2011-04-08

amandas bok


Om kärlek och första sexet. Om längtan och lust. Katerina Janouch, kanske mest känd som sexrådgivare, har skrivit sin första ungdomsbok och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den. Gillar? Ja! Men jag saknar ett mer naturligt flow. Nu blir det lite för skarpa gränser mellan fakta och fiktion om ni förstår vad jag menar. Det känns ibland lite för mycket som en historia som skapats kring viktiga frågor istället för en bra story som tar upp viktiga frågor. Invecklat? Amanda går i nian och tänker på sex i princip hela tiden.

"Alla måste göra det. Nån gång. Ha sex första gången. Om man nu inte vill dö som oskuld. För det vill man ju inte. I alla fall inte jag. Och ändå känns det krångligt. Nästan omöjligt. Även om det sägs vara helt naturligt..."

Amanda och två klasskompisar, Saga och Jonna, får i uppgift att analysera en tavla; Danaë och guldregnet. Tavlan sätter igång en mängd tankar kring tjejer/kvinnor och sexualitet och Amanda känner att hon vill lära sig så mycket hon bara kan om allt som har med sex att göra. Men det finns någon som stör där i bakgrunden - Axel som var hennes bästis när hon var liten och som nu flyttat tillbaka och börjat hennes klass. Han är bara så sjukt störig - så varför kan hon inte sluta tänka på honom?

Amandas bok är den första i en planerad serie, Saga och Jonna ska också få varsin bok. Och det ryktas även om en bok om Amanda & Axel... Katerina Janouch är verkligen fantastiskt duktig på att skriva om sex och förhoppningsvis blir det en mer naturlig mix av allt i nästa bok.

Jag säger ändå: läs!

// LInga kommentarer: