2008-04-02

håller än


Hade bokprat med 7C från Vialund idag (mycket trevlig klass!!!), temat var lag & rätt. Inte så himla lätt att hitta bra sådana böcker visade det sig, speciellt inte om man vill ha med lite kring rättegångar och domstol och sånt. Tack och lov hittade jag boken Kort kjol av Christina Wahldén. Den har tio år på nacken vid det här laget, men är dessvärre (!) ständigt aktuell.

Boken handlar om Myran, eller Madeleine som hon egentligen heter. Efter skolavslutning (första ring) och festande förändras hennes liv för alltid. Något överförfriskad följer hon med två av sina klasskompisar hem på efterfest. Uffe och Bergström, som killarna heter, våldtar Myran. Inte nog med att hon utsätts för detta fruktansvärda övergrepp - det jobbiga har bara börjat! Snacket börjar gå, folk glor och viskar, några skrattar och tror att hon var med på det. Hon blir undersökt, förhörd och ifrågasatt i rätten, men får iallafall stöd och hjälp av ett fåtal vettiga vuxna. Det är en otäck bok på många sätt, otäck och gripande. Samtidigt som jag som läsare blev ledsen blev jag fruktansvärt arg över att en ung tjej får utsättas för så mycket hemskheter. Läs den! Kolla om den finns inne.

En film på samma tema är Säg att du älskar mig av Daniel Fridell. Fruktansvärt bra, men väldigt otäck.Naturligtvis har vi också den här på biblioteket - kolla om den finns inne.

Bilden lånad här.

// L

Inga kommentarer: