2008-08-29

jazztips


Det är alltid kul när det dimper ner ett mail med tips på roliga saker som händer i Kumla, inte minst när man känner sig fredagstom i huvudet och inte har några uppslag till bloggen :) Fredrik Lignell (pastor i Åbytorp) var den som bidrog till dagens inlägg genom att göra reklam för en jazzkonsert nästa söndag kl 19 i Betania, Åbytorp (försökte länka dit, men det verkar vara något fel med deras hemsida...). Inträde 50 kr och allt överskott går till kyrkans byggkassa (ny schyst konsertlokal på gång nämligen).

På tal om jazz så har vi naturligtvis en hel massa av den varan på biblioteket. Kom gärna förbi och låna på dig några godingar :)

Hoppas ni får en bra helg! Kan ju bara avsluta med att Johanna Lindbäcks första bok; En liten chock var minst lika bra som Min typ brorsa, så vill ni ha lite schyst helgläsning vet ni vart ni ska gå...

Bilden lånad här.

// L

2008-08-26

lindbäck nr 2...


...fast egentligen är det nummer 1 om man ska vara noga. Bok nummer 1 alltså. Johanna Lindbäck som jag höjde till skyarna härom dagen om ni minns, hon hade ju faktiskt redan gett ut en bok; En liten chock. Den läser jag nu. Började alldeles nyss på min rast och vill bara hem och lägga mig på soffan och fortsätta läsa. Det är ett gott betyg! Kul att hitta en ny favoritförfattare!

Nordins senaste är färdigläst sedan ett par dagar och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den. Inte min kollega Annika heller. Vi diskuterade boken idag nämligen och både hon och jag hade lite svårt att få ihop allt på slutet. Den var klart krångligare än hans tidigare, men riktigt ruskig. Usch, jag ligger nästan och lyssnar efter krafsande ljud från garderoben när jag ska sova...

Ni som går i nian i år och fick gåvobokspaket förra terminen kommer som sagt att få chansen att träffa Magnus Nordin i höst. Förbered gärna med frågor, inte minst när det gäller senaste boken :)

Bilden lånad här.

// L

2008-08-21

nya skivor!


Det har äntligen dykt upp en massa ny musik på biblioteket, här följer ett axplock:

Duffy - Rockferry
Ingen har väl undgått att få Mercy i huvudet i sommar - är resten av skivan lika bra?

Iron Maiden - The best of 1980-1989
Självklart är "Can I play with madness" med.

Amanda Jenssen - Killing my darlings
Riktigt schyst debut!

Khaled - Best of Khaled
Inte upptäckt honom än? Han är grym!

Det finns en massa annat också så klart, kom hit och kolla själv!

Bilden lånad här.

// L

2008-08-19

i'll make you an offer you can't refuse...


Visst är det läsväder, men även filmväder! Vad passar bättre en sån här dag än att bädda ner sig i soffan framför Gudfaderntrilogin till exempel? Jag ser precis om alla tre, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Bakom succén ligger författaren Mario Puzo (han skrev både boken Gudfadern och filmmanuset) och regissören Francis Ford Coppola. Filmerna har kallats "den bästa filmtrilogin genom tiderna" och de skildrar maffiafamiljen Corleones liv i USA, framför allt New York, under 1900-talet. Stjärnor som Marlon Brandon, Diane Keaton, Al Pacino och en mycket ung Robert de Niro gör fantastiska rollprestationer. Brandos version av Vito Corleone är kultförklarad och många av både hans och de övriga karaktärernas kommentarer i filmerna har blivit klassiker, vad sägs till exempel om " It's a Sicilian message. It means Luca Brasi sleeps with the fishes."

Både filmerna och boken kan du låna här på biblioteket. Filmerna kostar 25 kr styck och lånetiden är tre dagar. Kolla här om de finns inne!

Bilden lånad här.

// L

2008-08-15

helgens läsprojekt


I helgen tänkte jag ge mig i kast med Magnus Nordins nya bok Tystnadens hus. Ni som gick i 8:an förra terminen fick ju en av hans böcker i bokpaketet och några av er kommer att få chansen att träffa honom senare i höst och kanske vinna ett ex av nya boken :)

Passa på att låna innan alla försvinner, Nordins böcker finns aldrig på plats i hyllan några längre perioder. Grymt bra helt enkelt! Så här beskrivs Tystnadens husBokrecension.se . Visst blir man sugen!?

En skön helg önskar jag er och en trevlig skolstart på måndag...

Bilden lånad här.

// L

2008-08-14

regnboktips


Började nyss läsa Johanna Lindbäcks bok Min typ brorsa och eftersom jag fastnade direkt måste jag ju bara tipsa er andra om den. Lovar att den är utläst och klar imorgon om någon blir sugen :) Eftersom jag bara läst 40 sidor kommer ingen utförlig recension, men ett första instryck iallafall.

Boken handlar om Nina som helt utan förvarning får veta att hon måste följa med sin mamma till Luleå där de ska fira nyår hos mammans nya internetkärlek. Inte precis vad Nina hade sett framför sig. Hon hade ju redan bästa nyårsplanerna och kanske något på gång med Fred... Väl i Luleå får hon träffa internet-Tomas båda söner; Wille och Daniel. En av dem känns mer än ok, men Nina vägrar envist att låta mamma vinna så lätt, nej hon ska straffas på alla möjliga sätt. Nina blir till exempel hux flux vegetarian och vägrar äta Tomas mat. Hon svarar spydigt på allt mamma säger och vägrar att krama henne tillbaka. I första kapitlet hånglar Nina med en av brorsorna, vem vet man inte. Resten av boken förklarar hur något så otippat kunade hända. Jag kan inte sluta läsa...

Kolla om den finns inne.

Av Johanna Lindbäck (som är en av skribenterna på favoritsidan Bokhora) har vi även boken En liten chock.

Bilden lånad här.

// L

2008-08-12

7000 tecken...


...det är vad du får använda dig av i skrivartävlingen dig it! i år. Texten ska handla om framtiden - tankar, känslor, drömmar - och bidragen tas emot både på svenska och teckenspråk. Tävlingen pågår mellan 1/8-24/10 och prisutdelningen sker på Örebro Slott i samband med bokmässan den 14 november. Första pris är 1000 spänn, rakt ner i fickan :) Mer info hittar du här! Och just det - du ska vara mellan 13 och 19 år för att få vara med och tävla.

Förra årets textvinnare hittar du här.

Lycka till!

Bilden lånad här.


// L

2008-08-11

back in business


Det blev en oväntat lång ledighet för min del, men nu är jag tillbaka vilket innebär att bloggen äntligen lever igen :) Hoppas ni alla har haft och har en bra sommar! Själv ser jag faktiskt fram emot hösten då det alltid dyker upp en massa nytt när det gäller böcker, filmer och musik. För egen del har jag ÄNTLIGEN läst Marisha Pessls bok Fördjupade studier i Katastroffysik (som jag tjatat om här till exempel...) och jag blev inte besviken. Svårt att beskriva den på ett bra sätt, men många recensenter har jämfört den med både I en klass för sig (Curtis Sittenfeld) och Den hemliga historien (Donna Tartt), grymt bra böcker båda två. High school-miljö, massor av referenser till andra litterära verk och filmer, konspirationer, mystisk död, kärlek, hemligheter - you name it!

Idag kom det ett trevligt mailtips till Kult i Kumla - loppis i helgen:

"Loppisen hålls på söndag kl.10-16 i Gränby utanför Sannahed. Det kommer att sitta skyltar vid affären i Sannahed och från infarten vid väg 51/52. Redan nu sitter det en stor skylt på logväggen där man ska svänga in. Alla som vill sälja är välkomna att ringa mig för anmälan och ett bord kostar 100 kr. Vi kommer även att ha enklare servering under dagen för alla kaffesugna. Loppisen hålls under tak så vi är inte väderberoende. Vid frågor går det bra att kontakta mig, Ann-Sofie Boström: 019-57 40 19 eller 070-38 09 633."

Låter som en perfekt söndagsaktivitet tycker jag!

Bilden lånad här.

// L