2010-10-31

oj oj oj

Missa för all del inte höstlovets stora händelse på biblioteket - skrivarskolan! Författaren Ylva Karlsson kommer hit och delar med sig av sina bästa tips under fyra timmar på biblioteket. Allt för en löjligt låg kostnad: 20 kr.

Nu på tisdag den 2 november kl 10-14 på biblioteket. Anmäl dig genom att ringa till biblioteket (588189) eller gå in och säg till direkt. Antalet platser är begränsade så tveka inte för länge...

Just det - ni måste vara 12 år eller äldre.

// L

2010-10-14

erik praoar


Jag Praoar den här veckan och ska skriva lite om några bra fantasy böcker som jag har läst. Hans majestäts drake är en av mina favoriter. Den är den första i en serie med hittills fem böcker över satta till svenska. Boken utspelar sig på 1800-talet under napoleonkrigen. Skillnaden är att det finns drakar(mest inom armén). Huvudpersonerna är en kapten i engelska flottan och en drake. Kaptenen heter Laurence och hittar draken på ett kapat skepp och ger honom namnet Temeraire.(Föresten kan drakar prata i den här boken.) De blir med i flygkåren och upplever många äventyr. Den här boken är annorlunda eftersom de flesta fantasy böcker utspelar sig på medeltiden och det finns inga trollkarlar. Gillar man drakfantasy är det här en bra bok. Den är skriven av Naomi Novik.

En anan bra fantasy är Magi av Angie Sage. Det är en ”riktig” fantasy med trollkarlar, magi och massor av roliga djur och karaktärer. Boken börjar med att en man är på väg hem från skogen och hittar ett spädbarn i snön och tar med det hem till sin familj trots att han redan har 6-7 barn. Samma natt blir drottningen dödat av en lönnmördare och hennes nyfödda dotter försvinner. Efter drottningen tar en korrupt vaktchef över men han styrs av en ond trollkarl som vill bli övermagiker i ett torn i borgen där mycket av historien utspelar sig. Spädbarnet som mannen hittar visar sig vara prinsessan och när trollkarlen får veta det måste hon och hennes vänner fly från borgen. Boken är första delen i en serie med ganska många böcker så om man gillar den finns det mer att läsa.

En till bra bok som jag har läst är slaget om keladon av Philip Caveney. Den handlar om Sebastian Darke som ska bli narr eftersom hans pappa var det men Sebastian är inte bra på det. Han åker i alla fall i väg med sitt talande buffeldjur Max (som alltid gnäller) mot keladon för att bli narr där. På vägen träffar han krigaren Cornelius och prinsessan Kerin och de tre ger sig av mot Keladon men där väntar mer äventyr. Den här boken är också första delen i en serie den här serien har hittills tre delar men det ska komma fler.

Tack för tipsen Erik!

// L


2010-10-13

ursäkta att man vill bli lite älskad


Älskar titeln och älskar boken. Johanna Thydells nya är briljant. Har kommit ungefär halvvägs men njuter verkligen av varje sida, av alla formuleringar och av de noriska ordspråken. Rätt befriande med en ungdomsbok som inte handlar om super-mega-dunder-ångest eller mord/anorexi/skilsmässor/våldtäkt/... (insert ditt eget exempel here). Inte för att dessa böcker är onödiga eller dåliga utan för att det också behövs "vanliga" böcker.

Nora: Och det är jag som är Nora. Jag har väl det egentligen vad man skulle säga rätt bra. Jag skär mig inte i armarna och jag stoppar inte fingrarna i halsen. Jag är inte psykiskt sjuk, inte extremt tjock och jag måste inte röra handtaget fem gånger innan jag går ut. Mina föräldrar är inte skilda, de har inte alkoholproblem och ingen jag älskar har dött. Jag är ung. Jag har hela livet framför mig. Jag borde helt enkelt ha en massa drömmar som jag bara längtar ihjäl mig efter att uppfylla men det har jag inte. Jag spelar inte i nåt band, jag kan inte rita och jag är inte ung och lovande i typ schack. Jag är alltså Nora Johansson. Inte speciell alls överhuvudtaget.

Vem bestämmer vem som ska vara speciell och hur blir man det? Hur kommer det sig att vissa människor bara har "det", att det de säger och gör liksom räknas mer än om någon annan skulle säga och göra just det? Rätt påfrestande att ha en sån som sin bästa vän tycker Nora ibland. När ska hon själv hitta någon att älska och bli älskad av? Någon "som liksom står ut? som liksom tycker att det som är fult ändå är fint? som lyssnar på saker även om de är knäppa? som säger sluta grubbla nu grubblo, kom hit så käkar vi glass? som liksom verkligen älskar? som man kan gå med hand i hand i solnedgången hela natten lång? (Eller vad nu parigt folk håller på med.)."

Ja ni märker ju. Jag skulle kunna citera hela boken för att visa hur bra den är. Men nu ska jag sluta. Bara ett noriskt ordspråk: Alla vägar bär till fuuuuuck. Nu får ni läsa själva!

// L


2010-10-06

sofia praoar

Hej mitt namn är Sofia och jag praoar på biblioteket den här veckan. Linda har bett mig att skriva ett litet blogg inlägg så nu har jag tänkt skriva lite om böcker och vad jag har fått göra denna vecka. Jag kan börja med en helt fantastisk bok som jag har läst. Den heter ”Innan jag dör”, den handlar om en 16 årig tjej som har cancer och har fått reda på att hon inte har så lång tid kvar att leva. Hon börjar skriva en lista om saker hon vill göra innan hon dör. Man får följa henne när hon gör olika saker. Men nummer 1 är att bli av med oskulden, tyvärr så är inte allt så lätt som hon har tänkt sig.

De flesta av oss känner vi någon som har eller haft cancer. En del överlever och vissa klarar inte tyvärr hela vägen, och så är det ju tyvärr för den här tjejen i boken. Ibland så kan det kännas som att boken blir tråkig, men jag kände att jag var tvungen att läsa hela boken för att få reda på hur allt hände i slutet. Den kvällen jag läste ut boken så grät jag mig till sömns för att den var så sorglig. Det här är absolut en av de bästa böckerna jag någonsin läst, och det känns som att jag har ett starkt band för berättelsen. Så av mig får den i betyg 5 av 5.Jag har haft super kul här på biblan, gjort massor med roliga saker och även lite tråkiga saker. Först blev jag JÄTTE förvånad att det var så stort och hur många som jobbade här, det är ungefär ca 20 personer som jobbar. Man brukar annars se 2-3 personer åt gången vid disken. Jag har fått gjort biljetter till en föreläsning, gjort en liten reklam ruta på kumlanytt.se, stått vid disken och hjälpt folk och massor mer. Det som var en av de bästa stunderna var på sagostunden här om dagen. Det var för små 3-4 åringar och de hängde verkligen med i berättelsen och skrek, de var super söta. En liten kille började gråta för att han var så rädd för ett troll i berättelsen, men efter allt så fick alla var sin pepparkaka. Det var allt från mig, men kolla gärna in på min blogg .:)

// Sofia

2010-10-05

sista sommaren (med dig)


Idag gästspelar Maja:

Detta är Ann Brashares (ni vet hon som skrev Systrar i jeans) första vuxenroman, men eftersom huvudkaraktärerna är så unga tycker jag att den påminner om hennes tidigare böcker. När jag först läst klart boken tyckte jag verkligen inte att den var något att hänga i julgranen. Men nu när det gått nästan en månad har jag märkt att den liksom stannat kvar, att den gjort avtryck. Och böcker som gör avtryck förtjänar verkligen ett blogginlägg här!

Boken handlar om systrarna Alice och Riley och deras vän Paul. Dessa tre har tillsammans spenderat sommar efter sommar på ön Fire Island och boken börjar med att de återvänder för fösta gången på länge, och den enda skillnaden är att de nu är vuxna. Alice och Paul inleder en romans, men går skilda vägar då de känner en skuld mot Riley. Boken är intressant eftersom karaktärerna alltid blickar tillbaka på hur barndomen såg ut och man får därför en bra överblick över hela deras liv tillsammans. I övrigt innehåller den det där som Brashares tidigare böcker gjort, kärlek, sorg, skratt och ilska i en härlig blandning. Läs den och längta tillbaka till sommaren!

// Maja