2011-11-28

dagens dikt


Sparade sms

sparade av en anledning
behöver bara titta igenom
sparade sms ett stenkast ifrån
skulle det vara försent att ringa
skicka ett sms om så en upprepning
annars ett tämligen okommunikativt sätt
att bjussa på en känsla
skulle pengarna på kortet tagit slut
och jag inte haft tid att tanka
har jag sparade sms av en anledning
annan än den att dom träffade när dom kom
luftburna som allting flyktigt
som tankar av stillhet
är tankar i farten
fast sparade som undangömda
sparade av en anledning också hos mig
skulle jag vara för trött för att minnas
fragment som i ljusa stunder bildar
ringar på vattnet bildar
hela känslospektran som man har
emedan stenen sjunker och intar sin plats
sparade sms lätta att radera
sparade av en anledning så man har
sparade sms lätta att radera

ur: Haiku Punchline - Hundra dikter av Daniel Boyacioglu

Vad har vi för böcker av Daniel Boyacioglu på biblioteket?
Kolla här!

2011-11-25

First Aid Kit välkomnar denna fredag


Så som det låter när de sjunger känns stämningen den här dagen tycker jag. Mulen, blåsig men fin (i videon är det sommar dock). Tänk att det på söndag är första advent redan...
/Sofie

2011-11-24

teatersnack


Igår såg jag Den girige i Örebro, en teaterpjäs som skrevs redan 1668 (längesen helt klart!). Absolut sevärd, men idag tänker jag att man egentligen lika gärna kan läsa de där klassiska pjäserna, för de väcker ändå inte så mycket känslor, inte hos mig i alla fall. Jo, Hamlet av Shakespeare tyckte jag var väldigt bra, men det var mycket på grund av att de i den pjäsen jag såg använde massa musik av mina favoriter CocoRosie från Frankrike. Jag ser hellre "ny" teater, som man får fälla en lite tår till, eller känna sig insprirerad av. Typ, Filippa Bark och döden med Sissela Benn. Teater är till för att ruska om alla sinnen tycker jag.
(bilden är lånad av Dramaten)

2011-11-22

augustpriset


2011 års Augustpris för årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Jessica Schiefauer och hennes bok Pojkarna! Pojkarna är en berättelse om Bella, Momo och Kim som är 14 år och som om nätterna dricker av en nektar som förvandlar dem till pojkar. En bok om könsroller och identitet. Kan berätta mer när jag läst den...

När jag var på bokmässan tidigare i höstas så hörde jag Jessica Schiefauer prata om hur hon tänker när hon skriver böcker. Hon sa att hon inte har en läsare framför sig, hon tänker inte på vem hon skriver till utan hon skriver sin berättelse utan att tänka på vem som förstår den, om man kan gilla den som under 18 eller så. Hon visste till exempel inte att Pojkarna skulle klassas som ungdomsbok, hon skrev den och sedan fick förlaget avgöra om den skulle säljas som vuxen- eller ungdomsbok. Intressant tycker jag. Vad är egentligen en ungdomsbok?

/Sofie

2011-11-18

erebos


I eftermiddag ska jag åka tåg och därför har jag letat upp en tågbok. Det blev Erebos av Ursula Poznanski, en läskig historia om ett interaktivt dataspel. Detta kan man läsa på adlibris:

"Erebos är ett dataspel som sprids i en skola i London. Det är stort hemlighetsmakeri kring spelet som utövar stor makt över sina spelare. Eleverna fastnar lätt i spelet, spelar nätterna igenom och försummar skola och andra aktiviteter. Det fascinerande är att spelet personligen verkar känna sina spelare, det interagerar med dem, det ger dem uppdrag att utföra inte bara i spelets värld utan även i realiteten. 16-årige Nick är en av spelarna, även han får olika uppdrag som han inte riktigt förstår varför han ska utföra, men han gör det för att avancera i spelet. Några personer som inte spelar Erebos uppfattar spelet som farligt försöker förstå vad som ligger bakom spelet och försöker även stoppa det. Men Erebos har stor makt.

En spännande, läskig och annorlunda ungdomsbok.

Vinnare av Jugendliteraturpreis 2011, Tysklands största barn- och ungdomslitteraturpris."

(bilden är hämtad från adlibris)

Boken finns förstås att låna på Kumla bibliotek!

Have a nice weekend.
/Sofie

2011-11-16

Hungerspelen!

Filmen kommer mars 2012, här är ett smakprov!/Sofie

2011-11-03

62 dagar


Joel är Brorsans kompis från stan. Han ska bara vara hos oss i en vecka men eftersom allt känns konstigt sedan han kom, vill man helst att han ska åka hem direkt. Det började så fort han steg av bussen och garvade åt att vi hämtade honom med mopparna istället för att komma med farsan i bilen. Efter det verkar ingen känna sig säker på hur någonting är längre. Inte på vad som är kul, inte på vad som inte är kul och inte ens vad som är gott att käka. s. 12 ur 62 dagar

62 dagar handlar om ett sommarlov där allt är fel och allt går fel. Egentligen är det inte Joels fel, men det är han som sätter tonen där i början av sommaren på något vis. Och så regnet förstås. Mitt under sommarlovet så händer det en grej utan att Tom (som är huvudpersonen i boken) förstod att det var på gång. Och efter det är allt kaos... Jag tyckte väldigt mycket om denna historia.

Finns boken inne?

/Sofie

2011-11-02

novelltävling!


Såg att ungdomar.se och Bonnier Carlsen anordnar en novelltävling för dig som är under 24 år.
Temat är skräck, men man får skriva i vilken genre man vill, tolka hur man vill alltså. 5000 till 10000 tecken är det som gäller och deadline 30 november.
Läs mer här!