2008-02-29

tillfällig gäst i ditt liv


Nu i helgen besöker Jonas Gardell Örebro. Ni som inte tillhör den lyckliga skara som har biljetter till föreställningen kanske kan trösta er med någon av hans böcker? Mina Gardell-favoriter är böckerna om Juha; En komikers uppväxt, Ett ufo gör entré och Jenny. Svart, tragiskt och oerhört roligt på en och samma gång - det är inte många som lyckas med det konststycket.

I bok nr 2 i serien; Ett ufo gör entré, går Juha i högstadiet. Han är fortfarande en sån som inte riktigt räknas, även om det blivit lite bättre - han är åtminstone en sån man tigger cigg av och en sån som faktiskt lyckas fixa sprit till festerna (tack vare pappas barskåp...) - men Juha drömmer om något mer. Han vill inte längre vara den där som nästan accepteras, han vill inte längre vara en sån som inte kan stå för att han umgås med osynliga Jenny, han vill bli en sån man ser upp till. En dag bestämmer han sig - nu ska han börja gå sin egen väg, oavsett vad andra kommer att tycka.

Citat ur boken: "När andra säger: 'Vem tror du egentligen att du är?' kan man faktiskt svara: 'Hur ska jag kunna veta det?'Man måste inte själv veta, ibland räcker det faktiskt med att leta."

Kolla vilka böcker av Gardell som finns inne!

Ha en skön helg!

Bilden lånade jag här.

// L

2008-02-28

musiknostaligi


Alla ni med musikintresse borde komma till Café & Le ikväll, då är det nämligen musikspisarkväll med bland andra Niklas Norén från Kumlaby fritidsgård. Mycket 60-tal blir det... Välkomna från kl 17 och framåt!

Snygga modsbilden lånad här.

// L

2008-02-27

ytligheter

Vissa böcker blir nästan aldrig valda medan vissa böcker hittar mängder av läsare på en gång. Hur kommer det sig? Det är bara att konstatera att utsidan spelar STOR roll. En bok som ser trist och tråkig ut blir man ju inte direkt sugen på att läsa, eller hur!? Då spelar det knappt någon roll om boken vunnit priser eller är skriven av en känd författare.

Bonnier Carlsen gör, samarbete med Rädda Barnen, faktiskt något nyskapande inom det här området - de har låtit kändisar designa varsitt bokomslag! I de här fallen var det inget större fel på böckernas utseende från början, men nu har de hottats upp ordentligt. Agnes, Jonas Björkman, Dogge och Sara Sommerfeld fick uppdragen och så här blev resultaten:


Visst blev det snyggt! Naturligtvis handlar inte allt om yta, i det här fallet är det dessutom fyra grymma böcker; Peter Barlachs Inte bara tennis, Douglas Foleys Habib på farligt vatten, Magnus Ljunggrens Ghetto Girls och sist men inte minst Denise Rudbergs Tillsammans. Dessutom går nettointäkterna från försäljningen till Rädda Barnen. Böckerna finns hos oss på biblioteket, men i sin ursprungliga outfit, åtminstone än så länge...

Bilderna lånade här.

// L

2008-02-26

avhopparen


Läste precis ut en riktigt spännande bok; Avhopparen av Kim Olin. Simon har inte gått på en enda lektion sedan vårterminen började för över tre månader sedan, istället har han fullt upp med att försöka slå sig in i Tobias Flemings kriminella organisation. Simon drömmer om ett liv där han har pengar, mycket pengar, men vägen dit visar sig vara tuffare än vad han kunnat tro. Tobias Fleming sätter Simon på hårda prov för att se vad han duger till och Simon klarar av allt. Nästan...

När Simon blir kontaktad på mobilen av en främmande man som påstår sig veta allt om honom vet han inte längre vad han ska tro. Mannen, som säger sig vara polis, vill ha Simons hjälp på ett mycket kontroversiellt sätt, men jobbar polisen verkligen på det viset? Och varför skulle Simon hjälpa dem, han är ju snart en av Tobias killar, eller?

Jag hade en spännande eftermiddag med Avhopparen. Perfekt för dig som gillar spännande böcker som inte är för tjocka eller har för liten text. Kolla om den finns inne!

Bilden lånad här.

// L

2008-02-25

för bokälskaren


För er som inte redan hittat dit - kolla in bloggen med det något kontroversiella namnet Bokhora - fulladdad med boktips och skönt boksnack, vad mer kan man önska sig en helt vanlig måndag?

Bilden lånad här.

// L

2008-02-22

äntligen!Den här veckan har känts väldigt lång för mig som jobbat, men för er sportlovslediga antar jag att det känns annorlunda. Tänkte bara påminna om morgondagens roligheter; Music Movie Night på Bio Folkan! Det smärtar mig djupt att jag inte kan gå dit själv, filmen Help! med Beatles är något av det sjukaste och roligaste jag sett :)

Ha en trevlig film- och schlagerhelg!

Bilden lånade jag här.

// L

2008-02-21

what goes around comes around...


...inte minst när det gäller mode, det vimlar av exempel. Nu i vår kommer hippielooken tillbaka igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte och 80-talsneon och axelvaddar ligger hela tiden och lurar i bakgrunden. Det är kul att göra ett djupdyk i modehistorien då och då för att se hur trender växlat och vad som förr betraktades som god smak - snart dyker det nog upp igen, om än i ny tappning.

För er som vill ha lite inspiration och kanske hitta en ny stil - kolla in vårt utbud av modeböcker, här är några tips. Måste också flagga lite extra för en av mina favoritbloggar - The Sartorialist, mannen som åker runt i världen och tar kort på personer med schyst stil.

Coola bilden på Harajuku-kidsen hittade jag här.

// L

2008-02-19

det här är inte en bok


När en bok får denna något motsägelsefulla titel blir åtminstone jag nyfiken. Linda Skugge, författaren till det som inte är en bok, citerar i början av boken Marilyn Manson; "I wasn't born with enough middle fingers" och det är verkligen en passande inledning. Boken känns som någon slags "in your face" eller "haha jag fick sista ordet" som emellanåt blir riktigt kul och träffande, trots att det kanske först och främst är ett frossande i katastroftänk.

Linda Skugge skrev tidigare Sveriges mest lästa blogg på Expressen, men bestämde sig för att lägga ner i maj förra året (precis som vissa andra som börjar på Alex och slutar på Schulman). Här kan du kolla hennes tidigare inlägg och här hittar du hennes nya blogg.

Vi har fler böcker av Linda Skugge, kolla här. Och läs mer om henne och hennes nya projekt på hemsidan.

Bilden lånad här.

// L

2008-02-18

boken direkt till datorn


Tänkte bara tipsa er som inte redan vet det om att man kan låna böcker direkt till datorn; både i textform och som ljudbok, det enda du behöver är ditt lånekort. Riktigt bra när boken eller ljudboken man vill ha inte finns inne på biblioteket.

Antingen går du via bibliotekets hemsida - www.kumla.se/bibliotek - och klickar på sök i katalogen och sedan E-böcker eller E-ljudböcker i den vänstra listan. Det enklaste är annars att klicka här för E-böcker och här för E-ljudböcker :)

Lånetiden för både E-böcker och E-ljudböcker är 28 dagar. Testa - du kanske hittar någon ny favorit!?

Boken Tjuvlyssnat 2 som ni ser på bilden (lånad här) är en av alla de böcker ni kan välja bland.

// L

2008-02-15

sportlovsdags


Äntligen sportlovsdags! Här på bibblan händer det en hel del, till exempel blir det favorit i repris nu på onsdag då Esbjörn Jorsäter kommer tillbaka och håller mangakurs. Lite annorlunda upplägg den här gången; alla från 10 år är välkomna - antingen 9.30-12.30 eller 13.30-16.30, 20 kr kostar det och biljetterna finns att köpa redan nu på biblioteket.

Bilden lånad här.

Välkomna!

// L

2008-02-14

love is in the air...


Egentligen är jag inget stort fan av påtvingade temadagar som alla-hjärtans-dag, det kan ibland kännas lite väl mycket kommersiellt jippo, men om vi struntar i det ett tag och istället väljer att frossa i hjärta och smärta så har jag såklart en del tips...

Böcker:
Kate Canns tre böcker långa serie om Colette är fruktansvärt bra. Den första stora kärleken, det första seriösa förhållandet och den första avgrundsdjupa sorgen. Vi får ta del av hela kärlekshistorien mellan Colette och toksnygge Art - från det första pirret till... ja jag tänker ju inte tala om hur det slutar fattar ni väl. Böckerna heter, i turordning, Dyk i, Djupt vatten och Över ytan.

Cann ligger även bakom serien om Rich, två böcker än så länge, men det är förhoppningsvis snart en tredje på gång. Rich är trött på sitt liv, trött på skolan och trött på att inte vara någon. Så blir han någon helt plötsligt och detta genom att han blir upptäckt av en reklambyrå. Rich är nämligen grym på att teckna. För första gången har han pengar, snygga kläder och skolans snyggast tjej får äntligen upp ögonen för honom - men vem är det egentligen han vill ha? Böckerna heter Stålar och Flytta in.

Film:
Nu har jag ju redan tjatat om Fucking Åmål, annars hade den varit den perfekta Alla-hjärtansfilmen. Istället tänkte jag slå till med en riktig kultrulle som nog kan sägas vara riktigt romantisk på sina ställen och som är en av mina bästa filmer; Breakfast at Tiffany's. Fantastiska Audrey Hepburn i rollen som Holly Golightly - highclasspartybrud som tror att hon inte behöver någon, men så dyker Paul upp... Kolla in trailern...

...och hyr den hos oss.

Musik:
Om ni inte upptäckt The Cure och deras Lovesong än är det dags nu. Kom hit och låna Cures Mixed up, där finns den som extended mix.

Så där, nu är ni rustade för att kunna frossa i kärlek. Köp lite godis också.

Bilden lånad här.

// L

2008-02-13

rocktävling


Här kommer ett tips från Gertrud:

"Till Kult i Kumla:

Rocktävling - Sydnärketoppen

Nu på fredag är det rocktävling / Sydnärketoppen i Folkets Hus Kumla
Lokal: Bio Folkan
Start: kl 19
Lokala rockband tävlar mot varandra.
Hela konserten direktsänds i Radio 94,3
Du mailar och röstar på bästa låten Mailadress: bibliotek.personal@kumla.se
Café o Lé öppet

Arrangör: Studiefrämjandet och Kultur och Fritidsförvaltningen i Kumla kommun

Vi ses!"

Ja det var allt för idag :)

Bilden lånad här.

// L

2008-02-12

fucking åmålHäromdagen såg jag om filmen Fucking Åmål, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Den är lika grym varje gång och det trots att den faktiskt har tio år på nacken vid det här laget. Regissören Lukas Moodysson ligger även bakom succéer som Tillsammans och Lilja 4-ever.

Vad är det då som gör filmen så brutalt bra? Jo kanske främst det att den känns så äkta. Det skär i hjärtat på mig när Agnes ligger på sin säng och gråter för att hon känner sig ensammast i hela världen och när Johan inser att Elin inte älskar honom som han älskar henne. Dessutom är den vansinnigt rolig med obetalbara kommentarer och lysande minspel - inte minst Elins numera klassiska kommentarer i stil med "jag ska aldrig mer bli ihop med nån, jag ska bli celibat" och Vet du vad noll gånger noll är? Så mycket bryr jag mig om vad folk snackar för jävla skit". Se den! Kom gärna hit och hyr den, ynka 25 spänn :)

// L

2008-02-08

music movie night


En riktigt kul grej på gång; Music Movie Night på Bio Folkan, lördagen den 23:e februari. För endast 50 kr (!) bjuds man på inte mindre än fyra filmer, alla med musiktema:

* Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul - turkisk musikmix från Istanbuls gator
* Help! - Beatles klassiska och galna kultrulle från 1965
* Dreamgirls - Se Beyoncé i rollen som 60-talssångerska, massa skön soul och glittrig disco

och sist men inte minst...

* Ebba: the movie - Dokumentär om Ebba Grön, Sveriges kanske bästa punkband genom tiderna

Då vet ni vad ni gör mellan kl 16 och 24 den 23:e!
Info och biljetter: Kumla Folkets hus 019-582530

Bilden lånad här.

// L

2008-02-07

bok blir film


Eftersom boken var grymt bra måste jag ju tipsa om filmen med samma namn: Ett öga rött. Nu tycker jag ju i och för sig att bra böcker som filmatiseras sällan eller aldrig kommer upp i samma klass som boken, men man vet ju aldrig - den här gången har de kanske lyckats?

Se den och döm själva! 25 kr för tre dagar. Från 15 år får du låna själv, mellan 12-14 år krävs föräldrars tillåtelse.

Kolla vad som sagts om Ett öga rött i tidigare inlägg.

Bilden lånad här.

// L

2008-02-06

juno


Tänkte inte skriva något om Juno först eftersom alla andra gör det och eftersom alla andra tycker att den är så fantastiskt bra - sånt gör mig alltid lite anti. Men, jag kapitulerar: Juno är det bästa jag sätt sen... ja sen vaddå? Donnie Darko kanske. Det vill inte säga lite eftersom det är en av mina absoluta favoritfilmer.

Vad är det då som gör Juno så speciell? Ja dels intrigen såklart - en 16-åring blir gravid efter att ha haft sex med sin bästa kompis och hon bestämmer sig för att föda barnet för att sedan adoptera bort det - men framför allt fantastiska Ellen Page i rollen som Juno. Så cool, så rolig och så oemotståndlig. Kul också att få se Jennifer Garner som smått neurotisk adoptivförälder.

Se den! Kanske 18.45 eller 21.00 på Filmstaden ikväll?

Bilden lånad här.

// L

2008-02-05

nya böcker!


Har inte hunnit läsa dem själv än, men passar på att göra lite reklam iallafall :)

Libba Bray - Ögat över månskäran
Internat, magiska systerskap och övernaturliga krafter - kan det bli bättre? Läs mer här.
Hassan Loo Sattarvandi - Still
Är livet i förorten ett helvete? Dra dina egna slutsatser i Still. Så här tycker GP.
Lee Weatherly - Röster
Hur långt kan en människa gå för att bli accepterad? Kylie i Röster försöker med alla medel...
Scott Westerfeld - Ful
I ett framtida samhälle, där extreme makeover är en självklarhet, börjar Shay fundera över om det inte finns ett annorlunda och mer intressant sätt att leva. Första boken i en serie. Här kan du läsa mer.

Bilden lånad här.

// L

2008-02-01

Uscha, idag var det min sista dag på biblioteket =( Sorgligt värre, det är så roligt där. Men idag tänkte jag tipsa om ytterligare en bok nämligen Katarina von Bredows: Räcker det om jag älskar dig?
Fanny är nitton år och är tillsammans med Mr. Perfect: Johan och spenderar mycket tid i hans lägenhet. Men en dag inser hon att något är fel och blir varse om att Johan inte var så perfekt som hon trodde.
Det var en kort introduktion till en väldans bra bok! Read it!

Bilden är lånad här

Finns den inne?
//Maja