2010-10-14

erik praoar


Jag Praoar den här veckan och ska skriva lite om några bra fantasy böcker som jag har läst. Hans majestäts drake är en av mina favoriter. Den är den första i en serie med hittills fem böcker över satta till svenska. Boken utspelar sig på 1800-talet under napoleonkrigen. Skillnaden är att det finns drakar(mest inom armén). Huvudpersonerna är en kapten i engelska flottan och en drake. Kaptenen heter Laurence och hittar draken på ett kapat skepp och ger honom namnet Temeraire.(Föresten kan drakar prata i den här boken.) De blir med i flygkåren och upplever många äventyr. Den här boken är annorlunda eftersom de flesta fantasy böcker utspelar sig på medeltiden och det finns inga trollkarlar. Gillar man drakfantasy är det här en bra bok. Den är skriven av Naomi Novik.

En anan bra fantasy är Magi av Angie Sage. Det är en ”riktig” fantasy med trollkarlar, magi och massor av roliga djur och karaktärer. Boken börjar med att en man är på väg hem från skogen och hittar ett spädbarn i snön och tar med det hem till sin familj trots att han redan har 6-7 barn. Samma natt blir drottningen dödat av en lönnmördare och hennes nyfödda dotter försvinner. Efter drottningen tar en korrupt vaktchef över men han styrs av en ond trollkarl som vill bli övermagiker i ett torn i borgen där mycket av historien utspelar sig. Spädbarnet som mannen hittar visar sig vara prinsessan och när trollkarlen får veta det måste hon och hennes vänner fly från borgen. Boken är första delen i en serie med ganska många böcker så om man gillar den finns det mer att läsa.

En till bra bok som jag har läst är slaget om keladon av Philip Caveney. Den handlar om Sebastian Darke som ska bli narr eftersom hans pappa var det men Sebastian är inte bra på det. Han åker i alla fall i väg med sitt talande buffeldjur Max (som alltid gnäller) mot keladon för att bli narr där. På vägen träffar han krigaren Cornelius och prinsessan Kerin och de tre ger sig av mot Keladon men där väntar mer äventyr. Den här boken är också första delen i en serie den här serien har hittills tre delar men det ska komma fler.

Tack för tipsen Erik!

// L


Inga kommentarer: