2009-06-24

sommarsläpp


Ok, inte prata höst mitt i skönaste sommaren, men höst brukar innebära mängder av nya böcker. Förlagen håller på godbitarna, kanske för att vi ska ha något att se fram emot efter sol och värme? Eftersom jag aldrig har varit den tålmodiga typen gick jag in på Svensk bokhandels hemsida för att kolla in vad vi har att se fram emot just den här hösten, men tji fick jag - de lägger inte ut höstens böcker på hemsidan förrän den 3 juli :(

Däremot insåg jag att det finns en del att se fram emot redan nu i sommar, inte minst i debutantväg. Jag fastnade speciellt för Blodsbröder av Tommy Deogan. Den 29 juli 2002 blev Tommys bror Tony det första dödsoffret för fotbollshuliganism i Sverige. Boken är en sann historia om Tommys och Tonys hårda uppväxt i en stockholmsförort, Tommy lyckades ta sig loss medan Tony bara blev 26 år.

Boken släpps 29 juli, precis 7 år efter att Tony miste livet. Läs mer om Tommy Deogan och hans bok här.

Bilden lånad här.

// L
2009-06-09

äntligen dags igen!


Sommarlovet närmar sig med stormsteg och följaktligen även bibliotekets ständigt återkommande "Läs som en tok - få en bok"! Som vanligt gäller erbjudandet hela sommaren och det du ska göra är att läsa eller lyssna på minst 10 böcker för att få en bok av biblioteket. På fredag den 12 juni börjar tokerierna och då är det bara att dra till bibblan och anmäla sig. Undrar du över något är det bara att ringa 58 81 89.

Jag håller på med tre böcker samtidigt (!) vilket inte alltid är helt lyckat, men det ger åtminstone tre boktips istället för bara ett:


Bilden lånad här.
Johanna Nilsson - Janis den magnifika
Har gillat Johanna Nilsson ända sen hon slog igenom med Hon går genom tavlan ut ur bilden, hon rör sig oftast i gränslandet mellan barn/ungdom och vuxen. I boken om Janis möter vi just Janis - döpt efter sångerskan Janis Joplin (brorsan heter Elvis by the way...) Janis befinner sig i sorg och chock efter att hennes bästa kompis tagit livet av sig. Innan hon dog hann hon dessutom ha ihjäl sju av sina skol"kamrater". Janis snor sin brorsas bil och drar iväg, hon måste bara bort, hon vet inte vart.

Bilden lånad här.
Eva Swedenmark - Mellan två världar
Den här boken är egentligen en fortsättning Hemligheter, Man överlever, jag lovar och Ensamma på sommarön. Jag har inte läst de tidigare delarna i serien, men det funkade bra ändå. Inte nog med att Johannas föräldrar har skilt, hennes mamma har dessutom besrämt - över Johannas huvud - att hon ska sälja huset och flytta in till stan. Johanna kommer att vara tvungen att dela rum med sina småsyskon, ja eller hur!? För att stå ut börjar hon smida en hemlig plan. Istället för att fortsätta gå till skolan fixar hon ett jobb på ett fik där hon stortrivs. Ingen vet att hon lever ett dubbelliv, men hur länge kan man leva i lögn? Eva Swedenmark är förresten en av de tre författare som döljer sig bakom författarpseudonymen Emma Vall :)


Bilden lånad här.
Camilla Lagerqvist - Det brinner i mitt huvud
"Ansträng dig nu, Daniel. Vi vet att du kan om du bara vill! Lärarens röst ringde i huvudet på honom. De var så jävla dumma i skallen, de fattade ingenting! De visste inte hur det vra, hur tankarna rullade runt som bollarna när det var lottodragning på teve. Till slut kändes det som om han ville boxa sönder sitt jävla dumma huvud som inte verkade fungera." En bok inifrån om Daniel som nu efter år av bråk och stök ska utredas för adhd.


Kör hårt!

// L