2014-03-10

bra bok = bra film?

Det är inte alltid det blir klockrena filmatiseringar av ens favoritböcker. Snarare tvärtom tycker jag. Ett av alla undantag är Höstgärning (1984)/Stand by me (1986). Boken av Stephen King är väl egentligen någon slags långnovell och den är fantastisk både som bok och film.

I det här fallet följer filmen bokens handling väldigt noga och det tror jag gör att man inte saknar något. Allt finns med. Och rollprestationerna är verkligen något utöver det vanliga. De fyra kompisarna Gordie, Chris, Vern och Teddy bestämmer sig för att ge sig ut på en vandring för att titta på den döde Ray Brower som varit försvunnen i tre dygn. Enligt säkra källor har killarna fått veta var han befinner sig och de förstår att en sån här chans får de bara en gång i livet.

Runt det här huvudpåret får vi också veta en massa om huvudpersonerna. Att vara tolv år kan vara utmanande i sig, men det visar sig att alla fyra har speciella historier att berätta. Inte minst Gordie, killen med författarambitioner, vars storebror nyligen omkommit i en bilolycka. Eller Chris, ligisten som alla förväntar sig det värsta av men som verkligen visar vad sann vänskap är.
Ni som ännu ej sett filmen - snälla gör det! Den är verkligen amazing!. Som en liten anekdot kan jag ju nämna att novellen Höstgärning ingår i samma samling (Different Seasons) som novellen som ligger till grund för filmen Nyckeln till frihet (Rita Hayworth and the Shawshank Redemption). Och den har ni väl sett? Annars får ni här två filmtips till priset av ett :)

// L

Inga kommentarer: