvärr kan jag inte avge någon rapport i nuläget. Däremot kan jag ju passa på att tipsa alla er som gillar sanna historier i stil med Pojken som kallades Det om sidan http://www.sannboken.se/. Här kan ni får en massa tips på böcker i samma stil, bland annat Gänget i tunnelbanan (av Christiane F.) som du kan låna här på biblioteket. Kolla här om den finns inne.

Bilden lånad här.

// L

2008-05-09

jaha


Ungefär så känns det efter att ha läst ut den. Kate Canns nya bok Sex veckor alltså. Visst ville jag läsa klart den och visst fanns det delar i den som engagerade, men den genomgående känslan var just ett "jaha". Trist. Speciellt när man har så höga förväntningar. Men så kan det vara, favoritförfattare kan ju inte leverera superböcker hela tiden. Ni som läst hennes tidigare böcker borde ändå läsa denna för att jämföra lite tycker jag. För er som inte upptäckt Kate Cann tidigare: börja för Guds skull inte med den här! Läs Dyk i-serien eller Hon släpper dig aldrig = minimal risk att bli besviken :)

I helgen tänker jag ta hem en bok av en debuterande författare som heter Amanda Svensson; Hey Dolly heter den. Vem vet, kanske en ny favoritförfattare? Återkommer efter helgen med rapport!

Ha en skön helg!

Bilden lånad här.

// L

2008-05-08

äntligen!


Och med det menar jag naturligtvis att jag är gräsligt glad för att det har kommit en sprillans ny bok av Kate Cann! Jag har precis börjar läsa den och som vanligt när det gäller hennes böcker kommer man in i den på en gång och vill absolut inte släppa den. Jag har fått hålla mig hela dagen, men ska nu äntligen hem och fortsätta läsa...

Blir du nyfiken på vad den handlar om? Kika här! (fast jag stör mig lite på att de nödvändligtvis måste kalla den"chicklit"...)

Kolla om boken finns inne på biblioteket.

Bilden lånad här.

// L

2008-05-06

björn praoar


Den här veckan har vi en ny prao; Björn Thuresson från Vialundsskolan. Jag ställer några frågor till honom såklart :)

Ålder: 14 år
Ögonfärg: Blå
Längd: 1,76 typ
Fritidsintressen: Hockey (Kumla Hockey Black Bulls -93) och musik
Lyssnar helst på: Blandat, t ex hårdrock (Iron Maiden, Guns N' Roses) och hiphop/RnB
Skulle aldrig lyssna på: Skrikmusik, dansband
En bok jag rekommenderar: Prinsessan och mördaren (Magnus Nordin)
Favoritmat: Pizza, speciellt Capricciosa
En film jag rekommenderar: Slagskott + Slagskott i andra perioden
Roliga sidor på nätet: YouTube
Roligast med att praoa på biblioteket: Stå bakom disken
Person jag beundrar: Nicklas Lidström (Detroit Red Wings)
Bäst med Kumla: Kumlasjön

Bilden lånad här.

// L (som tvår sina händer över dagens bildval...)

2008-05-05

vem blir talang 2008?


Ett år går så fort, det är redan dags att anmäla sig till Talangen 2008. Det finns flera olika tävlingsklasser och fina priser att fajtas om. Här hittar du all info du behöver. Jag känner på mig att vi får en vinnare från Kumla i år...

// L (som är hemma från Salzburg och därför bjuder på ett klipp från kultfilmen Sound of Music - se den!)

Bilden lånad här.