2007-05-31

tävling


Passa på att ladda upp med lite ny läsning till sommaren, helt gratis! Var med i vår tävling så kan du vinna en bok. Frågorna har Faria Azizi, vår prao från Kumlaby skola klass 8 C, hittat på.

Maila svaren till linda.berg@kumla.se Vi drar tre vinnare som får välja varsin schyst bok. Glöm inte att skriva namn och telefonnummer så vi kan kontakta er vid eventuell vinst.

1. I vilken TV-serie är Michael Scofield med?

 1. Lost
 2. Ugly Betty
 3. Prison Break

2. Vem av dessa herrar har inte vunnit titeln "världens starkaste man"?

 1. Mariusz Pudzianovski
 2. Magnus Samuelsson
 3. John Steinbeck

3. Vad är Mary-Kate och Ashley Olsen?

 1. Tvillingar
 2. Kusiner
 3. Författare

4. Vilken ska bort?

 1. Tina Nordström
 2. Philip Pullman
 3. Viveca Lärn

5. Vad är Dan Brown känd för?

 1. Skådespelare i Hamlet
 2. Gift med Pamela Anderson
 3. Författare till Änglar och demoner

6. Metal Gear är

 1. Ett spel
 2. En byggnad
 3. En musikgrupp

7. Vad heter Maroon 5's nya låt?

 1. Makes Me Wonder
 2. I Can Feel Love
 3. I Wish I Was a Punk Rocker

8. Hur många ryggkotor har en giraff?

 1. Mer än 47 st
 2. Lika många som en människa
 3. Lika många som en tvåmeters hammarhaj

9. Vilken är den största planeten i universum?

 1. Solen
 2. Jupiter
 3. Saturnus

10. I Jönssonligan brukar Charles Ingvar Jönsson kallas för:

 1. Bossen
 2. Sickan
 3. Agent X

11. Vem är huvudpersonen i Charles Dickens bok "En julsaga"?

 1. Ebenezer Scrooge
 2. Sven Wingqvist
 3. Gustav Dahlén

12. I Mr Beans film råkar han förstöra en kroppsdel på en kvinnas prträtt, vad för kroppsdel?

 1. Näsan
 2. Armen
 3. Stortån

13. Vem ska bort?

 1. Isaac Newton
 2. Blaise Pascal
 3. Anders Celsius

Bilden hämtad här.

Lycka till! // L

2007-05-29

dags för seger?


Ikväll är det Indianernas femte match för säsongen. Tror att de behöver just DITT stöd ikväll för att bryta förlustkurvan. Kvällens match är mot Bajen Speedway, strax under Indianerna i tabellen. Kl 19 ikväll på Kumla Motorstadion gäller det! Om det slutar regna förstås...

bilden har jag lånat här.

// L

2007-05-28

att göra ikväll


Fick just ett mycket intressant tips via Meebo, så här stod det:

"Hej! Det vore kul om du uppmärksammade pjäsen som spelas på Folkan just nu av ungdomar i årskurs 9 i Kumla. Ikväll finns det möjlighet för allmänheten att titta, även om jag misstänker att det blir ganska fullt i salongen när de anhöriga får chansen. Det är en tänkvärd pjäs om våld, grupptryck och rasism och projektet har pågått sedan oktober. Brottsofferjouren är en av sponsorerna och föreställningen regisseras av 2006 års kulturpristagare i Kumla, Inger Andersson och hennes dotter Mille. Manuset är skrivet av Lasse Söderberg. Välkommen ikväll klockan 19!"

Visst låter det intressant! Alltså: Folkan ikväll kl 19 - be there! Och stort tack till dig som skickade in tipset!

Bilden har jag lånat här.

// L

kumlanytt.se


Jag vet inte om ni läste kommentaren under inlägget i fredags, men där tipsar Erik om livebilder på premiärbadarna. Kolla in vilka som var först in på Djupadalsbadet i fredags. Kumlanytt.se är en ny webbtjänst för alla kumlabor som startade i april i år. Männen bakom heter Lars Litzén och Erik Lodetti, i samarbete med Kumlas närradio 94,3. Gå in på kumlanytt.se och läs mer, men framför allt för att kolla vad som hänt i Kumla med omnejd de senaste dagarna.

Bilden har jag lånat från kumlanytt.se.

// L

2007-05-25

nu är det sommar!


För idag öppnar Djupadalsbadet för säsongen! Öppettider och kontaktuppgifter finns här.

Och så här verkar vädret bli på lördag enligt SMHI. Alldeles för kallt för att bada om ni frågar mig, men förhoppningsvis är ni bloggläsare inga badkrukor... Passa på att ha lite picknick när ni ändå är på badutflykt. Om fantasin tryter finns det en massa bra inspiration på webben, till exempel:
* ICA
* Sveriges Radio
* Tasteline
På biblioteket har vi picknickböcker ni kan låna, bland annat Arild Sandgrens Picknick. Finns den inne? Njut av helgen så hörs vi igen på måndag.

Bilderna kommer från kommunens hemsida samt SMHI:s hemsida.


// L

2007-05-24

nu kör vi igång!


För ett tag sen tipsade jag om att Kumla snart får sitt första egna Demotek och nu har det äntligen hänt :) Vi väntar ivrigt på dikter, noveller, filmer, romaner, låtar, bilder och annat kul från alla er som känner er orättvist opublicerade.

Alltså, jag fattar att ni förmodligen redan finns på MySpace/YouTube/Sockerdricka eller liknande sidor, men det här handlar om att publiceras i fysisk form. Andra musik-/film-/konst-/ och litteraturintresserade människor kommer att stå och hålla i och kanske låna just DIN bok/skiva/film. Coolt. Dessutom kan man välja att publiceras på fler ställen än bara Kumla, varför inte Falköping?

Demoteket finns på ca 70 bibliotek över hela landet och är till för dig mellan 13 och 30 år. Se till att bli upptäckt du också!

Kolla in Demoteket på Myspace! Och kontakta Tomas Borg här på biblioteket om du har några frågor, tel: 019-588190.

// L

2007-05-23

och vinnarna är...


Nu är de utsedda! Ja, vinnarna i Bokjuryn alltså. Bästa ungdomsbok blev Christopher Paolinis Den äldste (ganska väntat tycker jag nog). Kolla motiveringen här. Och finns den inne på biblioteket? Andra till tionde plats:

2. Det fattas en tärning av Johanna Thydell (finns den inne?)
3. Skyddad identitet av Robert Swindells (finns den inne?)
4. Tusen gånger starkare av Christina Herrström (finns den inne?)
5. Svart drama av Magnus Nordin (finns den inne?)
6. Räcker det om jag älskar dig? av Katarina von Bredow (finns den inne?)
7. Vem älskar Prue? av Jacqueline Wilson (finns den inne?)
8. Kanske ett liv av Sofia Hedman (finns den inne?)
9. En plats de kallar lyckan av Mårten Sandén (finns den inne?)
10. Bellas band av Tomas Dömstedt (finns den inne?)

Sveriges ungdomar har sagt sitt och jag håller med :) VÄLDIGT bra böcker bland årets vinnare! Kom hit och låna, kanske får du en ny favoritförfattare?

Bilden lånad här.

// L

2007-05-22

tävla i poesi


Förutom att du kan vinna 2000 spänn och en poesiweekend i Göteborg kan du också bli publicerad. Ung Poesi -07 är en tävling för dig mellan 16 och 19 år där du skickar in en till tre opublicerade dikter du skrivit själv.

Dikterna skickar du via hemsidan eller mailar till ungpoesi@poesifestival.se mellan 1 juni och 1 september. Klicka här för mer info!

Bilden har jag lånat här.

// L

2007-05-21

fett i helgen


Japp, fetaste festen - Yeah! '07 - blev succé! Själv var jag där en sväng i lördags och hann med Harriets härligheter, Stellar, Karolina Khatib-Nia och Dicember. Och solen sken hela tiden. Fler gratisfestivaler åt folket, tack!

Det verkar inte helt omöjligt att det blir en Yeah-fest även nästa år, skriver Fredrik Polback i Nerikes Allehanda. Kolla också in Tova Hallings Yeah! '07-blogg.

Bilden lånad här.

// L

2007-05-18

yeah! ' 07


(Harriets härligheter - ett av alla de band som spelar i helgen, bilden lånad här)
Om det mot förmodan inte händer något jättespeciellt i Kumla i helgen kan ni ju alltid ta en sväng till Fetaste festen i Örebro. Mellan kl 12-23.30 imorgon lördag och 12-22.30 på söndag är det förmodligen grymt drag i Stadsparken. Och gratis är det :) Förutom banden blir det en massa andra aktiviteter och spex. Schack London heter arrangören. Just det - ingen åldersgräns heller!

Hoppas ni får kul!

// L
2007-05-15

en sorgens dag...


Nu blir jag lite personlig, men det kan inte hjälpas... Ikväll går det ABSOLUT sista avsnittet av Gilmore Girls i USA och jag sörjer. Därför ville jag bara hylla serien lite här på bloggen och kanske få någon annan att få upp ögonen för kanske världens bästa TV-serie :)

I seriens centrum står Lorelai gilmore och dottern Rory. De har ett mycket speciellt mor/dotter-förhållande eftersom Lorelai bara var 16 år när hon fick Rory. Hon uppfostrade dottern på egen hand eftersom hon (årets underdrift) inte kom överens med sina egna föräldrar. Lorelai och Rory bor i det lilla samhället Stars Hollow, befolkat av en mängd minst sagt speciella typer... Fast det går ju inte att göra serien rättvisa genom att försöka berätta om den, nej den måste upplevas! Något av det bästa är den knäckande snabba och roliga dialogen, svårt att hinna med ibland. Tur att man kan läs här!

Och här!

"Once a Gilmore Girl - always a Gilmore Girl!"

// L

vem är du?


Alla har något att berätta. Det blir allt vanligare att var och varannan kändis ger ut en bok om sitt liv, på sistone t ex Göran Persson, Kim Kärnfalk, Dolly Parton, Martin Bengtsson... Listan kan göras lång. Men om man inte är det minsta känd och inte heller har varit med om något otroligt häpnadsväckande - vilket förlag kan då tänka sig att ge ut ens historia? Väldigt få om ens några förmodligen. Projektet "1000 svenskar" tycker tvärtom att allas historia är intressant och värd att berättas. De vill ha just 1000 svenskar till en porträttserie av svenskar som lever i Sverige idag - ung eller gammal, nysvensk eller gammalsvensk - alla är lika intressanta! Vill du inte berätta om dig själv utan om någon du känner? Det går lika bra, men du måste ha personens godkännande så klart. Läs mer om projektet här! Och passa på att ta del av vanliga och ovanliga svenskars berättelser här.

Blev du sugen på att läsa om någon av personerna jag snackade om? Klicka på namnen för att se om de finns inne (Kim Kärnfalks bok har inte kommit ut än):
Göran Persson
Dolly Parton
Martin Bengtsson

Jag ser fram emot att läsa just DIN historia...

Bilden lånad från 1000 svenskars sida.

// L

2007-05-14

mangamania


Ibland (eller typ varje dag) kollar jag in andra bloggar, idag var det PUNKTmedis tur. För er som inte känner till PUNKTmedis kan jag berätta att det är ett ungdomsbibliotek i Stockholm, på Medborgarplatsen närmare bestämt. Vilken tur att jag kollade just där, för annars hade jag inte kunnat tipsa er om en mangatävling. Yokaj Studio är det som ligger bakom tävlingen, kolla in deras snygga och roliga sida! Men skynda på!! Sista dagen för att tävla är på onsdag den 16:e maj... Du kan vinna boken Teckna lätt manga, signerad av alla medlemmarna i Yokaj Studio.

Lycka till!

Fler mangalänkar:

Någon som skulle vara intresserad av en teckna-manga-kurs på biblioteket förresten? Hör av er så försöker vi fixa det!

Den snygga bilden har jag lånat på Yokaj Studios sida.

// L

2007-05-11

folkrace-feber


I helgen (12-13 maj) körs det tvådagars folkrace i Hallsberg. Klockan 10.30 på lördag går starten på banan söder om Hallsberg. Då skall mer än 150 förare göra upp om finalplatserna i den roligaste av alla motorsporter (tycker i alla fall Annika på biblioteket). Läs mera om sporten här.

Bilden har jag lånat här.

// L&A

2007-05-10

akta dig för solen!


Ja, om du är vampyr alltså. Vampyrer stinker. Det är bland annat så man känner igen dem. För er som fått all er kunskap om vampyrer från Buffy vill jag bara säga att det finns såååå mycket mer att lära sig. (Ok, jag erkänner, jag kollar på Buffy delvis för att det finns en bibliotekarie bland hjältarna och det får mig att känna mig lite coolare.) Inget ont om Buffy, hon äger, men ibland kan det vara mödan värt att vidga sina vyer lite, kanske genom en eller annan bok?

I Vampyrer av Dan Turell får man till exempel lära sig varför man blir vampyr. Orsakerna kan variera, men om du är avlad eller född på en kyrklig helgdag ligger du risigt till...Rebecca Brander berättar i Vampyr om bland annat "Vlad the bad" - Vlad Dracula - vars främsta nöje var att spetsa sina fiender på pålar. I Mystikens värld - Förvandlingar berättas bland annat om vampyrismens historia och sjukdomen porfyri som gör att den drabbade, enligt myten, måste dricka blod. (Sjukdomen finns på riktigt och det är naturligtvis inte sant att man måste dricka blod för att överleva). Här berättas även om Elisabet Báthory (född 1560), en riktigt läskig person som bland annat torterade och plågade unga kvinnor för att sedan bada i, och dricka, deras blod.

Dracula är kanske den första man förknippar med ordet "vampyr". En magerlagd gestalt med svart hår, slängkappa och huggtänder. Mannen bakom boken Dracula heter Bram Stoker och den skrevs redan 1897. Handlingen i korthet ser ut så att en ung engelsk advokat lockas till greve Draculas slott i Transsylvanien för att sälja en Londonegendom till Dracula. Gradvis upptäcker advokaten att det är något skumt med Dracula - han varken äter eller dricker, kastar inga skuggor och han hatar speglar. Låna den av oss!

Nu var ju inte Stoker först egentligen. Sheridan Le Fanu var tidningschef i Dublin under mitten av 1800-talet och en av hans anställda var just Stoker. Le Fanu skrev flera böcker, men hans mest kända är vampyrromanen Carmilla. En klassisk skräckhistoria med inslag av lesbisk kärlek och magi - inte illa för att vara skriven under drottning Victorias tid :-) Vi har Carmilla på biblioteket - låna den gärna!

En vampyrberättelse av det modernare slaget är John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in. Så här beskrivs den i vår bibliotekskatalog:

Skräckroman som utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg på 1980-talet. Trettonårige Oskar är mobbad. Han drömmer om att bli en hämnare, att slippa skolan och om att straffa sin plågoande Jonny. Människor dras in ondskans virvel medan Oskar blir förälskad i den nyinflyttade och mycket egendomliga Elin.

Läs den! En annorlunda och emellanåt läskig och osmaklig (på ett härligt sätt) bok. Finns den inne?

Naturligtvis måste jag även nämna Anne Rice och hennes En vampyrs bekännelser, som ju även filmatiserats? Fler tips:

* Scott Westerfeld; Parasit (finns den inne?)
* Inger Edelfeldt; Skuggorna i spegeln (finns den inne?)
* Stephenie Meyer; Om jag kunde drömma (finns den inne?)

Nu är det bara att vampyrfrossa...

Bilden lånad av http://www.strongsvilletheatre.com/images/dracula%20logosm.jpg

//L

2007-05-09

kylskåpspoesi, typ


krama rosenröda lustgårdar
och alltid dansa tillsammans
berusade tankar som skydd
för saknaden alltid bakom


Kanske inte får nästa stora diktpris, men helt plötsligt fick jag poesi-inspiration och skapade ovanstående mästerverk. Allt tack vare Argus som ligger bakom en "skriv-av-dig-sida" där det finns kylskåpspoesi direkt på skärmen. Gå in och ordpussla du också!

Bilden lånade jag här

// L

2007-05-08

världens bästa bok...


... heter I skuggan av San Siro. Det tycker iallafall Rebecca Johansson (själv fotbollsspelare i IFK Kumla) som jag pratade med idag. Flera av er har säkert redan hört talas om boken och/eller författaren Martin Bengtsson. Kolla in intervju med honom här. Martin är från Örebro och började sin fotbollskarriär i IK Sturehov. I boken berättar han om sitt liv med fotbollen och ger oss en inblick i hur det ser ut bakom kulisserna i proffsvärlden. Så här säger han själv i boken:

Jag /.../ hade gjort A-lagsdebut för Örebro SK som 16-åring, hade fast plats i startelvan i pojklandslaget födda -86, fick provspela för storklubbar som engelska Chelsea och holländska Ajax, innan jag fick kontrakt som ungdomsproffs i en av de bästa klubbarna i Italien, Inter. Där, i skuggan av målet för min barndomsdröm, att få spela på Milanos legendariska fotbollsarena San Siro, försökte jag i september 2004 att begå självmord.

Låna gärna boken på biblioteket. Kolla här om den finns inne!

Läs mer om boken på Adlibris och Bokus!

// L

bland indianer och rospiggar


Inget att göra ikväll? Vad sägs om en spännande speedway-match mellan Kumlas Indianerna och Rospiggarna från Hallstavik? Bege er till Kumla Motorstadion kl. 19 ikväll för årets första hemmamatch i elitserien. Spännande! Jag får hålla tummarna i biblioteket...

Bilden är hämtad från http://www.indianerna.nu/

// L

2007-05-04

den svaga länken


Biosugen? Ikväll kl 20.30 och på söndag 18.30 visas senaste Beck-filmen "Den svaga länken" på Bio Folkan. Vi är ju vana att se Peter Haber i rollen som den hårt arbetande polismannen, men figuren Martin Beck är GAMMAL. Redan 1965 dyker han upp första gången i boken Roseanna, den inledande delen i deckarserien Roman om ett brott. Bakom succén ligger författarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö.

Martin Beck har spelats av flera olika skådespelare, förutom Peter Haber t ex Gösta Ekman och Carl-Gustaf Lindstedt. Det kan vara kul att se några av de gamla filmerna för att jämföra med vår tids Martin Beck. Gunvald Larsson finns också med i de tidiga filmerna. Svårt att tänka sig någon annan än Persbrandt? De nya Beck-filmerna, från 1997 och framåt, bygger inte direkt på böckerna, bara huvudpersonerna har hängt med. Sugen på att kolla upp original-Beck?

Roman om ett brott: (klicka på titeln för att se om boken finns inne på biblioteket)
Roseanna
Mannen som gick upp i rök
Mannen på balkongen
Den skrattande polisen
Brandbilen som försvann
Polis, polis, potatismos!
Den vedervärdige mannen från Säffle
Det slutna rummet
Polismördaren
Terroristerna

Ha en skön helg, hörs igen på måndag!

// L

2007-05-03

litteraturens myspace liksom...


Nu kommer något för alla boknördar därute! Dels du som skriver själv och inte (ännu) blivit publicerad och dels du som bara äääälskar att diskutera böcker, författare och annat litteraturrelaterat... Precis som osignade band och soloartister kan lägga ut sina alster på exempelvis myspace kan outgivna författare nu på ett enkelt sätt få sina texter publicerade. Kolla in Publish Your Book och sätt igång! Bilden är hämtad från deras hemsida.

Ett annat trevligt ställe att hänga på är litteraturcommunityn Xlibris.

Nyfiken på vad andra människor har i sina bokhyllor? På Bokhyllan kan du både checka in andras bokhyllor och lägga in din egen. Ett kul sätt att hitta nya favoriter!

Get busy!

// L

2007-05-02

fler kumlabloggare...


Nu finns det en ny länk i listan över bra bloggar: i got style! Gustav från Kumla bloggar om allt möjligt kul, kolla själv. Dessutom har han den goda smaken att göra reklam för Kult i Kumla :)

Bilden kommer från Gustavs blogg.

// L

sex


Och vad döljer sig bakom denna provokativa (?) titel? Jo, måste bara slå ett slag för en riktigt schyst tidskrift som heter just så: Sex. Det ironiska är att det tionde och allra sista numret kom ut i dagarna. Är man intresserad av människor - både kända och okända - är detta en guldgruva. Tidningen satsar på långa intervjuer i fråga/svar-format och du kan träffa på personligheter som Missy Elliott, Dita von Teese, The Simpsons och många fler.