2012-05-02

axel praoar

"Hej! Jag heter Axel, är 14 år och praoar här på biblioteket. Jag går på skogstorp annars, och på fritiden slösar jag bort mitt liv framför en dataskärm. Men nog om mig.
 Linda bad mig att skriva någonting till den här bloggen, och eftersom jag är en nörd som älskar att skriva så sa jag självklart ja. Helt ärligt så har jag aldrig skrivit ett blogg inlägg tidigare så det här är lite som att skjuta i mörker. Det ska säkert gå bra ändå, så nu kör vi. Har förresten på mig en rosa fluga idag. Känns jätte konstigt. Om någon undrade alltså.
Jag hade tänkt skriva om en bok jag läste ganska nyligen som heter ”The left hand of god”. När jag skulle flyga till paris och inte orkade läsa någonting extrem djupt så var jag inne i bokhandeln och letade, då såg jag bokens baksida. Det stod,”They call him Cale. They told him he could destroy the world. Maybe he will”. Väldigt bra citat om någon frågar mig, slag kraftigt liksom. Boken är den första i en triologi, ska snart ta tag i mitt liv och läsa dem andra istället för att bara sitta vid datorn.
Boken handlar om en kille som är 14 år och heter Cale. Boken utspelar sig ca år 50 om jag fick gissa. Från början trodde jag att det utspelade sig en helt annan värld, men efter ett antal referenser till historiska händelser tänkte jag om.  Dem nämnde liksom Jesus från Nasaret och då började jag fundera.
Boken heter ”The left hand of god” eftersom Cale är uppväxt i ett tempel. Templet är tillägnat  en gud som kallas ”The Reedemer”. The Reedemer sägs vara guds son som blev dödad av människor. Det är väldigt likt kristendomen, förutom att i den religonen sägs Jesus ha dött får våra synder, medans The Reedemer blev dödad och nu vill han tydligen ha hämnd på mänskligheten. Det är det man ska lyckas med i templet.
Barn aga är ett vanligt straff i det här templet, det används för att lära pojkarna disciplin, många av dessa barn dör också innan det kan lämna templet för att gå i krig. Cale har verkligen blivit påverkan av den här uppfostran. Cale vägrar att skaffa vänner. Han är helt känslokall.
 I det här templet tränas mängder av pojkar till att bli krigare i templets namn. Dessa pojkar tas ifrån deras hem när dem är mycket små.  Cale är en av templets mest framstående talanger. Lederna av det här templet kallar sig också ”Reedemers”. Det finns en Reedemer som heter Bosco. Han Cales personliga handledare och tränare, han är även bokens skurk. Han är äckligt elak, sjukt smart och galet troende.
Cale lever ett för honom normalt liv i templet med barn aga, mat som man inte skulle ge till en hund och dueller till döden. Allt detta ändras när Cale är ute och vandrar en kväll och ser någonting han det inte är meningen att han ska se. Han dödar en ”Reedemer” och tvingas fly med sina kompanjoner Henry,Kliest och en väldigt pompös flicka. Dem flyr till  staden Memphis och gömmer sig där.
The left hand of god är en utav dem bästa böckerna jag har läst, den är medryckande och intressant. Den har spänning, kärlek och välbeskrivna våldscener, allt en tonåring kan önska sig alltså! Tyvärr tror jag att den här boken bara finns på Engelska än så länge, men det ändras nog snart!   
Det var allt för mig, hoppas det inte var jätte tråkigt att läsa, jag hoppas också att ni läser den här boken nu! Hejdå"

Tack för tipset Axel!

// L

Inga kommentarer: