2011-09-30

GeneralenNu har tionde delen i serien Cherub av Robert Muchamore kommit!

Så här står det på baksidan:
"Världens största militärövning i stadsmiljö genomförs i öknen utanför Las Vegas. Där jagas fyrtio brittiska kommandosoldater av en hel amerikansk bataljon.
Men den brittiska befälhavaren har ett ess i rockärmen. Han tänker smuggla in en grupp tonårsagenter från CHERUB. För syskonen James och Lauren blir det den mest spännande övning de varit med om. Och den tuffaste."

Kolla vilka böcker av Muchamore som finns inne på biblioteket här!

2011-09-23

jag vill bara att du gillar mig


Ny bok av Ingrid Olsson!

För ett tag sen läste jag en bok med 115 huvudpersoner. I ett samtal eller genom en blick så byttes berättarrösten ut till nästa person (Göra gott heter den). Lite så funkar Jag vill bara att du gillar mig, man får följa tio personer i klass SA2B. Ett klassrum, en gymnasieskola. Varje kapitel handlar om olika personer. Jag gillar boken mycket, men ibland skulle jag önska att berättelserna flöt in mer i varandra.

(Kolla om den finns inne här)

(bilden är lånad från adlibris)

/Sofie

2011-09-21

Momo oder Die seltsame Geschichte von den Zeit-Dieben...

...und von dem Kind, das den Menchen die gestohlene Zeit zuruckbrachte.


Imorgon börjar det som kallas Bokmässan, i Göteborg. Det är en stor utställning av böcker plus en massa författare och andra som pratar om böcker och folk som delar ut och säljer prylar. I år är temat tyskspråkiga författare. Därför lånar jag hem Momo eller kampen om tiden idag, av den tyske författaren Michael Ende.

"Ingen människa tycktes inse att det i själva verket var något helt annat man sparade på, när man trodde att man sparade tid. Ingen ville erkänna att hans liv eller hennes liv hela tiden bara blev fattigare och enformigare och tristare och kallare. Men barnen fick däremot känna av den saken, hur tydligt som helst, för numera var det ju ingen som hade tid med dem heller.
Men tid är liv. och livet bor i hjärtat.
Och ju mer människorna sparade in på detta, desto fattigare blev de."
(baksidestexten på Momo eller kampen om tiden)

kolla om den finns på bibblan här!

ps. jag har en kompis som heter Momo. d.s

/Sofie

2011-09-19

ensamma på sommarön


En brabra bok av Eva Swedenmark!

Johanna har just slutat åttan och nu väntar sommarlovet. För första gången sedan hennes föräldrar skildes ska hon och hennes småsyskon Julius och Jenna åka till stugan i skärgården utan mamma. Nu är stugan bara pappas.

Johanna är inte så laddad inför att åka till ön. Hennes kille ska på fotbollsläger och det känns trist att lämna honom, och mamma förstås. Men en positiv överraskning är att det flyttat in en (i hennes egen ålder) som heter Leon i grannhuset där det förut bodde en gammal tant. Han bor där med sin mamma, de har just flyttat till Sverige från Frankrike.

På midsommarafton får pappa besök av arbetskamrater som hon inte träffat förut och dagen efter tjatar sig pappa till att få åka ut och segla över dagen. Johanna är besviken på honom men går med på att passa sina syskon (hon har gjort det förut och en gång i en hel vecka när pappan stack till New York med en tjej). Kommer han tillbaka?

En bok om relationer och besvikelse och kärlek i sommarsverigemiljö!

Detta är tredje fristående delen om Johanna och hennes familj.

Kolla om den finns inne på biblioteket här!
/Sofie

2011-09-15

fredagspoesi: anyuruFoxNews CNN MTV ZTV TV4
Voyager BBC Al Jazeera TV3 CartoonNetwork
Mänskligheten sänder oupphörligen
bilder skenbilder
av sig själv
ut i rymden
Tänker, drömmer
Ropar ut
i den större rymden

Ur: Omega av Johannes Anyuru

Se om vi har några böcker av Johannes Anyuru inne här.

boktrailer

Fler och fler lägger ut trailers till böcker på youtube. Kul!
Här är trailern till boken Hoppas som jag skrev om häromdagen.
–>

2011-09-13

hoppas


Detta är en rätt så mörk bok av Åsa Anderberg Strollo. Jonna får ett par dagar före jul nog och sticker från Köping till Stockholm för att skaffa ett nytt och eget liv. De hon lämnar bakom sig är mamma, som inte bryr sig och mormor, som dricker för mycket. Jonna söker jobb men inser snart att det är svårt utan erfarenhet och ännu svårare är det att inte ha något hem. Hon träffar på Alex och Elina som för länge sen slutat hoppas på att allt ska lösa sig, men det blir hennes vänner i den nya vardagen.

Det är en lite skrämmande bok (med ljusglimtar!) där Jonna upplever hemlöshetens fasor. Det är en bok om unga som tappat tron på de vuxna. Det är ett verkligt scenario tycker jag och det är lätt att föreställa sig hur kallt det måste vara i Stockholm i december. Viktigt att bli påmind om att det är många som har stora problem även i Sverige!

(bilden är lånad från gilla förlag)
/Sofie

2011-09-07

Catfish (dokumentär)På SVT Play kan man nu se dokumentären Catfish (gick igår). Den handlar om att mötas över Facebook, och om falska identiteter och kärlek och konst och allt. Helt fantastiskt bra tycker jag! Vissa har ifrågasatt om det verkligen är på riktigt, det känns äkta men ibland för märkligt för att vara sant.
Finns tillgänglig här fram till 13 september.

(bilden är lånad från imdb)

2011-09-05

välkommen hem


Ibland känns det som om de bästa filmerna och de bästa böckerna är de där det inte händer något särskilt. Det är bara så oerhört trevligt att hoppa in i någon annans liv en stund. I det här fallet handlar det om ett helt vardagligt saraliv i Luleå. Sara har precis kommit hem från ett ettårigt utbyte i London och börjar nu tvåan på gymnasiet. Sara är sympatisk och rapp, ofta kommer jag på mig själv med att tänka: skulle jag kunna säga det där (det var roligt sagt). Sara vill att allt ska vara som när hon åkte, men eftersom hon dumpade sin pojkvän Mattias som hon är granne med och har känt i evigheter och som dessutom är tvillingbrorsa med en av hennes bästa vänner blir det problematiskt att vara en naturlig del av deras liv. Hon umgås med andra, börjar på jujutsu, lär känna Adrian…

”Hur många människor är tillsammans med sin första pojkvän resten av livet? En procent? Man får göra slut utan att man blir en hemsk person. Om man gör det på ett schysst sätt. Som du gjorde. Och det är ett år sen. Man är definitivt inte en hemsk person efter ett år. I såna fall behöver den andra personen professionell hjälp.” ur Välkommen hem, s.11.

(bilden är lånad från rabénochsjögrens förlag)

2011-09-02

fredagspoesiEspresso

Det svarta kaffet på uteserveringen
med stolar och bord granna som insekter.

Det är dyrbara uppfångade droppar
fyllda med samma styrka som Ja och Nej.

Det bärs fram ur dunkla kaféer
och ser in i solen utan att blinka.

I dagsljuset en punkt av välgörande svart
som snabbt flyter ut i en blek gäst.

Det liknar dropparna av svart djupsinne
som ibland fångas upp av själen,

som ger en välgörande stöt: Gå!
Inspiration att öppna ögonen.

ur: Tomas Tranströmers Samlade dikter 1945-1996(bilden är lånad av påstan)
/Sofie

2011-09-01

Böcker för dig som inte är rädd för att läsa!


Nu finns Frankenstein och Baskervilles hund i lättläst form!

Frankenstein handlar om Victor Frankenstein som verkligen verkligen vill få liv i något dött och som tillslut lyckas. Han skapar ett monster, ahh, som får makt över honom. Orginalet skrevs redan 1818 av Mary Shelley.(Frankenstein är alltså forskaren och inte monstret, det är bra att veta.)

Citat ur Baskervilles hund: "Jag vände mig snabbt om. Då fick jag en skymt av någonting längst bort på infarten. Det var en jättestor, svart skepnad. Som en kalv eller något liknande." Baskervilles hund är en historia om en familj som förföljs av en spökhund. En enorm eldsprutande sådan. Arthur Conan Doyle skrev orginalet och Sherlock Homes löser fallet om oförklarligt dödsfall.

Read if you dare.
/Sofie

(bilden är hämtad från besthorrormovies)