2010-05-21

otippat tips


Passar på att slänga i väg ett boktips i all hast innan jag springer till tåget. Boken I det här trädet har två eminenta författare; Katarina Kieri och Per Nilsson, så varför så otippat? Jo, bara av den anledningen att den ser så erbarmligt tråkig ut! Jag hade inte ens tagit upp den och läst baksidan tidigare, men i helgen när jag behövde en tågbok låg den närmast och det är jag glad för. De två separata historierna flätas då och då samman och det är fascinerande att det aldrig märks vilken författare som skrivit vad.

Jag tänker inte säga mer än att boken handlar om Siri och Jakob, Bokhora har sagt allt som behöver sägas :)

// L

2010-05-19

boktipsmaskin


Blev tipsad om en kul boktipsmaskin - Bookulating Suggest-O-Mometer! Min genusmedvetna sida undrar lite över varför man måste fylla i just "kön", men annars är den riktigt bra faktiskt. Testa här!

En annan grej: vi är i skriande behov av ett bra namn på ungdomshörnan, snälla - hjälp till! Fint pris till vinnaren... Namnet får gärna vara kort, ha något med ungdomar/böcker/bibliotek etc. att göra.

En annan grej 2: Är det någon som är intresserad av en slags Twilightkväll? Jag tänkte att man skulle kunna kolla på de första två filmerna i rad nu inför premiären av nummer tre... Hör av er! linda.berg-ottoson@kumla.se

Bilden lånad här.

// L

2010-05-16

tips

För er som (liksom jag) missade revyn i Kumla församlingshem i går - kolla här.

// L

2010-05-14

hjälp!


Som befarats kommer inom en snar framtid en Hollywood-remake på Låt den rätte komma in. Lär mer om det och om andra remakes här.

En annan, roligare, nyhet: Saja tipsar om att det blir revy/skrattfest i Kumla församlingshem nu på lördag kl. 19. Gruppen bakom föreställningen heter TOVA - i samarbete med Lilla dramagruppen.

30 kr för barn under 16 år och 50 kr för vuxna. Alldeles helt gratis för alla under 12 år om man kommer i vuxens sällskap. Boka biljett på telnr 019-589300. Fika ingår i biljettpriset!

Enjoy!

Bilden lånad här.

// L

2010-05-11

debut


En av mina absoluta favoritböcker är en bok som heter Sömnlös, skriven av Barbara Voors. Första gången jag läste den (ja, det blev mer än en gång) blev jag verkligen drabbad. Det var som att mitt eget jag drogs in i berättelsen och ibland var det nästan läskigt. Jag har även plöjt hennes övriga böcker, men hittills har ingen nått till samma höga nivå som Sömnlös - enligt mig alltså.

Häromdagen när jag kollade in lite nya ungdomsböcker såg jag till min förvåning och förtjusning att Barbara Voors skrivit sin första ungdomsroman. Den boken var min bilbok i helgen. Emmy Moréns dubbla liv heter den och handlar om Emmy Morén (surprise!) och Emmy Morén. "Men vänta nu, vad då två Emmy Morén" tänker ni kanske? Ja, det är just det som är det skumma! Efter att ha googlat sitt namn hittar 15-åriga Emmy Morén den 29-åriga Emmy Morén och de två börjar brevväxla. Och det är inte bara namnet som stämmer, de verkar vara rätt lika till sättet också... Emmysarna hittar styrka och tröst hos varandra, men successivt växer en känsla hos båda två att det är något som inte stämmer...

Rekommenderas! Men Sömnlös kickar a**!

Bilden lånad här.

// L

2010-05-04

yxan


Läsupplevelse från otippat håll... Yxan av Gary Paulsen var grymt spännande och fascinerande. Jag är ju en sån person som har svårt att välja fula böcker, framsidan spelar stor roll. Det gör ju att man ibland missar riktiga pärlor. I det här fallet hade jag aldrig ens tittat närmare på boken om inte säkra källor tipsat om den.

Brians föräldrar har nyligen skilt sig och nu befinner han sig på planet som ska ta honom till pappan i Kanada, i bältet sitter en liten yxa som han fått i present av mamman. Han får sitta på andrepilotens plats och piloten visar honom lite hur man hanterar planet. Brian får till och med testa att flyga lite själv, det är kul. Det börjar lukta illa i planet och Brian förstår att det måste vara piloten som är dålig i magen. Han skäms för hans skull, pinsamt. Men det blir allt värre och piloten klagar dessutom på att det gör ont i armen och axeln, han kastas bakåt av smärtan, det känns som att bröstet håller på att explodera och Brian förstår att piloten håller på att få en hjärtinfarkt.

Piloten dör och Brian tvingas inse att han befinner sig ensam i ett herrelöst flygplan som förmodligen inte har så mycket bränsle kvar. Ingen kontakt med omvärlden, bara ett kort tag och sen bara brus. Paniken växer och han tvingar sig själv att komma ihåg allt piloten sagt och allt han sett på film. Som av ett under överlever han kraschen, men han är totalt ensam i ödemarken, bara yxan som sällskap. Någon måste ju komma – men hur? Och när? När hungern börjar riva i magen inser Brian att han bara har sig själv att lita på och att han till varje pris vill överleva.

Såååå spännande!!!

Bilden lånad här.

// L