2015-11-03

Hej Eda!

I två veckor framåt har vi Eda från Navets skola i Örebro här på prao. Nu ska ni få veta lite mer om henne.

Varför ville du praoa på biblioteket?: Ville testa något som skulle kunna bli aktuellt i framtiden. Hade gärna kommit till en psykolog eller advokat också, men bibliotek funkar.  
Ålder: 15 år
Går i: 9:an
Bäst i skolan: SO-ämnen, speciellt historia. Har nyligen läst "Pojken i randig pyjamas" (av John Boyne) och håller på med "Boktjuven" (Markus Zusak). Båda handlar på olika sätt om andra världskriget. Annars är själva skolan bra på det sättet att alla lärare är bra. Maten kunde bli bättre. Mindre fisk :)
Gör på fritiden: Höll på med konståkning, men det var i Hallsberg och det blev för jobbigt att åka så mycket eftersom jag bor i Kumla och går i skolan i Örebro. Läser böcker. Pluggar rätt mycket.
Vad händer efter nian: Jag vill och hoppas på att komma in på något bra ekonomiskt program på gymnasiet, gärna Thorén. Vet inte riktigt vad jag vill bli, men det verkar kul med juridik, så gärna det på universitetet.
Boktips: "Bakom stängda dörrar" (Kristina Hansen, pseud.). Den handlar om Kristina som hela sin uppväxt blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa och fått tre barn med honom. Pappan gjorde sedan samma sak mot hennes äldsta dotter. Han hittade på en pojkvän till henne när folk undrade varför hon fått barn så tidigt. Innan hennes föräldrar skilde sig hade han dessutom försökt döda mamman. En sann historia som inte går att sluta läsa. "Förr eller senare exploderar jag" (John Green). För det första är huvudkaraktären underbar. Och själva boken är på ett sånt sätt att alla tjejer drömmer om att hitta den typen av förhållande. "F**ck it" (John Parkin). Inte som en vanlig kapitelbok, handlar helt enkelt om sånt man faktiskt bara ska skita i, som till exempel att gå sin egen väg, oavsett vad andra tycker att man ska göra.
Filmtips: "Maze runner" (bygger på en bok av James Dashner). Lite som Hunger games, ungdomar som sätts på prov och försöker överleva. De försöker komma ut ur en labyrint. Väldigt spännande! "Let's be cops". Jag älskar komedi och den är väldigt rolig. Handlar om två bästa vänner som klär ut sig till poliser och låtsas vara poliser inför maffian. "Endless love", en kärleksfilm som kanske hörs på namnet. Det handlar om en tjej som blir kär för första gången, men hennes pappa accepterar inte honom, men hon vägrar lyssna. Mycket drama.
En god sak: Fruktsallad, gärna med olika bär och exotiska frukter.


Tack för frågestunden Eda, hoppas du får två bra veckor här på biblioteket!

// Linda

Inga kommentarer: