2012-01-27

lättläst om kärlek


Den öde stranden av Tomas Dömstedt
Simon bor nära havet och brukar åka dit för att tänka. Ofta är det öde på stranden, men en dag ser han en tjej som han inte kan sluta tänka på.


På väg till dig av Tomas Dömstedt
Lukas är bjuden på fest hos Jonna som han är förtjust i. Han genar genom skogen för att komma i tid till festen och då möter han ett gäng som han är rädd för sedan tidigare.


Göra slut av Dee Phillips
Tess har varit ihop med Max i tre år, men tvivlar på om han älskar henne och när hennes pappa får jobb i Australien och frågat om hon vill flytta med, grubblar hon mycket på hur hon ska göra. Ska hon göra slut och flytta till Australien?

Läs mer om de här böckerna och andra lättlästa böcker på Nypon förlag!

2012-01-24

den dansande djävulen


Sugen på bokäventyr?

Tyko är föräldralös och arbetar tillsammans med andra barn (utan hem) i en silvergruva. Flera 100 meter under jord jobbar de och sover, de har bara tillåtelse att åka upp till den verkliga världen om söndagarna när de är lediga, då får de gå i kyrkan. De små glädjeämnen som Tyko har beskrivs väldigt levande; doften av en viss typ av rökelse i kyrkan, ett vackert fönster till exempel. Det är ett ruskigt slitsamt jobb han har, han arbetar som grävling, kryper i gångarna och tar prover som han lämnar till ingenjörer som avgör hur arbetet i gruvan ska fortgå. Silver som hittas i gruvan bekostar Den dansande djävulens fester ovan jord. Berättelsen tar fart när Tyko fyller 14 år och en massa mystiska meddelanden leder till att han lyckas ta sig ut ur gruvan, till en man som kallas geografen. Geografen överlämnar en bok som färdats från en annan värld. Boken kan vara från Tykos mamma... Mer säger jag inte. Detta är första delen av en triologi av Martin Widmark som alla kommit ut och som finns på Kumla bibliotek.

Se om de finns inne här!

(bilden är lånad från adlibris)

2012-01-19

att återupptäcka Håkan

Igår lånade jag hem några CD-skivor från biblioteket (här finns rätt många bra faktiskt!), bland annat Håkan Hellströms 2 steg från paradise. Har inte lyssnat på honom på flera år av någon anledning. För er som inte heller lyssnat på nya skivan eller kanske aldrig lyssnat på denne Göteborgare (han är väldigt väldigt fin=duktig), testa här:

2012-01-17

snygga omslag!!De två snyggaste omslagen från 2011 tycker jag.
De vassa tändernas skog är en zombiebok samt framtidsdystopi, medan Kapitulera omedelbart eller dö är en rolig och sorglig roman som "dansar fram i småblommig krigsuniform".
(Bilderna är lånade från adlibris plus adlibris)

/Sofie

2012-01-09

Gillar du att teckna? Gå en kurs på medborgarskolan!


I slutet av februari startar Erik Malm två kurser i teckning på Medborgarskolan i Kumla.

Den ena heter: Skräck och Monsterteckning, Nybörjare o Fortsättning 11-16 år och går på måndagar. "Vi lär oss teckna skräck. Vi går igenom ljus och skuggor, hur man skapar stämmning med mörker och ljus. Vi illustrerar andras texter och jämför klassiska monster med moderna vidunder. Vi tecknar även lite hybrider."

Den andra heter: Mangateckning från 7 år Nybörjare. Den går på onsdagar och är alltså för lite yngre nybörjare.

Läs mer via länkarna! Eller kolla in Eriks blogg.

Erik Malm kommer även hålla i teckningskurs på biblioteket på sportlovet. Återkommer om detta!
/Sofie

2012-01-04

mirakel


Just börjat läsa Mirakel av Renate Nedregård. Vissa böcker är verkligen som en påse godis. Mirakel har lockande framsida, utspelar sig bland annat i Norges huvudstad Oslo (jag älskar Oslo) och handlar om en tjej som sjunger i en gospelkör och blir headhuntad till norska Idol. Berättelsen om hur audition och Idol-tävlingen går till varvas med berättelsen om hennes nuvarande liv som hyllad artist.

Återkommer med betyg.

(bilden är lånad från gilla böcker)

/Sofie

2012-01-03

nyårslöfte i bokform


Lovade ni något i år?
I Mitt hopplöst normala liv lovar Rachel att se till att det händer något i hennes tråkiga liv. "Något måste hända. Det måste bli annorlunda nästa år. Det MÅSTE det". En rolig och charmig bok i dagboksformat om ett nyårslöfte.

Finns den inne på biblioteket?
Se här!

(bilden är lånad från adlibris)

2012-01-02

kattskorpor


Tycker så himla mycket om Katarina von Bredows Kattskorpor! Synd att den är slutsåld på förlagen, men på biblioteket har vi kvar två exemplar från 1994. Kattskorpor handlar om 13-åriga Felicia som bor på landet i Småland. Hon kallar sin pappa Konstnären, hennes mamma är död och hennes pappa bor nu tillsammans med en man. För Felicia är det inget konstigt, visst frågar folk ibland, vissa tycker att det är konstigt att hon har två pappor, men för Felicia är pappas man Anton ingen extrapappa, han är mer som en bror. Anton drömmer om att slå igenom som poet och Felicia är den enda som får läsa hans dikter. Boken utspelar sig under en sommar när Anton lämnar Felicias pappa, och när Felicia möter kärleken (som också är hennes bästa kompis stora kärlek och kusin). Läs den om ni får tag på den!

(bilden är hämtad från Katarina von Bredows hemsida)

God fortsättning!
/Sofie