2010-05-04

yxan


Läsupplevelse från otippat håll... Yxan av Gary Paulsen var grymt spännande och fascinerande. Jag är ju en sån person som har svårt att välja fula böcker, framsidan spelar stor roll. Det gör ju att man ibland missar riktiga pärlor. I det här fallet hade jag aldrig ens tittat närmare på boken om inte säkra källor tipsat om den.

Brians föräldrar har nyligen skilt sig och nu befinner han sig på planet som ska ta honom till pappan i Kanada, i bältet sitter en liten yxa som han fått i present av mamman. Han får sitta på andrepilotens plats och piloten visar honom lite hur man hanterar planet. Brian får till och med testa att flyga lite själv, det är kul. Det börjar lukta illa i planet och Brian förstår att det måste vara piloten som är dålig i magen. Han skäms för hans skull, pinsamt. Men det blir allt värre och piloten klagar dessutom på att det gör ont i armen och axeln, han kastas bakåt av smärtan, det känns som att bröstet håller på att explodera och Brian förstår att piloten håller på att få en hjärtinfarkt.

Piloten dör och Brian tvingas inse att han befinner sig ensam i ett herrelöst flygplan som förmodligen inte har så mycket bränsle kvar. Ingen kontakt med omvärlden, bara ett kort tag och sen bara brus. Paniken växer och han tvingar sig själv att komma ihåg allt piloten sagt och allt han sett på film. Som av ett under överlever han kraschen, men han är totalt ensam i ödemarken, bara yxan som sällskap. Någon måste ju komma – men hur? Och när? När hungern börjar riva i magen inser Brian att han bara har sig själv att lita på och att han till varje pris vill överleva.

Såååå spännande!!!

Bilden lånad här.

// L

Inga kommentarer: