2009-07-06

sommarlov


Nu tar bloggen sommarlov och eftersom det känns bra att go out with a bang bjuder jag på ett gästinlägg - go Lejla!

"Som en slags läsdagbok skriver jag en blogg. Där noterar jag rekommenderade böcker jag inte får missa och gör mina anteckningar om böcker jag läst... däribland den tveklöst intressantast skrivna bok jag läst på länge, om någonsin - "The curious incident of the dog in the night-time" (Eller, "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten", som den heter i svensk översättning.).

The curious incident... handlar om Christopher, en autistisk 15-årig kille som förstår sig på logik, och inte alls förstår sig på känslor och miner. När han hittar grannhunden död en natt, tar han på sig att ta reda på vad som har hänt. Han, som bara står ut med ordning och reda, får uppleva kaos på första bänk och bakom mysteriet med hunden finns en hel del andra hemligheter som ingen vill att han ska få reda på. Så här står det i min anteckningsblogg om den: "Att ta mig in i huvudet av en kille, en autistisk kille dessutom, är precis så långt som jag kan komma från mitt eget huvud... och det är en berg- och dalbana. Jag får, genom Christophers ögon, uppleva ett England jag känner igen, men ändå inte. Jag får, genom hans ögon, uppleva böcker jag läst, men inte sett andra sidor av. Jag får lära mig en hel del och jag är hela tiden underhållen.

Engelskan är lätt, flytande, lekfull. Tänk om förbaskade engelsklärarinnan på gymnasiet hade vett nog att introducera böcker av det här slaget som berör oss! Visa din engelskalärare var skåpet ska stå och läs den här boken! :)"

På bibblan finns den bara på svenska, men det kan ju funka det också :) Mark Haddon heter författaren.

Härlig sommar tills vi hörs igen! Blir du extremt boktipssugen kan du höra av dig till mig på puck_b@hotmail.com :)

Bilden lånad här.

// L

Inga kommentarer: