2008-04-25

siri praoar


(Filmklipp från Torkel i knipa)

Linda intervjuar vår nya prao Siri!

Ålder: 13 år
Ögonfärg: brun
Hårfärg: ljusbrun
Bästa mat: Sibyllapommes
Bästa sida på nätet: YouTube, Bilddagboken, MySpace
Skulle aldrig lyssna på: Country
Lyssnar gärna på: Red Hot Chili Peppers, John Frusciante, Ron Pope
En bra bok: Linas kvällsbok 1 och 2
En bra film: Torkel i knipa (kolla filmklippet från YouTube)

Nu tar bloggen en veckas semester, trevlig helg allihop!

// L (som ska till Salzburg)

2008-04-24

bokstavskex & galningar


Idag hade vi Olle & c:o-träff igen. De böcker som fick högst betyg idag var:

* Över ytan - Kate Cann
* Hon släpper dig aldrig - Kate Cann
* Kort kjol - Christina Wahldén
* Sms från Soppero - Ann-Helén Laestadius
* Hur du tränar din drake - Cressida Cowell
* Shoo bre - Douglas Foley
* En andra chans - Anne Cassidy

Bilden lånad här.

// Felicia, Ronja, Emma, Saja, Lisa, Annie, Sabina & Linda

2008-04-23

rail not jail - igen!?


Ja det är inte klokt, det har alltså redan gått ett år sen förra gången. Rail not jail är tillbaka i Kumla! På Valborgsmässoafton är det dags att bege sig till Kumlasjöns backe igen för att kolla in alla skickliga snowboardåkare. Läs mer här!

Bilden lånad här.

// L

2008-04-22

Dilan praoar!


Hej jag heter Dilan och är 12 år. Jag praoar här på biblioteket det var asroligt. Första dagen så åkte jag och Thomas med bokbussen det var roligt men vi fick vänta mycket på att barnen skulle välja bok :P. Vi hade ett bokprat för ettorna det var roligt. Sen hade jag och Thomas fika vi åt te och kaka mums :)! sen åkte vi tillbaka till biblioteket och jag fick vara vid disken en liten stund sen var det dags för att sortera böcker! Jag hatar att sortera, men det gick bra. sen åt jag på Sibylla och gick till en park där såg jag min bästa kompis och drog hem till henne och åt men sen kom jag försent till bibloteket men det gjorde inget. Sen fick jag stå i disken det var roligt men det var inga som kom till mig för de trodde jag inte jobba där så jag fick ropa fram dem :P. Nästa dag stod jag mest vid disken då gick det bra för då kom alla till mig :).

Linda intervjuar Dilan :)
Lyssnar helst på: petek dincöz
Läser helst: Sanna historier, till exempel Såld.
Bästa sidor på nätet: bilddagboken.se

2008-04-18

Manifestation mot våld


Som ni redan vet är det "Manifestation mot våld"-vecka nästa vecka (startskottet går ju redan imorgon med UKD) och det händer en massa grejer. På torsdag kväll är ni välkomna till Kumlahallen hälsar Marina Yazdani. Mellan kl 17-20 är det öppet hus med prova-på-aktiviteter och annat kul, till exempel:

* Simma 200 m och få fribiljett på badet
* Streetbasket
* Speedshooting med fotboll
* Klubbmästerskap i brottning
* Bowling
* Självförsvar för tjejer (Här gäller anmälan eftersom det är begränsat antal platser - först till kvarn! Hör av er till marina.yazdani@kumla.se

Allt är gratis förutom inträdet till badet! Politiker från föreningsutskottet finns på plats och serverar fika - gratis för barn & ungdom upp till 18 år.

Bilden lånad här.

Trevlig helg!

// L

2008-04-16

i'm back!


Efter en hel veckas sjukdom och tv-tittande är jag äntligen tillbaka på jobbet vilket även innebär att det äntligen händer något på bloggen. Fick ett hett tips av Niklas Norén idag, det är nämligen Ungdomarnas Kulturdag (UKD) på lördag! Under dagen kommer det att vara:

* Ansiktsmålning
* Hoppreps tricks
* Musik/trubadurer
* Tipspromenad
* Filmhörna
* Konst
* Guitar hero= Folkan
* Dansmatta= Folkan

Konstvernissage: börjar 16.30
Scenframträdande: 17.00-19.00

Undrar ni något är det bara att ringa Niklas på Kumlaby fritidsgård (588446)

Välkomna!

// L (grym på Guitar Hero)

2008-04-08

blädderböcker


Vissa böcker som köps in till biblioteket kommer liksom aldrig riktigt till sin rätt. De stoppas in i hyllan och där glöms de bort tills någon (oftast jag) råkar hitta dem av en slump. Idag tänkte jag slå ett slag för katagorin roliga blädderböcker - böcker där bilderna spelar huvudrollen.

Har man riktigt tråkigt en dag föreslår jag att man kommer hit och lånar boken Svenska dansband. Här får du träffa en massa sköna gäng som ofta heter något som slutar på "z" (typ Lasse Stefanz) på skivomslag som inte är av denna världen. Frisyrer, utstyrslar, leenden - allt kan bli ditt i fyra veckor alldeles gratis :)

På nästan samma tema hittar vi böckerna Sveriges sämsta skivomslag och Tråkiga vykort. Vykorten är så infernaliskt tråkiga att det inte går att hitta mycket som är roligare.

Kom in och kolla själva och befria böckerna från ett liv i det fördolda :)

Bilden lånade jag här.


// L

2008-04-07

vilken typ är du?


Vet du vilken linje du ska välja på gymnasiet? För att få en liten fingervisning om vad du passar för - kolla in Gymnasieguidens test!

Bilden lånad här.

// L

2008-04-04

kan man vara fusksame?


Hade bara tänkt kolla lite om den verkade bra, men efter några sidor var jag fast - Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius var riktigt bra! Lämnade precis tillbaka den, så det finns ett ex inne om någon blir sugen. Boken handlar om Agnes som är 13 år och bor i Solna . Hennes mamma är same men har för länge sedan lämnat det livet bakom sig. Nu blir det bara enstaka besök då och då i Soppero, byn hon växte upp i. Agnes är nyfiken på sitt ursprung och börjar i smyg lära sig samiska. Mamman och Agnes har bestämt sig för att göra en resa till Soppero för att vara med när renarna får sina kalvar och det är i samband med det som det börjar dyka upp mystiska sms på samiska i Agnes mobil. Det är en kille, Henrik, som bor i Soppero. Han har sett en bild på henne och fått veta att hon snart ska komma dit. Agnes och Henrik börjar sms:a på samiska och för Agnes pirrar det rejält i magen när det äntligen är dags att åka till Soppero och träffa Henrik på riktigt. Mötet med släkten och alla nya intressanta människor bjuder på kulturkrockar och komplikationer, både för mamman och Agnes, men det visar sig bli en viktig och värdefull resa på många sätt.

Kom att tänka på boken Textlek av Kate Cann (författaren som hissades igår). Här handlar det också om sms, men av det tristare slaget. Mel får anonyma sms där det står att hennes kille är otrogen. Vem ligger bakom trakasserierna? Ska Mel våga lita på sin pojkvän trots allt? Nyfiken? Kolla här om den finns inne.

Bilden lånad här.

// L

2008-04-03

i all hast


Ska snart springa till tåget så det blir ett mycket snabbt inlägg idag. Vi har precis haft Olle & c:o-träff och lovorden haglade över Kate Canns böcker - kolla här vilka vi har. Speciellt bra betyg fick böckerna om Colette; Dyk i, Djupt vatten och Över ytan. Nu är det på tiden att just du upptäcker vilken fantastiskt bra författare hon är :)

Bilden lånad här.

// L

2008-04-02

håller än


Hade bokprat med 7C från Vialund idag (mycket trevlig klass!!!), temat var lag & rätt. Inte så himla lätt att hitta bra sådana böcker visade det sig, speciellt inte om man vill ha med lite kring rättegångar och domstol och sånt. Tack och lov hittade jag boken Kort kjol av Christina Wahldén. Den har tio år på nacken vid det här laget, men är dessvärre (!) ständigt aktuell.

Boken handlar om Myran, eller Madeleine som hon egentligen heter. Efter skolavslutning (första ring) och festande förändras hennes liv för alltid. Något överförfriskad följer hon med två av sina klasskompisar hem på efterfest. Uffe och Bergström, som killarna heter, våldtar Myran. Inte nog med att hon utsätts för detta fruktansvärda övergrepp - det jobbiga har bara börjat! Snacket börjar gå, folk glor och viskar, några skrattar och tror att hon var med på det. Hon blir undersökt, förhörd och ifrågasatt i rätten, men får iallafall stöd och hjälp av ett fåtal vettiga vuxna. Det är en otäck bok på många sätt, otäck och gripande. Samtidigt som jag som läsare blev ledsen blev jag fruktansvärt arg över att en ung tjej får utsättas för så mycket hemskheter. Läs den! Kolla om den finns inne.

En film på samma tema är Säg att du älskar mig av Daniel Fridell. Fruktansvärt bra, men väldigt otäck.Naturligtvis har vi också den här på biblioteket - kolla om den finns inne.

Bilden lånad här.

// L