2007-12-18

stackars gamla fula böcker!


Jullov snart, äntligen tid för allt det där man inte hinner annars. Själv älskar jag att bara skrota runt hemma och kanske kolla på någon samlingsbox typ Sagan om ringen-filmerna eller köra non stop Gilmore Girls-maraton. Ibland bryter man kanske av med en promenad eller kanske lite Buzz. Och gärna en fantastiskt bra bok i sällskap med ett varmt täcke och en stor påse smågodis (som inte kommer från Karamellkungen).

Jag gick nyss på jakt i bokhyllorna här på biblioteket för att plocka fram härliga läsupplevelser som kanske glömts bort för att de fått några år på nacken och/eller har ganska fula och tråkiga framsidor. De förtjänar verkligen att lyftas fram, för de har fortfarande en massa att ge, trots att ni kanske inte ens var födda när de skrevs :)

Aidan Chambers är en av mina favoritförfattare och boken Dansa på min grav är en av mina absoluta favoritböcker of all times. Den var obligatorisk kurslitteratur när jag pluggade litteratur i Linköping, skulle aldrig ha valt den själv eftersom den såg så tråkig ut, men den visade sig vara något helt unikt, närmare bestämt: Ett Liv och en Död i fyra delar, etthundrasjutton bitar, sex journalanteckningar och två tidningsurklipp samt några skämt, en gåta eller tre, några fotnoter och ett fiasko här och där för att föra berättelsen framåt. Hal 16 år, med döden som hobby, träffar 18-årige charmknutten Barry, den perfekta vännen - eller? Det hela slutar (eller börjar) med att Hal dansar på Barrys grav. Varför? Läääääs den, det går ju inte att göra den rättvisa så här.

Ibland förändrar böcker ens liv till det bättre. Sällan sker det (tror jag) på grund av böcker som först varit en TV-serie som sedan skrivits om till bok, men ibland händer det uppenbarligen. Christina Herrström heter författaren till Glappet som jag läst för många gånger för att få kallas normal. Det är så hjärtskärande bra helt enkelt! Josefin och Ella är på väg ut i vuxenvärlden. De skriver ner sina planer och livsmål som ett manisfest, de är vackra, starka och ska erövra världen. Men världen låter sig inte erövras så lätt. Att bryta sig loss från den könsroll man fått sig tilldelad kräver mer av Ella och Josefin än vad de någonsin kunnat tro. Är det ens möjligt? Låna!

"Eighteen is a terrible age, and while I walked around with the conviction that I was somehow more grown-up than my classmates, the truth was that I had merely found a different way of being young". Citatet (Paul Auster, Moon Palace) inleder boken Ett annat sätt att vara ung av Per Nilsson. Tycker neonskylt på Boksidan beskriver boken på ett bra sätt, så ni får läsa mer där. Bjuder på inledningen bara:

Här kommer en.
Här kommer en annan.
In i bilden kommer de, utifrån.
De kommer att mötas.
En av dem ska dö.

Till sist bjuder jag på min ärade kollega Annikas läsupplevelsetips: Minnets magi av Margaret Mahy. "Jonny är 19 år och på väg från en fest för att söka upp Bonny. Hon var hans döda systers vän och hon vet kanske vad som hände vid olyckan när systern dog. Jonny har bara svaga minnen om vad som hände då och han känner sig skyldig på något sätt. Nu är han berusad och när han på vägen möter en förvirrad gammal dam som tar honom med hem följer han med. Dagen därpå försöker han och den gamla damen Sophie förstå sig på varandra. Hon säger att hon känner Jonny och han får svårt att gå ifrån henne för hon behöver verkligen hans hjälp. Det här var en bok som jag sträckläste."

Välkomna hit, vi har många fler på lager. Dessutom kör vi, på begäran, Läs som en tok-grejen även under jullovet. För er som inte var med i somras gäller alltså: läs tio böcker så får du en bok av oss. Vi berättar mer om detaljerna när vi ses!

Bilden lånad här.

// L

2 kommentarer:

Anonym sa...

ar boken glappet baserad på tv-serien? jag trodde att det var tvärtom!

ps. vad är det för fel på karamellkungen?

Kult i Kumla sa...

Japp, Christina Herrström skrev först manus och sedan baserades boken på detta. Vad som är fel med Karamellkungen? Var ska jag börja... Han har ju tagit över hela stan!