2012-05-21

frihet, jämlikhet och rakade ben

För några veckor sedan var det bokmässa i Örebro, hur kul som helst! En av höjdpunkterna var helt klart att höra Hedvig Ljungar berätta om sin bok På spaning med Hedvig. Vi var (dessvärre) en mycket liten skara som dök upp på just hennes seminarium, men det gjorde egentligen ingenting. Tvärtom blev det faktiskt en hel del intressanta diskussioner kring innehållet i boken. Hedvig spanar nämligen efter olika maktstrukturer i samhället och hon undersöker vad makt är och hur makt styr.

Ett litet smakprov:

Jag ska träffa en snubbe.
Är gruvligt nervös.
Jag provade kläder så att jag blev helt svettig
och var tvungen att duscha
en gång till innan jag gick hemifrån! Patetiskt!

Nu sitter jag på tunnelbanan och tar kort på mig själv

med mobilkameran
för att kolla att allt är som det ska.
Detta är absurt. Jag vet det.
Men just nu finns det bara en enda viktig sak.
Han måste tycka att jag är snygg.

/.../

Sminket gör mig lycklig.

Med smink vet jag att jag är läcker.
Lycklig och läcker och sminkad.
Har jag verkligen valt detta själv?

Jag menar inte att hela världen ska springa omkring

i långkalsonger bara för att tjejer och killar
ska bli jämlika.et är okej att sminka sig.
Det är okej att raka benen och färga håret
och måla naglarna och smörja in sig
med fuktkräm.

Min tanke är inte att vi ska strunta i hur vi ser ut.

Men vi ska veta om att smink,
rakhyvlar och kläder har med makt att göra.

Det blir nämligen problem när jag känner

att jag MÅSTE raka benen.
När jag känner mig obekväm
om jag är osminkad. /.../

När jag tror att jag måste använda mig

av smink, smycken och parfym
för att vara vacker.
Då har jag tappat makten över mig själv.
Då har reklam, teve och tidningar
fått makten över mig.
Mina egna, mina vänners
och mina killars krav på mig har vunnit.
Könsrollen har vunnit.

Jag har förlorat.

Min seger är falsk.

Boken är utgiven på LL-förlaget, vilket betyder att texten är extra lättläst för att förenkla för alla med lässvårigheter. Jag gillar!!! Både innehållet och utsidan :) Kom och låna och läs - du blir snart också en spanare, jag lovar!

// L

2012-05-02

axel praoar

"Hej! Jag heter Axel, är 14 år och praoar här på biblioteket. Jag går på skogstorp annars, och på fritiden slösar jag bort mitt liv framför en dataskärm. Men nog om mig.
 Linda bad mig att skriva någonting till den här bloggen, och eftersom jag är en nörd som älskar att skriva så sa jag självklart ja. Helt ärligt så har jag aldrig skrivit ett blogg inlägg tidigare så det här är lite som att skjuta i mörker. Det ska säkert gå bra ändå, så nu kör vi. Har förresten på mig en rosa fluga idag. Känns jätte konstigt. Om någon undrade alltså.
Jag hade tänkt skriva om en bok jag läste ganska nyligen som heter ”The left hand of god”. När jag skulle flyga till paris och inte orkade läsa någonting extrem djupt så var jag inne i bokhandeln och letade, då såg jag bokens baksida. Det stod,”They call him Cale. They told him he could destroy the world. Maybe he will”. Väldigt bra citat om någon frågar mig, slag kraftigt liksom. Boken är den första i en triologi, ska snart ta tag i mitt liv och läsa dem andra istället för att bara sitta vid datorn.
Boken handlar om en kille som är 14 år och heter Cale. Boken utspelar sig ca år 50 om jag fick gissa. Från början trodde jag att det utspelade sig en helt annan värld, men efter ett antal referenser till historiska händelser tänkte jag om.  Dem nämnde liksom Jesus från Nasaret och då började jag fundera.
Boken heter ”The left hand of god” eftersom Cale är uppväxt i ett tempel. Templet är tillägnat  en gud som kallas ”The Reedemer”. The Reedemer sägs vara guds son som blev dödad av människor. Det är väldigt likt kristendomen, förutom att i den religonen sägs Jesus ha dött får våra synder, medans The Reedemer blev dödad och nu vill han tydligen ha hämnd på mänskligheten. Det är det man ska lyckas med i templet.
Barn aga är ett vanligt straff i det här templet, det används för att lära pojkarna disciplin, många av dessa barn dör också innan det kan lämna templet för att gå i krig. Cale har verkligen blivit påverkan av den här uppfostran. Cale vägrar att skaffa vänner. Han är helt känslokall.
 I det här templet tränas mängder av pojkar till att bli krigare i templets namn. Dessa pojkar tas ifrån deras hem när dem är mycket små.  Cale är en av templets mest framstående talanger. Lederna av det här templet kallar sig också ”Reedemers”. Det finns en Reedemer som heter Bosco. Han Cales personliga handledare och tränare, han är även bokens skurk. Han är äckligt elak, sjukt smart och galet troende.
Cale lever ett för honom normalt liv i templet med barn aga, mat som man inte skulle ge till en hund och dueller till döden. Allt detta ändras när Cale är ute och vandrar en kväll och ser någonting han det inte är meningen att han ska se. Han dödar en ”Reedemer” och tvingas fly med sina kompanjoner Henry,Kliest och en väldigt pompös flicka. Dem flyr till  staden Memphis och gömmer sig där.
The left hand of god är en utav dem bästa böckerna jag har läst, den är medryckande och intressant. Den har spänning, kärlek och välbeskrivna våldscener, allt en tonåring kan önska sig alltså! Tyvärr tror jag att den här boken bara finns på Engelska än så länge, men det ändras nog snart!   
Det var allt för mig, hoppas det inte var jätte tråkigt att läsa, jag hoppas också att ni läser den här boken nu! Hejdå"

Tack för tipset Axel!

// L