2012-12-14

onda krafter i sollentuna

"Ulf har satt upp gardiner. Det är faktiskt sant. Jag ligger här och stirrar på dem nu. De är verkligen inte snygga, men de sitter fast ordentligt och kommer inte att trilla ner i mitt huvud när jag ska sova. Jag tänker på Maxine. Jag tänker på när jag ringde till henne tusen gånger och lade på luren. Det känns länge sedan. Jag är inte kär i henne längre. På något sätt är det skönt men också sorgligt att tänka på. Jag kommer att sakna henne. Ingen annan jag känner är intresserad av att smälta plast. Men jag har ju Viola. Hon är bra. Kan man bli kär i ett plåster med stora tänder? Jag vet inte. Kanske. Vissa personer kommer till en utan att man har bett om det. Och det är aldrig de man helst önskar skulle komma. Det konstiga är att innan man förstår hur det gick till är de plötsligt viktiga för en."

Åh vad jag gillar Coco Moodyssons bok Onda krafter i Sollentuna! Hon har gjort serier tidigare, gillar mycket här också, men det är något med hennes sätt att skriva den här boken, själva språket, som gör att jag slappnar av fullständigt. Känner ni igen det, att hos vissa författare gillar man stycken och bitar, men ibland stämmer det inte riktigt. De kanske inte har hittat sitt tonläge helt och hållet, eller också försöker de för mycket. Här bara flyter det. Och det enkla sparsmakade sättet hon uttryker sig på är så befriande.

Alexander har rätt mycket att grubbla över. Hans pappa har flyttat ihop med en tråkig präst som han träffat på nätet, mamman ligger i nån slags konstig koma, han blir stalkad av Viola som är asjobbig och han vill helst av allt bara vara med Maxine som är typ 12 och äter godis hela tiden. Bland annat. Ett riktigt skönt persongalleri! En schaman dyker nästan upp också.

Jag vill läsa fler böcker av Coco Moodysson!

// L

2012-12-10

och årets pris till sämsta bloggare går till...

... Kult i Kumla!!! Grattis. Ja så känns det faktiskt. Har varit o e r h ö r t dålig på uppdatering de senaste veckorna, ber om ursäkt för det. Det blir kanske inget hejdundrande inlägg det här heller, men jag vill ändå tipsa om boken som jag precis börjat läsa och som nu även översatts och som utsetts till årets bok av Time Magazine - The fault in our stars / Förr eller senare exploderar jag av John Green. Tror den har typ allt och lite till.

Sen har jag ju varit och sett en mycket bra svensk (!) film; Bitchkram. Vi har beställt dvd:n till biblioteket, men det dröjer ända till februari innan den kommer i det formatet. Helt fantastisk är den! Jag som tycker att det knappt gjorts någon riktigt bra svensk film förutom Fucking Åmål kom på nya tankar. Se den!! Eller kom och låna den om ni kan bärga er ett par månader.


// L