2012-04-19

hellre ökänd än okänd

En av gåvoböckerna till årets åttor är Jiddra inte - hellre ökänd än okänd av Patrik Pelosio och Theodor Lundgren.

Patrik är bara 12 år när han på allvar påbörjar sin resa i den kriminella världen. Han är bra på det här märker han och det är skönt att vara bra på något. Hemma finns pappa som slåss när han dricker och i skolan finns bara misslyckanden.
Tidigt smider Patrik planer kring sitt gangsterliv, hur han ska komma uppåt i hierarkin och bli en som räknas på allvar. Det går över förväntan. Genom att gång på gång bevisa att han aldrig bangar när det gäller får han snabbt uppdrag av flera av Stockholms tyngsta gangsters i den jugoslaviska maffian. Det handlar om allt från livvaktsuppdrag, fritagning, misshandel, knarkhandel, häleri, vapenhandel m.m. m.m.
Redan som tioåring träffar Patrik Alexandra och hon blir verkligen hans livs kärlek. Efter låååång tid lyckas han fånga hennes intresse och de blir ett par. Dessvärre hamnar Patriks kriminella karriär emellan dem och Alexandra tröttnar på att alltid komma i andra hand, så hon lämnar Patrik. Patrik märker att tillvaron gungar utan Alexandra och det är här någonstans som det börjar hända något med honom. Något som tar flera år på sig att utvecklas men som till slut får honom att våga hoppa av ekorrhjulet han hamnat i. Kanske kommer han att kunna vinna tillbaka Alexandras förtroende?
Patrik börjar engagera sig i stiftelsen Non Violence, han föreläser för skolungdomar och börjar våga tro på framtiden igen. Då kommer det fram att allt inte gått rätt till i stiftelsen och på bara några dagar har alla tappat förtroendet för Non Violence. Patrik blir av med jobbet och kan inte stå emot när en kompis från förr kommer med ett erbjudande – ”en jäkligt säker grej”.
Det är många turer fram och tillbaka för Patrik och tillsammans med honom slits vi mellan hopp och förtvivlan. Hur ska han fixa att leva hederligt när han a l d r i g har gjort det? Och hur ska det gå med honom och Alexandra, nu när de ska bli föräldrar och allt?
Det här är en bok som engagerar, som känns äkta. Vi vet ju att idag har Patrik bytt sida och han jobbar konkret med att hjälpa ungdomar som befinner sig i samma sits som han själv gjorde för några år sedan.
För er som vill veta mer om Patrik och alla projekt, kanske komma i kontakt med honom - kolla hemsidan Inblikk.

// L

Inga kommentarer: