2010-02-25

stallet istället


Även idag blir det ett gästinlägg - Ada tipsar om bästa hästböckerna:

"Jag tycker att Lin Hallberg är den bästa hästboksförfattaren just nu. De senaste åren har hon mest skrivit böcker för lite yngre, t.ex. Sigge-böckerna (som kanske några av er har läst?). Förra året kom hon äntligen ut med en lite mer avancerad bok. Den heter Adzerk – den vita hingsten och handlar om Emma som är fjorton år. Hennes föräldrar funderar på att skiljas, men bestämmer sig istället för att ge familjen en ny chans – i Mongoliet! De ska inte flytta dit för alltid, utan bara i ett halvår, men i alla fall! Hur ska Emma klara sig utan sin sköthäst så länge, och kommer hon och Katrine ens vara kompisar när hon kommer tillbaka? Mongoliet visar sig både kallare, läskigare och snart väldigt mycket mer spännande än Emma någonsin kunnat föreställa sig. För i Mongoliet finns det vildhästar …

Jag vill också rekommendera några av Lin Hallbergs tidigare böcker, t.ex. hennes debutbok Robots chans. Den handlar om trettonåriga Mika som älskar hästar men inte får rida för sina föräldrar. På sommarlovet hittar hon Robot, en sjuk ponny som går övergiven i en hage. Efter mycket tjat på ägaren får Mika börja ta hand om Robot, som har ont och inte litar på nån, och med mycket tålamod vinner hon till sist ponnyns förtroende. Om man gillar den första så finns det fyra böcker till om Mika och Robot.

En annan bra bok är Bara min, den första av fem böcker om Sofia och Santos. Efter att sparat pengar i flera år ska Sofia äntligen få köpa sin sköthäst Santos, som inte trivs på ridskolan. Hon hyr en boxplats på en liten gård, men att ha en alldeles egen häst blir jobbigare än Sofia trott. Men också helt fantastiskt!"

Självklart har vi böckerna på bibblan, kom och låna!

// L

2010-02-24

mordgåtor i klostermiljö


Idag bjuder världens bästa Annika på boktips:

"Jag måste bara få berätta om en bok som jag blev glatt överraskad av. Den heter Klostrets gåta och är skriven av Mary Hoffman. Den utspelar sig i 1300-talets Italien och är både en deckare och en kärleksroman.

En av huvudpersonerna är Silvano, en ung man som är oskyldigt anklagad för mord och därför gömmer sig i ett munkkloster. I nunneklostret bredvid finns den unga Chiara som hamnat där bara därför att hon är fattig. Så börjar det mördas i klostret och Silvano och Chiara får ögonen på varandra. Ja, det är väl inte svårt att tänka sig att det blir spännande?"

P.s. från Linda: missa inte heller Mary Hoffmans Stravaganza - grym fantasyserie!

Bilden lånade jag här.

// L

2010-02-22

sportlovsrock


Japp, på torsdag den 25 februari är det öppet hus i Musikkällaren (Kumla Folkets hus) mellan kl. 15-20. Här får du möjlighet att prova på instrument av alla möjliga slag, sjunga, tips på hur du startar eget band m.m. m.m.

Studiefrämjandet, som ligger bakom det hela, har mycket att erbjuda - lokaler, utrustning och lärare! Bjuder på fika gör de också :) Black Orange på scen kl. 18. Och just det - drogfritt så klart!

// L

Bilden lånad här.

2010-02-18

det oändliga klotterplanket


Hittade en kul notis i Metro idag. Nanok Bie tipsar om ett digitalt klotterplak - Your World of Text - där man kan scrolla runt lite hur som helst och lägga in text där man känner för det. Sidan består alltså enbart av text och inspirerar till intressanta och absurda diskussioner. Var med och klottra du också! (Fast det funkar inte så bra med Internet Explorer märkte jag just, så välj en annan webbläsare)

// L

2010-02-17

gängbråk i LA


Lynne Ewing jobbade som socialarbetare i LA innan hon blev författare på heltid. De ungdomar hon träffade levde ofta under svåra förhållanden och många av dem var med i rivaliserande gäng. Dessa erfarenheter har hon använt sig av i boken Drive by: uppgörelsen. Hon menar att man trots svåra förutsättningar alltid har ett val och ett ansvar för sina handlingar.

Tito avundas sin bror Jimmy som alltid får alla att skratta. Familjen, som består av mamma, Jimmy, Tito och lillasyster Mina, bor i ett fattigt område i LA. Ingen vet var pappan har tagit vägen. Jimmy ser till att familjen klarar sig, tjänar en del pengar på sitt restaurangjobb. Enligt Jimmy finns det bara två sorters gängmedlemmar: de som var döda och de som snart skulle dö. Nästan alla ungdomar i området är med i något gäng.

När Jimmy skjuts till döds tvingas Tito ifrågasätta allt det som Jimmy sagt till honom. Det visar sig att Jimmy levt ett dubbelliv och att de som sköt honom fortfarande är ute efter något. Tito vill skydda sin familj så gott han kan och känner också pressen att börja tjäna pengar för att hjälpa sin mamma ekonomiskt. Ska han fixa det på egen hand, eller kommer han också att tvingas in i ett gäng för att överleva? Läs!

Bilden lånad här.

// L

2010-02-16

hellmouth/hällabrottet


HEJ HEJ!!! Om nån av er läsare kollar på "Buffy the vampire slayer" så vet ni vad "the Hellmouth" vad är.
Och! Om ni bor i Kumla (vilket jag tror alla gör som läser den här fantastiska (!) bloggen) så vet ni vad Hällabrottet är. Visst blir det nästan samma sak om man säger det?!....Va? Eller hur!

Det är alltså inte USA som spelar huvudrollen längre, utan Sverige och KUMLA!!! Det är här i the Hellabrott som alla underjordiska helvetesdemoner kommer att dyka upp!!! Man känner sig både stolt och... (nära på att bajsa på sig av rädsla nu när man vet om det) ja.

Så nu har jag - David den magnifike - berättat var världen ska gå under först!! Så nu kan ni antingen:

1.Utrusta er till tänderna med gevär, gafflar, pinnar allt stuff ni kan hitta!!!
eller
2.Leta efter "the choosen one". Förmodligen är det inte den du tror...

Så nu vet ni...Om ni vill veta mer om det här så...Jag vet inte när eller var i Hällabrottet det kommer att hända...(läskig röst) det kommer bara hända....

Nu säger jag till er för andra gången att titta på Equals Three med RWJ...HAN ÄR SÅ GRYMT BRA!!!

Nu kommer snart den tjocka damen att sjunga så jag ska nog sluta nu...medans jag har chansen :(.....

Soo goodbye everybody My name is David Käck and i approve this message...

Linda hälsar att vi ska snart prata om annat än vampyrer på bloggen. Kanske. Ett boktips så länge: Åsa Schwarz bok Och fjättra Lilith i kedjor. Den är grymt bra!

Bilden lånad här.

// L

2010-02-15

David Käck is the main character of the series legend of the awesomeness


Tänkte att David - vår prao - skulle få gästspela lite till. Frågan är om jag vågar släppa lös honom på bloggen igen efter det här :)

"Tja!. David här, som ni vet gör jag min praöaa (prao) här så...(om ni ens läser den här bloggen hihi...). Jag är liksom "head of department" på fantasy och ungdomsfilm och sånt under min prao så jag kommer vara här tills veckans slut, sen får vi se om jag lägger upp nåt mer när jag har slutat!. Så här är nåra bra tips på böcker!:)

Redwall: Det är en bra bok i flera olika böcker som inte riktigt håller ihop men är ganska bra ändå. Serien heter "Legends from redwall" för att det är berättelser som "the Elder" i redwall berättar för de små barnen! :)

Harry Potter-serien: F*n den som inte har läst Harry Potter!!! Jag menar kom igen!! (jag står inte bakom detta hätska uttalande/Linda)

Spejarens lärling: Det är Aragorntyper som springer runt i skogen, ganska bra litteratur.

Sagan Om Ringen-trilogin: Det här is the shit! ganska svår att läsa eftersom författaren (J.R.R Tolkien) valde att skriva den på gammeldags sätt.

Prinsessan och mördaren (Magnus Nordin): Jag har precis börjat den boken och den verkar spännande eftersom jag inte brukar läsa tonårspocketar så vet jag väl inte så mycket om den men den verkar bra.

Härsken på Ringen: Haha den här boken är sjuk i huvudet det är en parodi på Sagan om ringen som är skriven av två av J.R.R Tolkiens elever! Om man tänker efter så är det ett grymt skämt mot originalförfattaren.

Vill ni höra om film?...jag vet att ni svarar "åhh David den magnifike vi vill jätte gärna höra om dina film tips" självklart svarar ju jag som den gud jag är så här "Jag ska självfallet svara era böner små ynkliga maskar för jag...David den magnifike är er herre!!! va? fattar ni inte? hallå? sprechen sie koalska?...jag är herre över ett universum där ingen hör vad jag säger...EPIC FAIL!!!!!" det vad jag försöker säga är att det här bloggens värld kära vänner och detta är mitt sätt att svara på era böner...

Alien vs predator
: Ganska meningslös film som handlar om att överleva i mitten av ett awesome slagfält mellan "the predators" och "aliens" den handlar om tjej som typ blir kompis med en predator och försöker döda "alien mamman"...

Terminator Salvation: post-apokalyptisk film om början om terminatorkrigen som började ett supersmart data system som hette skynet tog över världen med hjälp av kärnvapen krig. självklart är det USA som leder skiten "too victory" genom John Connor som bara råkar vara amerikansk och som bara råkar vara "leader of mankind"...ni fattar...

The Game: hahahaha där fick jag er...vänta...jag förlorade också...

The Wolfman: Kille kommer tillbaka till sitt hemland för att komma till sin brors begraving, hans bror hade blivit dödat av ett vidunder som enligt sägen var hälften människa och hälften varg. självklart snubben biten av skiten och RAGEAAARRR!!! genom staden då när det blir fullmåne.

G-FORCE:....ehhh....jag var tvungen att se den här filmen för att det var min systers födelsedag och allt...det är ett gäng super/agent/gnagare som räddar världen...

AVATAR: om man tänker efter är den här precis som Pocahontas fast med skitläskiga flygande ödlor och blåa människor...men allvarligt det är en jäkligt bra film, nästan allt är dataanimerat.

...så där det här allt min kreativa hjärna kom på just nu...hehe...hjärna...men jag kanske kommer tillbaka och skriver igen någon kanske efter praon men det var kul och skriva nu."

Tack för alla tips David, hoppas du kan skriva fler gånger!

// L

Bilden lånade vi här.

2010-02-11

äntligen nån som gillar fantasy


För det är liksom min akilleshäl (slå upp ordet!). David som gör sin prao här hos oss på biblioteket har många bra sidor, till exempel så gillar han Buffy :) Jag tänkte helt fräckt utnyttja hans fantasykompetens. Liten intervju med David kommer här:

Namn
: David Käck
Ålder: 14
Skola: Internationella Engelska skolan (Örebro)
Bästa ämne i skolan: Engelska
Gillar att göra på fritiden: Dator, KiT (konfirmationsgrupp), Equals three (höll på att garva ihjäl mig/Linda) Shane Dawson (kolla på youtube)
Tre bra böcker: Redwall,Spejarens Lärling (kanske inte många som gillar men bra för mindre fantasy fans:) och Sagan om Ringen
Varför fantasy? jag tycker det är kul med lite fantasi med olika världar och medeltida för annars brukar mest bli som tonårs skit som twilight(no offense...but seriously)
Något serietips? Kalle Anka....nej men allvarligt typ Marvel eller DC dom är bra.
Favoritmat: Tacos, jag brukar ta tortillabröd med köttfärs,gurka och salsa (jag blandar salsan med creme fraiche...då blir det rosa hihi..)
Favoritglass: det här låter tråkigt men jag äter bara vanilj...inge kola eller choklad bara vanilj...
Bäst med praon so far: sitta vid disken..man får sitta och inte kila runt som hare med rabies!!! ne men det är kul man skjuta med LAZZOOOORRRR!!!!

Bilden lånad här.

Hoppas du får roligt i fortsättningen David!

// L

2010-02-09

14 år till salu


Snart är det dags för min favoritsysselsättning - dela ut gratis böcker till alla åttor i Kumla! Nästa vecka kör vi igång och i år är det fyra titlar:

Caroline Engvall; 14 år till salu
Johanna Lindbäck; Min typ brorsa
John Ajvide Lindqvist; Vampyren i Blackeberg

I år har vi dessutom det stora nöjet att kunna erbjuda er ett möte med författaren Caroline Engvall. Hon kommer hit till biblioteket den 23 april för att träffa alla er som fått hennes bok.

Är du nyfiken på henne och boken redan nu - kolla här.

Ser fram emot att träffa er!

// L

2010-02-08

listen up!


Nu på fredag är det läge att bege sig till Husaren här i Kumla. Linnéa Eriksson, Cecilia Larsson, Sofia Erlandsson och Henrietta Inghamn heter tjejerna som ligger bakom välgörenhetskvällen Listen up - med Fairtrade i fokus. En hel massa bra band dyker upp under kvällen, bland andra Tangerine!

Mer info i NA och på Kumlanytt

// L

2010-02-05

300 jämnt


Detta är bloggens trehundrade inlägg, värt att fira! Vi kör en liten spontan fredagstävling med fina priser (=böcker :) Svaren hittar du lite här och där på bloggen.

1. Vad heter boken som vann en August för bästa barn-/ungdomsbok 2009?
a) Skriva för livet
b) Skriv om och om igen
c) Att skriva är att leva

2. Vad heter huvudpersonen i Emma Granholm senaste bok?
a) Anna
b) Vanna
c) Sanna

3. Vad heter Nanna Johanssons debutseriealbum?
a) Snyggheten
b) Coolheten
c) Fulheten

4. Vem har skrivit Djälvulens märke?
a) Magnus Nordin
b) Mårten Sandén
c) Mats Berggren

5. Utslagsfråga: Vem vinner fajten mellan Buffy och Edward?

Senast onsdag 10/2 vill jag ha ditt svar. Maila mig på linda.berg-ottoson@kumla.se

Lycka till! Och visst känns det lite kul att det är dags för det här igen...

Bilden lånad här.

// L

2010-02-04

dagens filmtips


Är lite otippat Män som hatar kvinnor som jag ju aldrig skulle se. Men! Jag tyckte nästan bättre om filmen än om boken - hur ofta händer det liksom? Regissören hade lyckats plocka bort sånt jag störde mig på i boken för att i stället lyfta fram det jag verkligen gillade. Och herregud vad spännande den var! Så i stället för en sågning blir det en liten hyllning och jag rekommenderar verkligen att ni kommer hit och lånar den.

// L

2010-02-03


Att 80-talet är tillbaka på bred front är det väl ingen som missat? Åtminstone inte vi som var unga då :) Kläder man svor på att aldrig se åt igen är plötsligt riktigt snygga. Filmerna har blivit kultklassiker. Musiken återkommer i samplingar hos diverse artister. Ett band har valt att hylla sitt favoritårtionde genom att vara konsekvent 80-taliga på hela skivan, jag snackar Fibes, Oh Fibes! Albumet heter logiskt nog 1987 och innehåller en fantastiskt duett med 80-talsstjärnan Kim Wilde. Lyssna på youtubeklippet!

För att hitta rätt 80-talsfeeling rekommenderas några av mina favvofilmer:

Can't buy me love (McDreamy in his early years...)
Girls just want to have fun (Sarah Jessica Parker långt innan Sex and the City)
Fame (originalet)

// L

2010-02-02

har du en dröm?


Det kanske är att bli en världsberömd artist? Designer? Komiker? I boken Andra människor har fel: tio samtal om egna val berättar några kända personer om hur just deras väg till framgång sett ut. Adam Tensta, en av de medverkande, menar att även om drömmen gått i uppfyllelse så finns det alltid reservdrömmar. Alltid något nytt att sträva mot. Ebba von Sydow konstaterar att de gånger hon känner sig osäker är när hon gått emot sin magkänsla för att göra som andra säger, det är viktigt att våga lita på sig själv.

Förutom Adam Tensta och Ebba von Sydow träffar vi ytterligare åtta välkända profiler som bjuder på både med- och motgång och kommer med tips på hur även du ska lyckas.

Kom och låna!

Bilden lånad här.

// L