2011-01-28

vad mina vänner inte vetGillar Sonya Sones diktromaner Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet. Mycket för att de påminner mig om andra favoritböcker som Jinx och Simon & Sophie. Precis som i Jinx är det korta stycken, korta rader, ett koncentrerat innehåll utan att det för den skull blir platt och ytligt. Snarare tvärtom, varje ord är liksom extra viktigt. Och precis som i Simon & Sophie blir Sophie (som hon heter här också) kär i fel kille, en kille som är värsta mobboffret bland henne och hennes kompisar.

Kan man vara dyngkär ena veckan och liksom bli glad av gnället av hans gymnastikskor när han kommer gående, för att några dagar senare störa ihjäl sig på precis samma ljud? Drömprinsen slutar vara drömprins för Sophie och hon tvingas inse för sig själv att hon istället dagdrömmer om Murphy. Murphy, hallå liksom!

På vinterlovet när Sophie är ensam kvar i stan - alla hennes vänner åker på semestrar med sina familjer - så träffas Sophie och Murphy, som egentligen heter Robin, på stadens konstmuseum. De börjar prata och helt plötsligt har hela lovet gått och de har setts varenda dag. Hur mycket hon än försöker värja sig inser hon att hon är ohjälpligt förälskad i helt fel kille. Vad ska kompisarna säga?

Det får vi veta i del 2, Vad min flickvän inte vet. Här är det Robin som spelar huvudrollen och det visar sig att Sophie blir totalt utfryst av sina tidigare kompisar när hon väljer att stå för att hon och Robin blivit ett par. Vi får veta en hel massa annat också, men det tänker jag inte avslöja här :)

Vill bara avsluta med att säga att jag alltid blir väldigt glad av att träffa 7C och deras fantastiska lärare Erica!


Trevlig läshelg!

// L

2011-01-25

vad?Jag behöver hjälp. Nu har vi ju fixat till en riktigt fin och mysig ungdomsavdelning/hörna och det är ju trevligt i sig. Men. Det vore ju ännu trevligare om vi hade lite happenings där då och då. Lite musik? Diktläsning? Teater? Film? Vad?

Vill ni att det ska hända något speciellt, eller är ni kanske nöjda som det är? Jag är (extremt) tacksam för förslag och synpunkter. Posta förslag i kommentarsfältet eller maila mig linda.berg-ottoson@kumla.se

För övrigt tror jag att boken jag just börjat läsa - Himlen börjar här av Jandy Nelson - kan bli hur bra som helst. Snygg framsida också. Återkommer!2011-01-21

utpekad


Skyldig eller oskyldig?

Nathan är till en början övertygad om att hans pappa aldrig skulle kunna döda en annan människa. Men. Först kommer han rejält för sent till deras fiske-date och sedan beter han sig minst sagt märklig när de väl ses. Och på kvällen ringer polisen på dörren. De har funnit en ung tjej mördad i skogen och eftersom pappans lastbil varit synlig i närheten vill de kolla med honom, om han sett något. Pappan tvärnekar, han har aldrig sett tjejen tidigare. När polisen gått sin väg berättar pappan för Nathan att han ljög för polisen. Tjejen hade tiggt skjuts av honom och fick åka med en bit, men det skulle ju aldrig polisen tro på, menar pappan. Nathan tycker ändå att han ska berätta, men innan han hinner gå till polisen är de tillbaka - de har hittat tjejens fingeravtryck i förarhytten...

Pappan häktas och snart sprider sig ryktet i den lilla staden. Familjen får ta emot hot och hat både via telefon och post, men det finns även de som kastar sten och försöker tända eld på huset. Nathan vet inte vad han ska tro längre. Mycket pekar ju på att pappa faktiskt är skyldig. Den enda han kan prata med och som är som vanligt är bästa kompisen Ben. Men när Nathan börjar se hur saker och ting verkligen hänger ihop är Ben den enda han inte kan prata med - varför?

En ny spännande (och lättläst) bok av Nigel Hinton, mannen bakom bl. a. Gangsterbröder.

// L


2011-01-19

lögnerDet här med vänner kontra kärlek är sällan en lätt ekvation att få ihop. När man blir tokkär är det lätt hänt att man nästan glömmer bort sina vänner för en tid. Kate i boken Lögner av Joanna Kenrick (Argasso) har bestämt sig för att inte bli en sån när hon väl blir ihop med drömkillen Dan. Men det är svårt. De har ju så himla kul ihop och det är så härligt att bara få ägna sig åt varandra.

När bästa kompisen Shannon börjar morra lite om att de aldrig ses längre föreslår Kate att de kan ses alla tre och göra något. Det funkar hur bra som helst. Kanske lite för bra? Kate börjar känna sig trängd - nu ska helt plötsligt Shannon alltid följa med så fort hon och Dan ska träffas. Istället för att konfrontera Shannon och berätta hur hon känner börjar Kate komma med undanflykter och lögner för att få vara ifred med Dan. Det funkar dessvärre inget vidare. Kate börjar undra om Shannon kanske har en dold agenda...

// L


2011-01-17

someone like youJag vet att jag är tjatig med Sarah Dessen, men vad kan man göra när hon är så bra? Eftersom jag råkande spilla ut en hel mugg latte över Someone like you (boken jag är fast i för tillfället) måste jag (morr) ha en läspaus tills sidorna torkat. Hade hunnit ungefär halvvägs in i boken och vill ju bara ha mer!

Halley och Scarlett har varit bästa vänner ända sedan Scarlett flyttade in i huset bredvid Halleys. Som i de flesta relationer har de sina olika roller - Halley är tystlåten och tillbakadragen medan Scarlett är mer utåtriktad och bättre på att ta för sig. Perfekt! De kan verkligen ta fram det bästa hos varandra. När Scarletts pojkvän plötsligt dör förändras allt. Plötsligt är det Halley som är den starka, den som Scarlett söker stöd hos. Saker och ting ställs än mer på sin spets när Scarlett får veta att hon är gravid.

Boken är inte översatt till svenska än, men finns att beställa på någon trevlig internetbokhandel :)

// L (som ska hem snart och testa om man kan blåsa sidorna torra med hårfön)2011-01-14

inbrottet


Ännu en ny bok från Argasso; Inbrottet av Pat Thomson.

Alla avskyr Hacker, men ingen vågar sätta sig upp mot honom, allra minst Jack. Han har försökt hålla sig undan, men en dag får Hacker tag i honom och säger att han har ett jobb åt Jack - och det är ingen fråga – det är en befallning. Hacker och hans gäng behöver hjälp att öppna ett garage där det ska finnas en massa nya Playstationkonsoler och Jack blir oersättlig eftersom hans pappa är låssmed. Jack försöker protestera, men det är ingen idé, han vet att han inte kan komma undan. Med hjärtat i halsgropen följer han med och lyckas faktiskt fixa låset – men alla blir förvånade när de ser vad som egentligen finns i garaget. Och naturligtvis händer just det som inte får hända…

65 sidor, luftig layout och många bilder gör den till en perfekt lättläst bok. Fler såna tack!

// L


2011-01-13

hämndnatt


"Spökar det verkligen på den här skolan?" frågade den nya tjejen.

Nicola, som redan bestämt sig för att nykomlingen Destiny är en tönt, fattar på en gång att hon kan använda sig av den oskyldiga frågan för att "skoja" lite. Utan att Destiny fattar hur det gått till har hon gått med på att övernatta på skolan tillsammans med Nicola och hennes vänner. De lurar i henne både det ena och det andra om spökande vaktmästare och lärare utan ansikte, men när de väl befinner sig på plats och mörkret faller är ingen längre säker på vad som är påhitt och vad som är sanning. Och vem är egentligen Destiny?

En riktigt spännande och lättläst bok från Argasso förlag.

// L2011-01-12

det händer nu


Skönt att ha brutit lästorkan med besked :) Igår sträckläste jag Sofia Nordins senaste Det händer nu. Den var BRA! Länge sen jag läste en bok där författaren verkligen lyckas skildra förälskelsens alla vedermödor och härligheter. Ibland nästan så det blir tjatigt - men det är ju precis sån man blir när man är dyngkär och inte kan tänka på något annat än the object of one's affection.

Det är så otroligt väl beskrivet; det galna pirret, hur man tolkar allt allt allt den andra personen säger och gör, hur man kastas mellan hopp och förtvivlan och hur man under påverkan av sitt sinnestillstånd gör minst sagt knäppa grejer - som att hångla med Sigrids brorsa till exempel. Själva hånglandet i sig är det väl inget konstigt med, men om det nu är så att man egentligen är kär i Sigrid, då blir det liiite mer komplicerat. Stella har liksom rätt lätt att få killar och hon vet om att hon är skitsnygg. Men vad hjälper det när hon bara vill ha sin bästa vän Sigrid som något mer än just bästa vän? Vad skulle Sigrid säga om hon fick veta? Känner hon likadant?

Alla som varit tokförälskade kommer att känna igen sig i Stellas ups and downs. Ni som ännu ej halkat dit - läs boken som en förberedelse :)

// L


2011-01-11

skamfläck


Tänk att det snart är vår! Hoppas ni hann läsa mer än jag under julledigheten, pinsamt att vara bibliotekarie och nästan bara ha kollat på film...

I alla fall. Jag är en av några få som fått den stora äran att premiärläsa manuset till Caroline Engvalls kommande bok - Skamfläck. Ni som sträckläste hennes 14 år till salu kommer att känna igen er. Även denna gång är det oerhört drabbande, det gör ont att läsa. Vi får ta del av tre ungdomars verklighet, två killar och en tjej, vilka samtliga har använt/använder sex som ett sätt att skada sig själva. Det kan tyckas osannolikt att någon "frivilligt" utsätter sig för en så förnedrande behandling och varför slutar man inte bara?
Vi får veta en hel del om problematiken bakom detta beteende och vad man som vän/förälder/syskon/lärare etc. kan göra för att hjälpa. Våga fråga, våga vara besvärlig och våga anmäla!

Är du nyfiken på författaren? Kolla här! När det gäller boken får ni dessvärre ge er till tåls ända till augusti...


// L