2007-06-29

inget att gööööööööööööööra


Ok det är sommarlov. Man är helt ledig. Och fast i Kumla... Vad gör man då, förutom att läsa en massa böcker, klämma en massa filmer och käka glass? Det finns faktiskt ett sommarlovsprogram på kommunens hemsida, både budgetgrejer och sånt som kostar lite. Vad sägs till exempel om att prova på tennis? Sportfiske? Eller varför inte dra ihop ett gäng och köra non stop rundpingis några timmar? Klicka här så får du mer info. Upp och hoppa ur hängmattan!

Bilden lånad här.

// L

2007-06-28

Kanske vidare...


Grattis Mejmos som kom tvåa igår i Talangens andra deltävling! Läs mer på kumlanytt där jag för övrigt också lånat den fina bilden.

// L

2007-06-27

kumlatalanger


Ikväll är det läge att bege sig till Brunnsparken i Örebro för den andra deltävlingen i Talangen 2007. Extra spännande just idag eftersom det finns kumlabor både i junior- och rockgruppsklassen. Mejmos heter gruppen, hittade lite info om dom här. Hoppas på en myspace-sida snart! I juniorklassen tävlar en tjej som heter Erica Carlsson. Jag håller tummarna för er allihop! Det blir disco och grejer efter tävlingen också, från 13 år och uppåt. Talangen startar kl 19, men man kan komma in redan 18.30. Kassan stänger 23.

Hoppas ni får en kul kväll!

Bilden lånad här.

// L

2007-06-26

fjorton sugerMaja rekommenderar:

FILM
Jag är inte typen som gråter när jag ser en film eller läser en bok, men när jag såg Fjorton suger trodde mamma att jag skulle böla ögonen ur mig. Handlingen är klockren och man känner igen sig i varenda scen. Fylla, våldtäkt och all form av kärlek ryms i denna ungdomsfilm som bara är så bra!

Bilden lånad här.

// MajaOch eftersom jag (Linda) har svårt att låta bli att lägga mig i måste jag ju bara tipsa om att en av regissörerna till Fjorton suger, Martin Jern, har skrivit en ungdomsbok ganska nyligen. Så värt heter den - läs mer här! Vi har inte fått in boken till biblioteket än, men jag längtar!! Bloggar om det så fort den dyker upp, ok?! Sen måste jag ju ösa lovord över förlaget bakom boken - nya coola X-publishing som kommer att satsa enbart på bra ungdomsböcker. Applåder från mig. Läs mer om dom och deras utgivning här.

Bilden lånad här.

// L

2007-06-25

Det fattas en tärning


Idag bjuder vi på gästbloggaren Maja:

Till alla er som läst och tyckt om Johanna Thydells debutroman "I taket lyser stjärnorna" säger jag bara grattis. Johanna har skrivit ytterligare en läsvärd bok. Den är ett måste, en bok man sträckläser och tycker om. En perfekt bok att ta med sig till stranden de varma sommardagarna eller att mysa med under filten när regnet flödar.

I den här boken handlar det om Puck och hennes ständiga fight med kontrollen, om att behålla den eller att tappa den totalt. Boken skiftar mellan nutid och Pucks barndom och ger en perfekt bild av så många tonåringars vardagliga liv.

Klicka här för att se om "Det fattas en tärning" finns inne på biblioteket

Den fina bilden har vi lånat här.

// Maja, 16

2007-06-21

midsommarmania


Tänkte bara önska er en skön midsommarhelg! Missa inte midsommarfirandet i Sannahed! Ni som inte badat än (bland annat jag...) borde kanske passa på att göra det. Premiärbad efter midsommar = badkruka, det vet ju alla. Om det fortsätter regna kan ni ju passa på att läsa några av böckerna i listan som finns i förra inlägget :)

Bilden hämtad här.

// L

2007-06-20

vad tycker du?

Dags för en högst ovetenskaplig undersökning tycker jag. Vilken bok passar bäst i hängmattan/på stranden/eller var ni nu håller hus?
Sommarboken 2007:
Ser mitt huvud tjockt ut i den här?
Parasit
En enda kväll
Räcker det om jag älskar dig?
Vid hägerns skarpa skri
En skejtares oskuld
Svart drama
Simon & Sophie
Det fattas en tärning
Ryktet
Någon HELT annan bok
pollcode.com free polls

Kolla om de finns att låna:

Ser mitt huvud tjockt ut i den här?
Parasit
En enda kväll
Räcker det om jag älskar dig?
Vid hägerns skarpa skri
En skejtares oskuld
Svart drama
Simon & Sophie
Det fattas en tärning
Ryktet

// L

2007-06-19

tokläsning


Jo, har ju glömt att göra reklam för nåt ni kan syssla med i sommar - läsa! Haha, tänker ni förmodligen, oväntat tips från en bibliotekarie och jaja, visst vill jag rädda världen med böcker, men nu kan ni faktiskt vinna något på att tokläsa i sommar. En bok så klart! Eller kanske två?

Kom hit till oss på bibblan så får ni ett deltagarkort. För varje bok ni läser fyller ni i en boktipslapp (bara kryss=inget jobbigt). När ni lämnar in lappen får ni ett klipp av oss i deltagarkortet. Kort med tio klipp equals en bok. Solklart?

Vi ger såklart gärna boktips också, men törs du inte fråga oss kan du ju kolla här!

// L

2007-06-15

bokbugg


Kommer ni ihåg kumlabloggaren Gustav, han med I got style? Nu har han dragit igång en ny blogg; Bokbugg! Här postar han ungdomsboktips, men vill gärna ha tips på bra boklänkar också. Så alla ni som är i behov av boktips inför sommaren - kolla in Bokbugg. Och glöm för all del inte att läsa Kult i Kumla, för då kommer arlaharen och tar er...


Bilderna lånade här och här.

// L

2007-06-14

gör det bättre själv


Riktigt kul idé av SVT tycker jag: ta en film, välj ut en favoritscen och gör din egen version av den. 60 sekunder får bidraget vara. Det är dessvärre försent att skicka in bidrag nu, sista datum var 1 juni, men det går väldigt bra att gå in och kolla på alla inskickade bidrag och jämföra med originalfilmen. Läs mer och kolla filmerna här! Och se till att vara med i tävlingen du också nästa år.

Ni hittar kumlakillen Sune Eskelinens film "The Good the Bad and the Bubbly" bland de inskickade bidragen. Skön tolkning av Sergio Leones "The Good the bad and the Ugly". Kult i Kumla håller tummarna!!!

Fler sunelänkar hittar du här och här. På FejmTV finns han också såklart.Sugen på att lära dig mer om film? Kolla in en av mina favoritsidor IMDB där du hittar allt och lite till om i princip alla filmer som någonsin gjorts. Även svenska :) Och en av mina absoluta favoritfilmer Donnie Darko (kolla inlägget från 4/4-07) blir grundligt diskuterad.

Från och med i höst kan ni ÄNTLIGEN låna/hyra filmer här på biblioteket. Återkommer om exakt när det blir.

// L

2007-06-12

pojken i skogen


Något av det bästa jag läst i serieväg! Pojken i skogen är en självbiografisk serie där vi får veta ALLT om Mats från tidigaste barndom upp till högstadiet - vi snackar mobbning, onani, hemska hemligheter, kärlek... ja allt! Mats bilder och text passar perfekt ihop och budskapet träffar rakt i magen, på mig iallafall. Pojken i skogen är avslutande delen i en serie på tre.

Första delen, Unga norrlänningar, är ett hopkok av "minnen från barndomen, gymnasieårens sökande efter mening och en ung mans excentriska upptåg i Stockholms uteliv" (kolla källan), men det var nog i och med Hey Princess, del 2, som Mats började göra sig ett namn även utanför Galago-kretsar. För er som vill veta mer om Mats Jonsson, kolla in hans hemsida för en bra presentation. Det finns ett ganska stort gäng böcker i samma genre, men Pojken i skogen leder min topplista just nu.

Som en liten skvaller-anekdot kan jag ju bara nämna att tjejen i Hey Princess (hon som mår väldigt ångestdåligt) OCKSÅ skriver självbiografiska serier och hon ger alltså sin version av Mats. Kul va!? Åsa Grennvall heter hon och hennes serieböcker är också überbra. Självklart finns serieböckerna på biblioteket. Kolla vilka som finns inne!

Mats Jonsson
Åsa Grennvall

Bilden lånad här.

2007-06-11

mer fest åt folket!


Nu kommer ett litet boktips igen. Jag är fortfarande inne på fest-temat. Nu vet ni ju hur man fixar coola inbjudningskort, men hur fixar man själva festen? Mitt tips: rådfråga en äkta festfixare. Det har jag gjort. Inte live, men genom att läsa boken - Festfixaren: de bästa tipsen för en lyckad fest - vet jag nu ALLT som är värt att veta om just fester. Linnea Johansson, hjärnan bakom det hela, inleder boken med att konstatera att det är alldeles för lite fest i våra liv. Man kan ju faktiskt fira vad som helst, t ex att man klippt gräset?

Författaren Linnea Johansson är en eftertraktad festfixare i New York. Hon planerar och designar fester för exempelvis Prada och Gucci och jag måste bara namedroppa några av gästerna som brukar dyka upp: Sarah Jessica Parker, Justin Timberlake, Jennifer Lopez... och det är bara några av alla de kändisar som Linnea Johansson partar med. Ok, det kanske inte dyker upp några heta namn på din fest, men strunt i det! Ta hjälp av Linneas värdefulla tips om hur just din fest blir årets bästa. Dessutom får du lite skönt kändisskvaller...

Kom till sist ihåg: "En riktig festfixare går inte någonstans utan limpistol, häftapparat, plåster, ståltråd, dubbelhäftande /.../ tejp, kalligrafipenna, sidenband, nålar och sytråd." (Ur boken s. 37)

Kolla här om boken fortfarande är inne. Party on!

Bilden har jag lånat av Adlibris.

// L

2007-06-08

spell with flickr


Hmmm... Ovanstående mästerverk borde inte behöva någon kommentar, men ni kanske undrar ändå? På Spell with flickr kan ni själva fixa till snygga bokstavskombinationer. Nu i fest- och studenttider kanske man vill göra snygga inbjudningar, affischer, skyltar eller något helt annat och då kan det vara skönt att få lite proffshjälp.

Man går in på sidan, skiver ordet man vill ha "översatt" och får sedan ett första förslag. Tycker man att någon eller några bokstäver blev fula är det bara att klicka så kommer det nya. Man kan bli sittande hur länge som helst för att hitta den ultimata kombon :) Inspirationen hämtade jag från Länsbiblioteket i Jönköping.

// L

2007-06-07

varning


Man tror inte att det är sant, men det är det. Dessa skivomslag har släppts på fullaste allvar! Kan inte bestämma mig för vilket som är mest absurt... Vi kanske kan rösta? Kolla här!

Enjoy!

Bilden och resten hämtat här.

// L

2007-06-05

oljud på nationaldagen


Vad passar bättre än lite punk på självaste nationaldagen? Tycker ni som jag är det bara att bege sig till Kumlasjön imorgon vid 14. Där blir det, förutom Oljud, även tal och uppvisningar av olika slag. Mer info här. (Och ni i Oljud - maila mig om ni har någon sida på MySpace - kunde inte hitta er där.)


Bilden härifrån.

Ha en skön ledig dag!

// L

2007-06-04

boktips direkt i din mp3


Det nappade åtminstone jag på. Bokpuffen kallas tjänsten som går ut på att man varke vecka kan få lyssna på inledningen till en nyutkommen bok och en klassiker. Man kan välja att prenumerera på boktipsen som poddradio. Läs här om hur det går till. Om man sen tycker att boken är så bra att man faktiskt vill läsa resten kan ni ju alltid kolla med oss på biblioteket. Veckans klassiker kan jag verkligen rekommendera; Ett rum med utsikt av E.M. Forster. Finns den inne? Filmen som är baserad på boken är också riktigt riktigt bra.

Fler lästips hittar du på boktips.net.

Bilden lånad här.

//L

2007-06-01

boktips


Igår fixade Faria en tävling, idag kommer det ett boktips. Fatta vilka bra praktikanter vi har här på biblioteket! Så för alla er lyckliga som ännu ej upptäckt författaren Lian Hearn kommer här dagens boktips: Över näktergalens golv. Så här skriver Faria:

Den handlar om Tomasu som är 15 år och bor hos ett folk som heter de "gömda". En dag bränner landets härskare Iida ner byn och slaktar alla utom Tomasu som blir räddad av en klan "herr Otori". Otori låter honom få bo hos sig och ger honom namnet Takeo. Man märker snart att han har en otroligt bra hörsel och andra övernaturliga kunskaper i sig. Eftersom Iida vill döda Takeo så bestämmer han sig för att mörda den onda härskaren. Ingen har lyckats med det. Iidas golv sjunger som en näktergal var gång någon sätter sin fot på den.

Över näktergalens golv är den första delen i trilogin Sagan om klanen Otori och är en berättelse om hämnd, vänskap, förräderi och makt. Men också en skön och spännande bok som man inte kan släppa ifrån sig.

Finns böckerna av Lian Hearn inne?

Bilden hämtad här.

Skön läshelg i regnet önskar L och Faria!